Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dožene Paroubek ODS?

Dožene Paroubek ODS?

06.10.2005 16:13
Autor: 

Ještě před několika měsíci by se zdálo, že vítězství ODS v příštích volbách nemůže být ohroženo. ČSSD se zmítala v aférách, tehdejší premiér Gross vypouštěl na veřejnost těžkopádná vysvětlení původu svého majetku, konkurenční pravice US-DEU byla už dávno mimo hru, KSČM a KDU-ČSL v preferencích zaostávaly.

Premiér Gross nakonec aféru politicky nepřežil a po několika měsících stylem volný pád opouští vysokou politiku. Stejnou rychlostí se však dostává na vrchol nový šampion sociální demokracie, Jiří Paroubek, který byl na konci letošního dubna jmenován premiérem. Po převzetí úřadu se Jiří Paroubek vrhl do masírování veřejného mínění a zakrátko stanul i v čele žebříčků popularity - následován Vítězslavem Jandákem. Premiérovo nasazení v mediální oblasti je úctyhodné: Články v novinách prakticky denně , rozhovory, televizní debaty, stříhání pásek atd. Žádný z českých politiků se v tomto ohledu předsedovi vlády ani zdaleka neblíží.

Sebevědomě vstoupil Jiří Paroubek také do jednání uvnitř koalice. Aby omezil nutnost kompromisů při jednání s lidovci a unionisty, dal jasně najevo, že prosazovat zákony společně s KSČM pro něj není problém.

Vývoj stranických preferencí od června 2004 (v %)

Zdroj: CVVM

Problém samozřejmě není ani tradiční přivlastňování si úspěchů ekonomiky a socialistické slibování. Aféry typu tisková mluvčí, Czechtek nebo Unipetrol, zdá se, v očích veřejnosti nestojí ani za řeč a popularitě premiéra ani sociální demokracie nijak neuškodily. Naopak - sociální demokracie je díky Jiřímu Paroubkovi hodně vidět, voliči ji dobře vnímají a preference rostou. A o to jde především.

V dubnu, kdy se Paroubek stal premiérem, byla ČSSD na kolenou s volebními preferencemi 10,5 %, naproti tomu ODS se stále držela nad 30 %. Změna vlády však jakoby odstartovala obrat ve vývoji. Nástup ČSSD s novým premiérem v čele znamenal nárůst preferencí až na zářijových 23 %. ODS se nestačila divit, natož aby nějak zareagovala. Její zářijový výsledek: 28,5 %. Nedávné předčasné volby v Německu znovu dokázaly, že nic není nemožné. Gerhard Schroeder se svou SPD mocným finišem před volbami takřka smazal přechozí výraznou ztrátu a skončil jen těsně druhý. Nyní má jeho volební tým pomoci i české sociální demokracii.

Pokud by se nyní konaly volby, měla by navrch levice. Preference ČSSD + KSČM jsou 35 %, ODS s lidovci mají 34,5 % (US-DEU by se do parlamentu ani zdaleka nedostala). Vzhledem ke stabilitě KSČM a KDU-ČSL v průzkumech volebních preferencí bude příští vláda především výsledkem souboje ODS a ČSSD. Navíc nevýhodou ODS při sestavování koalice je zhruba 5-8procentní zaostávání lidovců za komunisty. Pokračování trendu z posledních měsíců by mělo zajistit ČSSD hladké vítězství ve volbách a většinovou vládu společně s komunisty. Ale stejně jako by bylo chybou nakreslit jednoduché pokračování trendů před necelým půlrokem, to je zrádné i nyní.

Sociální demokracie v Jiřím Paroubkovi našla nového lídra zrovna ve chvíli, kdy se schyluje k předvolebnímu boji. ČSSD díky němu sbírá body a ODS se zatím nezmohla na pádnou odpověď. Pomůže jí však nová tvář v čele vyhrát volby? Dožene díky Paroubkovi sociální demokracie ODS? Zajímá nás Váš názor!

