Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
KBC Bank a český startup Green0meter (Digital & Legal) zakládají podnik na poradenství firmám při jejich přechodu na udržitelnější podnikání

KBC Bank a český startup Green0meter (Digital & Legal) zakládají podnik na poradenství firmám při jejich přechodu na udržitelnější podnikání

29.06.2023 15:56
Autor: Redakce, Patria.cz

KBC Bank založila společný podnik s českou platformou Green0meter, za kterou stojí společnost Digital & Legal s.r.o. Skupina KBC získá 50% podíl v Digital & Legal s možností pozdějšího nabytí zbývajících podílů. Obě strany se dohodly, že nebudou zveřejňovat finanční podrobnosti transakce.

Platforma Green0meter se zaměřuje na služby v oblasti udržitelnosti a zajišťuje pro firmy výpočet CO2 stopy a činnosti v oblasti ESG. Zástupci společností KBC a ČSOB při svých častých kontaktech s firemními klienty zaznamenali jejich rostoucí zájem o udržitelnější obchodní model. Tento zájem je vyvoláván jak aktuální situací na trhu a přístupem společnosti k udržitelnosti, tak právními předpisy, které udržitelnost staví na stále důležitější místo. Skupina ČSOB chce jako lídr v oblasti ESG umožnit svým českým firemním klientům lépe a efektivněji plnit měnící se očekávání ve společnosti i měnící se požadavky EU v oblasti ESG.

„Partnerství mezi KBC a platformou Green0meter zajistí, že firemní klienti ČSOB budou mít k dispozici plně individualizované a profesionální poradenství v oblasti udržitelnosti, které bude přizpůsobeno jejich specifickým obchodním procesům a potřebám, a to v kombinaci s vhodnými možnostmi financování. Tím dojde k zajištění hladkého přechodu na udržitelnější obchodní model, který se díky tomu bude vyvíjet organicky v rámci samotného podniku. KBC, ČSOB a platforma Green0meter budou působit jako katalyzátor a prostředník přechodu na udržitelnější podnikové procesy. Pro naše klienty bude toto poradenství součástí firemního online bankovnictví, což z pohledu konečných uživatelů zajišťuje maximální přidanou hodnotu této služby,“ komentuje dohodu Aleš Blažek, generální ředitel ČSOB a dodává: „Jsem hrdý na to, že platforma Green0meter a ČSOB spojuje i společná historie, protože Green0meter je jedním ze startupů, které úspěšně absolvovaly program pro začínající podnikatele s názvem Start it @ČSOB. Platforma Green0meter od společnosti Digital & Legal je jednoznačně přínosem v rámci nabídky KBC a ČSOB v oblasti ESG, která nabízí strategické výhody pro naše klienty, zaměstnance, společnost i další zainteresované strany.“

„Zmírnění dopadů změny klimatu je jednou z největších výzev, kterým naše dnešní společnost čelí. V blízké budoucnosti se budou muset velké i malé podniky přizpůsobit a snížit svou ekologickou stopu. Je zřejmé, že v České republice i Belgii musíme ještě vyvinout velké úsilí, aby se nám podařilo dosáhnout ambiciózních evropských cílů v oblasti snižování emisí uhlíku. Spolupráce s platformou Green0meter od společnosti Digital & Legal znamená, že jsme schopni našim klientům pomoci jejich dopad na klima snižovat. To zcela odpovídá naší filozofii angažovanosti. Ve spolupráci s našimi klienty, soukromými osobami i podniky chceme podniknout nezbytné kroky k udržitelnější společnosti. Budeme se jim snažit pomoci tohoto cíle dosáhnout tím, že je jako banka, pojišťovna a správce aktiv podpoříme v jejich přechodu na ekologičtější ekonomiku. To je koneckonců součástí naší obchodní strategie,“ doplňuje Filip Ferrante, generální manažer skupiny KBC pro korporátní udržitelnost.

