Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Revize prognóz ministerstva financí: rozpočtová spirála se roztáčí

Revize prognóz ministerstva financí: rozpočtová spirála se roztáčí

23.07.2002 15:22
Autor: 

Od poslední makroekonomické prognózy ministerstva financí (MF) již uplynuly tři měsíce a tak dnes přineslo MF pravidelnou aktualizaci svých predikcí. V souladu s dosavadním vývojem a posunem očekávání většiny analytických pracovišť doznaly změn také prognózy MF.

Značná část pozornosti bude upřena především na odhad růstu hrubého domácího produktu. Ten MF pro letošní rok posunulo z 3,4% na 3,0% a pro rok příští jej ponechalo na 3,6%. Aktuální prognóza Patrie činí 3,1% pro letošní rok a 3,5% pro rok 2003. Nemáme tedy důvod se domnívat, že by prognózy MF byly nepřiměřené.

Výrazný pokles inflace v posledních měsících donutil přehodnotit prognózu inflace. Doposud MF předpokládalo průměrnou inflaci letos ve výši 3,3% a 3,4% příští rok. Nově MF odhaduje průměrnou inflaci na 2,0% v obou letech. Vzhledem k tomu, že prognózy Patrie jsou na vlas stejné, není co dodat.

Poměrně výrazné změny doznala také prognóza průměrné míry nezaměstnanosti. Původně MF pro letošní rok předpokládalo 8,5% a 8,8% pro rok 2002, nyní očekává 9,0%, resp. 9,2%. Již dříve byly naše prognózy méně optimistické a aktuální vývoj a posun očekávání tímto směrem ukazuje, že byly také více realistické. I nadále však očekáváme mírně vyšší míru nezaměstnanosti, v letošním roce by měla míra nezaměstnanosti činit 9,2% a příští rok 9,5%. Na přelomu letošního a příštího roku by se mohla dokonce poprvé v novodobé české historii přehoupnout přes desetiprocentní hranici.

Podle očekávání se dostavila korekce odhadu vývoje státního rozpočtu a veřejných rozpočtů jako celku. Vzhledem k rozpočtovým trikům, které uměle snížily schodek státního rozpočtu v loňském roce a zvýšily jej záměrně, ovšem "neplánovaně", v letošním roce, bude schodek státního rozpočtu letos činit podle odhadu MF 67,8 mld. Kč místo parlamentem schválených 46 mld. Kč. Saldo celkových veřejných rozpočtů by mělo dosáhnout 76,6 mld. Kč (3,3% HDP). Kdyby si ovšem vláda při financování běžného hospodaření nepomáhala mimořádnými příjmy z privatizace a deblokace ruského dluhu propadl by se účet veřejných rozpočtů na -223,7 mld. Kč (9,7% HDP!). Pokud bychom chtěli rozpočtová čísla poměřovat s maastrichtskými kritérii, museli bychom odečíst také mimořádné výdaje (úhrady ztrát ČKA). Takový ukazatel směřuje podle odhadu MF k 5,5% HDP (v předchozí prognóze 4,4% HDP) po 2,8% v loňském roce. Ač se jedná o posun negativním směrem, lze jej hodnotit pozitivně, neboť konečně došlo ke zreálnění situace veřejných financí.

Celkové hodnocení nové sady makroekonomických prognóz MF je přes většinu negativních úprav kladné, alespoň z našeho pohledu, neboť se aktuální prognózy posunuly blíže k ostatním prognózám včetně našich. Zejména zreálnění odhadu veřejných rozpočtů je důležitým krokem směrem k realitě. To je však teprve první krok. Na otázku, zda přijde i druhý krok, změny ve fiskální politice, si prozatím bohužel musíme odpovědět záporně.

David Marek


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.04.2024
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data