Hlasování a diskuse o tematu probíhá ZDE


Váš názor
  • dozene
    10.10.2005 17:20

    Blbi jsme na to my cesi dost.
    karel
  • Paroubek vs. ODS
    06.10.2005 18:23

    Kdo nyní vítězí. Jasně hospodářství České republiky, které v minulých obdobích nemá konkurenta. Jasná strategie hospodářského růstu je zde. Na co se zmohli "modří ptáci"??? Pouze a tomu je skoro již odvoněno "ROVNÁ DAŇ". Komu tato prostá teorie pomůže? Lidem, kteří mají problémy s tím, jak utáhnout zvýšené náklady na bydlení? Těžko. Pouze a jen malé skupince podnikatelů, snad střednímu stavu. Kolik však takových v této zemi najdeme. Polovinu? Nikoli. Třetinu? Nikoli. Čtvrtině? Nikoli. Pětině? Možná. A co zbytek obyvatelstva? Rovná daň jim uštědří ránu do zad s vyražením dechu. Důchodci, invalidé, studenti, rodiče s dětmi do 15-ti let. Nejrizikovější skupiny. Těch je však v této zemi nejvíce. Kolik tedy zbývá do počtu 10 mil.? jež si mohou dovolit nakupovat potraviny o 10 % na DPH dráže než doposud? Ti, kteří mají příjmy ve výši dvojnásobku průměrné mzdy. A těch též není mnoho. Chápu, že rozpustit příjmy (ve výši přebytku k 30.9.2005) není moudré, ale k čemu se chystá ODS? Ještě nic nezveřejnila a ani nezveřejní. Její hlavní prioritou je nyní oslabit parlamentní stranu, která jí nyní pomáhá v opozici proti vládní straně. Prostě nestíhá. Nestíhá vůbec nic. Chová se jako poraněné zvíře. Brání se, bojí a kope kolem sebe.
    Fantozzi
    • tip na domácí úkol
      07.10.2005 15:47

      Vážený Fantozzi, to je jako bych přišel domů a manželce pronesl: "Tak mámo, dneska můžeme jít zase na večeři do francouzské restaurace. Tento rok se nám nesmírně daří. Včera jsem si zase půjčil 1 milion, takže se budeme mít ještě lépe. Děti, učíte se ? Někdo to za nás bude muset zatáhnout !!!! ..... To je ale blbina, viď ?
      MartinFX
    • Zabili Bradleyho!
      07.10.2005 13:32

      Fantozii, umíš i počítat, nebo jen opisovat bláboly? Člověk s nízkým příjmem si asi těžko může dovolit projíst měsíčně 5000,-. A i kdyby, bude na srovnaném DPH z potravin lehčí o 476,19Kč. Tahle suma se ještě zmenší díky snížení DPH spousty dalších druhů zboží a služeb o 4%. Kromě toho nízkopříjmové skupiny budou mít zápornou daň z příjmů. Díky nižšímu zdanění práce se sníží nezaměstnanost a zvýší šance na lepší mzdy. Pokud ten výsledek někoho položí, tak se nemusí bát rovné daně, protože ho dříve odrovná zdražení plynu, elektřiny, vody a tepla. Ušetři diskusní fóra poplašných zpráv!
      Jirka
    • Vážený Paroubku
      07.10.2005 10:02

      Styl Tvého příspěvku mě přesvědčuje o tom, že jsi to Ty, ó velký Paroubku. I pseudonym Fantozzi jsi zvolil správně. A teď k Tvým argumentům. 1. "Hospodářství České republiky, které v minulých obdobích nemá konkurenta" - růst HDP v loňském roce byl nejnižší ze všech zemí Visegradu, před tím (za vlády ČSSD) byl ještě nižší a také nejhorší (s obžasnou výjimkou Slovenska za vlády Mečiara). Růst dluhu v poměru k HDP je v posledních obdobích také nejvyšší. Navíc, růst HDP v posledních letech, který je slušný, je způsoben zejména 2 faktory - vstupem do EU (ten si ČSSD přivlastňovat nemůže) a deficitním hospodařením (pokud vím, i Váš guru Keynes prosazoval deficitní hospodaření při recesi a přebytkové při růstu - co by socani dělali, kdyby hospodářský cyklus, který je nyní na vrcholu, byl dole?). 2. "ROVNÁ DAŇ - komu tato prostá teorie pomůže?" Všem - všem se sníží daně, všem se zjednoduší daňové přiznání, důchodcům bude zvýšení DPH kompenzováno zvýšením důchodů. Snížení výnosu daně z příjmů bude kompenzováno zvýšeným výběrem DPH a snížením výdajů státu (při zjednodušení DPH a daně z příjmu nebude potřeba tolik úředníků na FÚ a MF). 3. "K čemu se chystá ODS? Ještě nic nezveřejnila" Ale zveřejnila, chytrému člověku to stačilo, aby pochopil o co jde (i Vy jste to pochopil, proto ten strach, že se ty myšlenky rozšíří i mezi ty jednodušší - mezi voliče ČSSD, proto to Vaše kopání, agrese a silná slova plná demagogie). A že ODS nezveřejnila podrobnosti - proč by to dělala už teď? Taktičtější je to udělat těsně před volbami. Sazbu rovné daně 15 % ODS zveřejnila a vedlo to k tomu, že se socani pokusili ji trumfnout tzv. "snížením daní nízkopříjmovým skupinám". Tak vidíte, dokonce i v opozici dokázala ODS dosáhnout snížení daní. Howgh
      Jiří V.
      • vazeny Paroubku
        07.10.2005 12:09

