Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Historická anomálie: Nové technologie - staré firmy

Historická anomálie: Nové technologie - staré firmy

29.08.2023 17:45

Elektromobily dostala na trh Tesla, ne společnosti jako Ford, VW, či Toyota. Ty se až se zpožděním přidávají. A i když v tuto chvíli není jasné, jaké budou nakonec tržní podíly na novém elektro-trhu, Tesle její pionýrský krok lze odepřít jen těžko. S umělou inteligencí a souvisejícími technologiemi je to zatím úplně jinak.

Následující graf ukazuje podíl kapitalizace takzvané „velkolepé sedmičky“ na celé kapitalizaci akciového trhu. Ona přezdívka je odkazem na film u nás známý jako sedm statečných (či spíše jeho mnohem mladší verzi) a tato skupina statečně-velkolepých po korekci minulého roku opět dosahuje na kapitalizační vrcholy:

chips1
Zdroj: X

Opětovná atraktivita a zájem o sedmičku mohou pramenit z části z toho, že některé firmy ze skupiny změnily svou strategii a přístup k investicím a výdajům (třeba Facebook). Výraznou a již nesčetněkrát skloňovanou roli tu ale hrají v úvodu zmíněné nové technologie se středobodem u umělé inteligence. Ty, zdá se, zatím mimo jiné hravě přetlačí vliv vyšších sazeb a výnosů vládních dluhopisů. Jinak řečeno, požadovaná návratnost tu sice mohla ve srovnání s minulým rokem a předchozími léty vzrůst, ale její poměr k očekávanému dlouhodobému růstu zisků a toku hotovosti klesl.

Druhý dnešní graf ukazuje výkony amerických akcií relativně k trhům globálním. Aktuální (téměř) vrcholy samozřejmě úzce souvisí s grafem prvním - trhu americkému se alespoň prozatím na poli nových technologií a s nimi kolujících vizí a příběhů nic nevyrovná.

chips2
Zdroj: X

V úvodu jsem zmiňoval Teslu jako novou firmu přinášející na trh nový produkt a technologie. Grafy ale ukazují opačný obrázek – nové technologie pojící se starými megaspolečnostmi. Jak poukazuje třeba Ruchir Sharma z Rockefeller International, jde o historicky ojedinělý jev, který on připisuje „špatným monopolům“ těchto společností.

Já bych zase srovnáním s Teslou trochu zpochybnil argumenty, že AI a další technologie vyžadují obrovský objem zdrojů a tudíž jsou tím vyšachovány nové malé firmy. Zrovna takové argumenty, či ještě přesvědčivější, totiž šlo používat na počátku vzniku trhu s elektromobily i proti Tesle. Tím rozhodně nechci říci, že to měla lehké a cesta byla ušlapaná a jasná – není to zase tolik let nazpátek, co jsem tu například ukazoval tabulku od Morgan Stanley s popisem tehdy poněkud napjatého toku hotovosti této firmy. Nicméně třeba Tesla ukazuje, že velké nové věci nevyžadují pro svůj rozvoj velké staré firmy. Uvidíme, zda v této oblasti přichází nějaký nový normál.

 

Čtěte více:

Kazaks: ECB by neměla nikam pospíchat
29.08.2023 13:14
Člen vedení Evropské centrální banky a guvernér lotyšské centrální ban...
Bokeh Capital Partners: NVIDIA nemusí mít takový náskok, aby se vyhnula konkurenci
29.08.2023 14:28
Jay Powell ve svém posledním projevu v podstatě řekl to samé, co říkal...
Česká ekonomika ve 2. čtvrtletí klesla o 0,4 procenta, mezičtvrtletně stoupla
29.08.2023 10:16
Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí letošního roku podle zpřesněných ú...
Růstovou náladu na akciích drží naděje na podporu a ceny potravin
29.08.2023 11:28
Čína dál hýbe s náladou na trzích, a to v případě tohoto týdne pozitiv...
Jan Bureš: Česká ekonomika opouští recesi, spotřeba začíná růst
29.08.2023 11:55
Zpřesněný odhad HDP za druhý kvartál vyznívá pro českou ekonomiku rel...

Váš názor
  •  
    29.08.2023 20:19

    Nový normál zde existuje málem 15 let = nástroj QE jako lék na všechny myslitelné černé labuťe. Od té doby jakákoliv výraznější snaha stáhnout steriody z trhu vedla k ochlazování globálního GDP. Při covidu se to s aplikací účinné látky "přehnalo" a výsledkem byla inflace 2x vyšší než dosáhla v 2007/8. A po ní pád a pak lék QE. /// Po bitvě je každý... Hypotézou proč přišla Interner bubble může být ´v té době´ podstatně pomalejší výstavba infrastruktury než nároky na návratnost investice. Nifty 50 lze vysvětlit podobně - průnik instrumentu trhem dosáhl stropu disponibilních zdrojů vzhledem k velikosti trhu, resp.kupní síla trhu se vyčerpala. Jakmile opadne nadšení, případně se investor rozhodne rebalancovat porfolio, spadne cena. /// Tesla je "zdárně donošenou" bublinou co nepraskla. Praskla by nebýt opakovaných injekcí do základního kapitálu. Prostě potenciál u produktu byl, ale velmi dlouhou dobu trvalo rozvinout potřebnou infrastrukturu pro daný produkt. A bylo třeba vynaložit mnohonásobně víc zdrojů, než bylo na počátku požadováno. Nehledě na fiskální steroidy křížem světa ve formě dotací na slevy, alias ve správný čas na správném místě.. /// AI: její potenciál je téměř bezbřehý. Infrastruktura je hotová (trasy, uzly). Černou labutí by snad mohla být nedostatečná kapacita cloudu. Což nelze reálně očekávat, když tyto služby rostou o desítky pct p.a. Ale všude tam, kde se nůžky rozevírají rychle, může dojít k iracionální odezvě. Při pohledu na časový interval osy x v prvním grafu "překvapení je takřka za dveřmi".
    Mudr.c
Aktuální komentáře
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:44Footshop a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.