„Vizí Green0meteru je pomáhat co nejvíce podnikům s jejich udržitelnou tranzicí za pomoci dat a umělé inteligence. Těšíme se, jak spolupráce s celou skupinou KBC pomůže akcelerovat tuto tranzici prostřednictvím české platformy, která je uživatelsky přívětivá a plně automatizovaná a pomůže společnostem využít udržitelnost jako obchodní příležitost. Díky této spolupráci budeme schopni nabídnout nové nástroje a služby, které pomohou podnikům efektivněji monitorovat a řídit své udržitelné cíle a snižovat jejich ekologický otisk. Těšíme se na tuto spolupráci a na to, jaký přínos bude mít pro podniky v celé Evropě,“ uzavírá Karel Kotoun, spoluzakladatel platformy Green0meter.

Udržitelnější rozvoj vyžaduje nejen změnu postojů v rámci společnosti, ale také změny v základních firemních procesech, aby bylo možné nacházet, utvářet a financovat příležitosti a identifikovat dopady tohoto přechodu. Firmy často chtějí pracovat na svém přechodu k větší udržitelnosti, ale ne vždy vědí, kde začít.

KBC a ČSOB se rády podělí o své zkušenosti a nabídnou firemním klientům nástroje, které potřebují ke zjištění, jaký dopad může mít udržitelnější obchodní model a jaké nové příležitosti a požadavky to s sebou přináší. Green0meter klientům poskytuje vhodný nástroj, který jim v jejich přechodu na ESG může pomoci a bude součástí firemního online bankovnictví ČSOB.

Vedle toho mají KBC a ČSOB v úmyslu Green0meter využít jako nadstandardní bankovní digitální poradenské řešení v oblasti ESG pro firmy všech velikostí integrované s dalšími digitálními kanály a s potenciálem zavést tuto platformu na dalších domácích trzích skupiny KBC.

KBC Bank a český startup Green0meter (Digital & Legal) zakládají podnik na poradenství firmám při jejich přechodu na udržitelnější podnikání

Green0meter

Zakladateli a majiteli společnosti Digital & Legal se sídlem v Praze jsou mladí podnikatelé Karel Kotoun a Jan Zvěřina. Klíčovým produktem je platforma Green0meter, která firmám pomáhá vypočítat jejich uhlíkovou stopu a skóre ESG a poskytuje doporučení pro snižování environmentálního dopadu. Jedná se o cloudovou platformu, která využívá datovou analýzu k vyhodnocení spotřeby energie, vody a produkce odpadu. Green0meter má kompletní tým expertů na vývoj software, udržitelnost a analýzu dat, K partnerům startupu patří například Budvar, Crown Metals CZ, Česká zemědělská univerzita v Praze, Home for Trees, Koh-i-noor Hardtmuth nebo Microsoft. Green0meter prošel startupovým akcelerátorem Start it @ ČSOB.

 

Čtěte více:

ČSOB růstem aktiv, úvěrů i vkladů potvrdila roli jedničky. Nadvládu převzalo mobilní bankovnictví s podporou digitálních inovací
09.02.2023 10:01
Skupina ČSOB v roce 2022 zvýšila objemy úvěrů, vkladů i spravovaných a...
ČSOB v 1. čtvrtletí: Silný zájem o spoření i investování a pokračující růst úvěrů
16.05.2023 17:21
Skupina ČSOB v prvním čtvrtletí 2023 dále rostla ve všech klíčových ob...
Firmám se vrací optimismus. Pomáhají poptávka a pokles cen energií, vyplývá z průzkumu ČSOB
19.05.2023 15:16
Nálada českých firem a podnikatelů se vrací do období před příchodem p...
Ve druhé polovině roku odeznívající inflace klesne pod deset procent, odhadují analytici ČSOB
07.06.2023 11:40
Inflace ve druhé polovině letošního roku bude postupně odeznívat a kle...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data