        p.Jiri, v roce 1997 za vlady ODS byla hospodarska krize v nasi zemi a vedeni statu bylo rozpusteno a nahrazeno docasnym premierem do voleb Tosovskym. Za vlady ODS prodala majetek CR do nekam, a tehdy prosperujici firmy ted vlastni zahranicni investori a zisky nezustavaji rozhodne u nas,tudiz z toho nic nemame - to je trochu slaba utecha nemyslite? Takovou politiku umi delat i male dite. A ti samy lide by meli prevzit moc v nasi zemi znovu??? To by byla fraska!!! Samozrejme nesouhlasim s tim ze CSSD ten zbytek majetku co zustal take prodava viz.CT atd..a lepi temito penezi statni rozpocet. CO se tyka rovne dane - zadny uzitek to neprinese, krom toho me zarazilo, ze ODS ktera s tim prisla, nemela ani vypocitano co to prinese a CSSD je tim predbehla a zaskocila. To byl propadak. Pokud ODS chce vladnout v CR. Ja nejsem priznivcem ani jedne strany, ale co vim,ze ODS bych nemohl nikdy volit, vzhledem k minulosti a budoucnosti, tato strana neprinasi zadny prinos pro CR jak z hlediska minuleho vladnuti tak po strance budoucnosti, tam neni zadna koncepce ale pouze nadavky na vse co prosazuje koalice. takhle se inteligentni strana s jansym konceptem, ktera vi co chce, rozhodne nechova, protoze i mene chytry clovek pozna,ze tomu nerozumi.
        patrik
        • Nemáte pravdu
          07.10.2005 14:26

          "V roce 1997 byla krize a vedení státu bylo rozpuštěno", ale nikoliv důsledku hospodářské krize, nýbrž kvůli "skandálu" s financováním ODS, který mimochodem za 8 let, z toho 7 let pod vládou ČSSD, nevedl k odsouzení žádné osoby. Tehdy určité skupiny (tradičně lidovci a navíc i část ODS, z níž vznikla US) vycítili, že nálada ve společnosti se stáčí doleva a oni chtěli u moci zůstat. Následovala demise poloviny ministrů, následně demise Klause a úřednická "Havlova" Tošovského vláda. V roce 1997 byla krize ne v důsledku vládnutí ODS (stejně jako nyní nedosahujeme růstu díky ČSSD), ale protože v kapitalismu prostě cyklicky krize přicházejí (stejně jako oživení). Co se týče prodeje majetku za vlády ODS, jste úplně vedle. Za vlády ODS byla většina majetku prodávána Čechům (malá privatizace, velká privatizace, kupónová privatizace) a jen velmi malá část do zahraničí. Naproti tomu za vlády ČSSD bylo prakticky vše prodáno do zahraničí a nešlo o malý objem majetku - možná byl srovnatelný (prakticky všechny velké banky, Transgas, Český Telecom, Unipetrol) i s obdobím ODS. Co se týče rovné daně, věřte, že ODS to má dobře spočítané, ale nechce vše zveřejnit. Takhle má navíc pořád ještě možnost vše modifikovat, pokud zase dojde k nějakému kupování závislých občanů ze strany ČSSD. A co se týče Vaší poznámky, že nejste příznivcem žádné strany a nebudete volit ODS... A koho tedy volit? Já bych taky raději volil nějakou pravicou stranu - liberální s konzervativními prvky, která by měla charizmatické inteligentní vůdce, kteří nemají máslo na hlavě. Ale kde ji najít. Z toho, co je k dispozici, má ODS pořád ještě nejméně negativ. A že ODS bojuje proti tomu, co prosazuje nynější koalice. To je demokracie. Opozice bojuje proti koalici, protože je to její práce. Kdyby to nedělala, není opozicí a je k ničemu. ČSSD za Zemana, když byla v opozici, se chovala stejně. nebo jste zapomněl na bonmoty o spálené zemi a podvodech století?
          Jiří V.
  • vítězí 14 dní před volbami
    06.10.2005 17:48

