Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Cena akcií není prvotním měřítkem úspěchu, technologie už nejsou nejatraktivnějším sektorem na trhu

Perly týdne: Cena akcií není prvotním měřítkem úspěchu, technologie už nejsou nejatraktivnějším sektorem na trhu

12.01.2024 12:01
Autor: Redakce, Patria.cz

RBC Capital Markets už tolik nefandí technologiím, preferuje utility. Jeff Currie se stále drží svého býčího pohledu na komodity. A bývalý zaměstnanec Boeingu Ed Pierson hovoří o tom, co je podle něj v této firmě špatně a proč cena akcií není dobrým ukazatelem úspěchu.

Cena akcií není prvotním měřítkem úspěchu. Jak informuje řada médií, Boeingu 737 Max 9 se v pátek při letu utrhla část trupu s oknem: Na Yahoo Finance o této situaci hovořil bývalý zaměstnanec Boeingu a nyní člen vedení Foundation for Aviation Ed Pierson. Podle něj nejde o nic překvapivého s ohledem na „nízkou kvalitu výroby“. Pierson z firmy odešel v roce 2018 a k uvedenému řekl, že má nové informace od lidí, kteří ve firmě stále pracují. Spolu s veřejnými zprávami to ukazuje na znepokojivý obrázek.

Podle experta vyvíjí Boeing na své zaměstnance velký tlak. Pokud by přitom byli správně vyškolení a měli odpovídající technické zázemí, „odváděli by výbornou práci.“ Jenže zmíněný tlak vede k chybám a „zkratkám“, které by ve výrobě tak složitého stroje, jakým je dopravní letadlo, vznikat neměly. Boeing podle Piersona klade na první místo to, aby splnil měsíční objem zakázek namísto zajištění té nejvyšší kvality u svých letadel.

Podle experta má firma za sebou historii výroby kvalitních produktů, „které vydrží po celá desetiletí.“ „Dnes to ale není ta firma, kterou jsme znali dříve.“ Za příklad uvedl Pierson situaci, kdy do výroby včas nedorazí potřebné díly. Namísto toho, aby se na ně v dané fázi produkce čekalo, letadlo postupuje i tak do fáze další, kdy se namísto odpovídajících pracovních úkonů dodatečně montuje také dříve chybějící část. To je podle experta chyba.

Pierson se domnívá, že v Boeingu je nyní kladen přílišný důraz na to, jak si vedou jeho akcie. Vývoj jejich ceny ale „není tím správným měřítkem úspěchu u letecké společnosti“. Na Yahoo k tomu dodali, že v roce 2020 došlo ve vedení firmy po tehdejších problémech ke změně. Expert míní, že skutečná změna ale nemůže nastat bez toho, aby byly přiznány podstatné chyby. Bez toho je nejde napravit. V Boeingu to ale probíhá jen z poloviny a když pomine tlak médií, „sliby se porušují.“ Jeho vedení by nejlépe mělo „vyrazit ze svých kanceláří k lidem ve výrobě, nyní to jsou spíše dva rozdílné světy.“

Podle Pierson ředitel Boeingu David L. Calhoun sice tvrdí, že uvedené činí a pohybuje se mezi zaměstnanci ve výrobě. Expert s nimi ale hovoří také a jemu říkají, že ředitele ještě neviděli. K tomu se sami obávají přijít s připomínkami a celá společnost by tak potřebovala změnu vnitřní kultury. Na tu přitom nestačí pouze vyměnit ředitele.

Velké jsou větší… Liz Ann Sonders ze Schwabu v následujícím grafu porovnává tržní kapitalizaci sedmi velkých technologických firem s kapitalizací indexu Russell 2000, ve kterém jsou zahrnuty akcie malých společností. Ve druhém případě se kapitalizace od roku 2018 výrazně nezměnila. Ovšem populární velké technologické firmy nyní dosahují svou kapitalizací na téměř 11 bilionu dolarů, zatímco před šesti lety to byly asi 3 biliony dolarů:

perly 1

Zdroj: X

Yahoo Finance ve vztahu k technologickému sektoru poukazuje na novou analýzu RBC Capital Markets. V ní snižuje doporučenou váhu sektoru na neutrální, důvodem jsou přitom vysoké valuace, které zvedla dosavadní rally. Na Yahoo k tomu dodali, že takový krok neznamená, že by banka říkala „prodávejte technologie“, jde o způsob, jak říct, že „jsou lepší místa, kde je nyní možné investovat.“ RCB přitom zvýšila doporučení utulit a zboží dlouhodobé spotřeby.

Následující graf porovnává výkony tří zmíněných sektorů za poslední rok. Zdaleka nejhůře na tom jsou utility, které ztrácejí téměř 10 %. Naopak technologický sektor je téměř 50 % v plusu. RBC ale také poukazuje na to, že u technologického sektoru na rozdíl od zbytku trhu nedochází ke snižování zisků očekávaných v následující výsledkové sezóně.

perly 2

Zdroj: Yahoo Finance

Currie stále věří v býčí trh na komoditách: Jeff Currie stál v čele komoditního výzkumu v Goldman Sachs a minulý rok na této pozici tvrdil, že komodity mají před sebou významný růst. Tehdy se tyto predikce nenaplnily, ale Currie se svého pohledu stále drží. V současné fázi ekonomického cyklu jde totiž podle něj o atraktivní investiční aktivum. Mimo jiné proto, že „poptávka je na rekordních úrovních“ a u řady centrálních bank se očekává snižování sazeb.

Významnou roli na komoditních trzích stále hraje vývoj v Číně, jejíž růst minulý rok nedosáhl na očekávání. Podle experta ale tato země chce dosáhnout poklesu celkové míry jejího zadlužení a „toho nelze dosáhnout v deflačním prostředí“. Z toho Currie usuzuje, že Čína bude muset přejít ze současných deflačních tlaků, které exportuje do celé světové ekonomiky, k inflaci. To by mělo táhnout ceny komodit nahoru. Currie věří růstu cen zejména u mědi. Podle něj se na trhu nyní střetávají omezené těžební a zpracovatelské kapacity, nízké zásoby a silná poptávka.

Currie dostal na Bloombergu dotaz, proč tedy v současné době investoři podobným býčím argumentům moc nevěří? Podle něj je příčinou to, jak moc se na komoditách spálili minulý rok, i proto také nyní nikdo nechce přijít s nějakým jasným názorem. Důkazem jsou podle něj konsenzuální predikce vývoje cen ropy, které mají momentálně mimořádně velké rozpětí. Na trhu s ropou se pak podle experta věnuje příliš velká pozornost vývoji těžby v USA, naopak malá pozornost se dává vývoji v zemích, jako je Venezuela či Rusko.

 

Čtěte více:

USA udeřily v Jemenu, americké banky zahájí výsledkovou sezónu. Evropa zelená
12.01.2024 8:55
Evropské akciové trhy zahájí páteční obchodování pozitivně, futures in...
Rozbřesk: Prosincová inflace viditelně nižší, sazby v únoru dolů o 50bps
12.01.2024 9:17
Spotřebitelské ceny meziměsíčně v prosinci klesly o 0,4 % a výrazně za...
Evropské akcie strmě rostou před rozjezdem výsledkové sezóny
12.01.2024 10:51
Dopad včerejších amerických inflačních dat se nakonec ukázal jako přec...
Jan Bureš: Silnější maloobchod ukazuje na konec spotřebitelské recese
12.01.2024 11:03
Českému spotřebiteli se blýská na lepší časy. Maloobchod v listopadu ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data