    Všechno je nyní něco jako první nástřel. Z minulých voleb je jasné že největší měrou se podílí na volbách obecná situace zhruba 10 až 20 dní před volbami. Tam bude důležité, kdo co řekne a která aféra se rozmázne. Ale neviděl bych to tak tragicky. Normální podnikatelé volí vpravo, protože jinak je to na mašli. Lékaři a herci myslím již také procitli. Zemědělci musí být na perfektní přístup do EU v podání ČSSD taky vyhecovaní - aspon to tvrdí. Nezaměstnaných také přibývá. Takže jediný kdo fandí levici je neštastný a zmatečný podnikatel čekající na milodary z fondů EU a líný člověk žijící z podpor a svalující vinu za svůj životní osud na ty druhé, jen nehledá problém v sobě. Takže já bych to neviděl tak zle. Ahoj.
    MartinFX
    • vitezi 14 dni pred volbami
      07.10.2005 11:55

      pro Martina: vy jste pravdepodobne asi schopny clovek ale vidite to jednostranne. nevim proc by nestastny a zmatecny podnikatel fandil pouze levici. Je to dano tim, ze pravice nic u nas nenabizi, za jejich vlady do roku 1997 vznikla hospodarska krize a i nyni by to doslo k tomu, ze by vymrela stredni vrstva, ktera je motorem kazde ekonomiky. rad bych vam rekl,ze blahobyt zeme nebo jak to nazvat se meri podle vsech lidi ale ne jenom par. I kdyz ja se nemam vubec spatne, koukam kolem sebe a vim, ze kazdy clovek ktery poctive pracuje, se ma mit dobre a urcity standard a je jedno at je to uklizecka ci manager.vsichni lide nejsou schopni delat business atd....ale co maji, je rozhodne pravo na kvalitni zivot. a to jim bohuzel ODS a pravice v nasi zemi nezaruci, proto lide budou volit CSSD, ne proto ze je to buhvi jaka super strana,ale proto,ze je to mensi zlo nez pravice. A vam bych poradil, nekoukejte jenom na sebe.
      Patrik
      • reakce
        07.10.2005 15:53

        Myslím, že jenom na sebe nekoukám. Zaměstnávám několik lidí a mají zhruba trojnásobek průměrné mzdy. Nesouhlasím s Vámi, že střední třída se za ČSSD rozmáhá. Já to vidím přesně obráceně. Kdokoliv se postaví na vlastní nohy je automaticky nepřítel této vlády, protože od ní nic nepotřebuje a není na ní závislý. Srovnám-li podmínky podnikání v roce 1977 a nyní, rád bych je vyměnil, věřte mi to. Ale to je na mnohem hlubší diskuzi a ne na pár řádek tady.
        MartinFX
      • Menší zlo?
        07.10.2005 13:06

        Každý kdo poctivě pracuje by se měl mít dobře. V tom s Vámi souhlasím. Pokud ale chcete, aby se měla stejně dobře uklízečka jako manažer nebo majitel firmy, patrně jste nikdy nepoznal, co to je odpovědnost a riziko podnikání. Ty totiž uklízečka nenese. Stejně tak se nemusela namáhat něco se naučit. Uklízečka si zaslouží prostě odměnu za úklid, jinou zásluhu nemá. Manažer za to, že pilně studoval, pracuje i když je doma nebo na dovolené a je pořád jednou nohou v base - zejména je-li poctivý. Ti nepoctiví mají, jak se zdá, výjimku za jakékoli vlády. Podnikatel navíc dává v šanc svůj majetek. Uklízečka i ten kýbl a hadr vyfasuje. Jaká ona nese rizika? Pokud chce lepší mzdu, může se něco naučit. Znám paní, která začínala jako uklízečka u mého prvního zaměstnavatele a po necelém roce už dělala referentku (a dobře). Zaplatila si kurz PC, prošla rekvalifikací a bylo to. Mzda jí stoupla na čtyřnásobek. Jak vidíte, nepotřebovala k lepšímu příjmu žádné politiky, jen trochu snahy. Tak mne napadá, z čeho se nemáte špatně, pokud Vám toto není jasné. Státní úředník?
        Jirka
        • mensi zlo
          07.10.2005 13:27

          Spatne pochopeno, rozhodne nechci aby vsichni meli stejne, slo me pouze o to v cem jste se mnou souhlasil,ze kazdy kdo poctive pracuje se ma mit dobre a to ODS nenabizi. To ostatni, uz rozebirame neco co neni na jeden mail a s vami se da souhlasit. to byla reakce na pana, ktery na to kouka jednostranne viz jeho mail. Ptal jste se na me, ja podnikam a uspesne, spolupracuju s hodne lidmi a vazim si jak uklizecky tak ostatnich, kazdej dela svuj job, nekdo vice odpovednosti a nekdo mene, kazdy na co ma a co chce. Lidi nejsou jenom schopny si vse umet zaridit atd..je jich mensina, proto jsem rikal, ze kazdy ma narok na dobry zivot kdyz poctive pracuje, to byla ta myslenka. Uspesny clovek si mysli, ze kdyz jsem to dokazal ja, tak to zalezi jenom na tom chtit a snazit se a muze to dokazat kazdy, ale tak to nefunguje, pokdu znate lidi, tak je to blbost.
          Patrik
          • pardon
            07.10.2005 13:56

            Myslím, že už Vám rozumím. A omlouvám se za ten výpad. Máte zřejmě na mysli lidi, kteří jsou méně nadaní, případně i s nějakým postižením a nelze od nich chtít, aby měli doktorát. I mezi takovými znám několik, kterých si velice vážím. I když nedokážou mnoho, nelze jim upřít snahu, která je ve srovnání s lépe vybavenými lidmi obdivuhodná. Bohužel mám pocit, že právě takové politici zprava i zleva rádi přehlížejí, zatímco si sociální politikou hýčkají různé pohodlné, kteří by mohli, ale díky štědrosti vrchnosti nemusí. ČSSD se sice jeví na první pohled jako více chápající slabé, ale jsem přesvědčen, že jí jde jen o to získat snadno ovladatelnou většinu sociálními úplatky. Rozhodně ji nepovažuji za schopnou vést tuto zemi. ODS se jeví tvrdší, ale více mi vadí, že jí nemohu věřit. Odmítáním všeho, co navrhne koalice, mi leze na nervy a utvrzuje mne v tom, že si nebude stát ani za vlastním volebním programem. Kdyby to stálo jen na něm, neviděl bych to tak zle. Když jsem si četl Modrou šanci, mile mne překvapila část, která se týká důchodců a slabších skupin (tuším, že od paní Páralové). Neznělo mi to vůbec necitlivě, naopak celkem střízlivě. Část o rovné dani od p. Tlustého už mi tak sympatická nebyla. Připadala mi spíš jako okamžitý nápad v surovém stavu. No, necháme se překvapit. Já si zvolím zase svoji mimoparlamentní stranu, byť s malou nadějí. Ať se Vám to podnikání daří!
            Jirka
    • Bohužel to není tak snadné
      06.10.2005 18:19

      Musíte přidat ještě důchodce (těch je hodně a k volbám spíše chodí), státní úředníky (za vlády ČSSD jich značně přibylo a socani si je hýčkají) a proletariát (toho sice spíše ubývá, ale vždy šlo o voliče levice).
      Jakub V.
      • Důchodci se cení
        07.10.2005 12:43

        Důchodci jsou pro ČSSD tak cenný a snadno manipulovatelný materiál, že k volbám chodit ani nemusí. Urna "přijde" za nimi a ne sama. U nás v důchoďáku jsou hvězdy ČSSD jako doma a pilně důchodce školí. nevím, jestli si nějaký důchodce dovolí říci volební komisi, že volit nechce. Když měla před posledními volbami ODS nějaké přednášky ve školách, tak to bylo haló. Ale zlanaření důchodci asi nikomu nevadí. Ještě že naše babička poslouchá raději vlastní děti a vnuky. Jen si nejsem jist, jestli při té skleróze nedává do obálky úplně jinou stranu.
        Jirka
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.