Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČNB možná zaváhala … koruna posiluje na historický rekord k dolaru – pod 22,00 Kč/USD

ČNB možná zaváhala … koruna posiluje na historický rekord k dolaru – pod 22,00 Kč/USD

08.03.2005 17:53

Koruna v závěru úterní obchodní seance akceleruje svůj vzestup vůči dolaru i euru. Poprvé ve své novodobé historii česká měna proráží úroveň 22,00 Kč/USD a vůči euru je nejsilnější od července 2002, když během dne získává téměř 20 haléřů a končí v blízkosti 29,35 Kč/EUR. Tento týden je bohatý na domácí ekonomická data (včera zahraniční obchod, dnes nezaměstnanost a inflace a čeká nás ještě HDP a platební bilance) a zdá se, že bude klíčovým pro českou měnu.

Ze záznamu z únorového jednání ČNB vyplývá, že bankovní rada hlasovala pro ponechání sazeb beze změny těsným poměrem 4:3. Podle našich výpočtů reakční funkce a odhadů inflace však bylo legitimní další snížení úroků. ČNB tak možná zaváhala, což umožnilo koruně dostat se na silnější úrovně. Bankovní rada jednala o sazbách poprvé v novém složení.

Podle dnes zveřejněných údajů vzrostly spotřebitelské ceny v únoru letošního roku meziročně o 1,7 %, stejně jako v lednu. „Celkově lze konstatovat, že meziroční inflace zůstává mírně pod úrovní prognózy ČNB, i když oproti lednu se tato odchylka poněkud zmenšila. Zveřejněná data ukazují na přetrvávající nízkoinflační prostředí a absenci poptávkových inflačních tlaků v české ekonomice.“ Zhodnotila ČNB únorovou inflaci. Podle našeho názoru už dlouho nebyla situace v měnové politice tak jednoznačná jako dnes. Bylo by velmi překvapivé, kdyby na konci měsíce ČNB nesnížila úrokové sazby. Modelové propočty ukazují, že dokonce existuje prostor pro snížení o 50 bps. Nicméně pro začátek by stačilo alespoň 25 bps.

Míra nezaměstnanosti v únoru poklesla na 9,6 %, číslo však na korunu nemělo bezprostřední vliv. Zítra bude zveřejněna platební bilance z 4Q 2004 a stavební výroba za leden. Především údaje z platební bilance budou dalším fundamentálním vodítkem. Domácí politická situace už korunu vůbec neovlivňuje.

Zatímco ekonomická data vytvářejí prostor pro posilování koruny, samotný prudký růst kurzu je dnes způsoben především výrazným poklesem dolaru k euru, tj. právě tím, že investoři zbavující se dolaru chvatně nakupují všechny středoevropské měny. Například slovenská koruna dnes posílila na 37,55 SKK/EUR a NBS znovu intervenovala proti tomuto pohybu na devizovém trhu. Naše ČNB zatím mlčí a lze očekávat, že bude reagovat jak verbálními intervencemi, tak snižováním sazeb tak, aby tlumila zpřísňování měnových podmínek v ČR.

Z technického úhlu pohledu koruna dnes podle našeho názoru prorazila hned tři úrovně rezistence – 29,51, 29,46 a 29,43 Kč/EUR. To jí dostalo pod krátkodobou apreciační trendovou linii a otevřelo cestu k dalším ziskům. Ve zbytku týdne bude kurz velmi volatilní, může sice objevit korektivní oslabení, nicméně posilování by mohlo vydržet. I v dalších dnech bude vývoj koruny závislý na vývoji eurodolaru a na tom, zda nebudou důležité ekonomické údaje mimo očekávání. Připomínáme, že historické maximum z července 2002 bylo na úrovních kolem 28,90 Kč/EUR.

Americký dolar prudce klesá k euru až na úrovně 1,3360 USD/EUR, což je výrazný kontrast s ranním kurzem 1,3220 USD/EUR. Propad dolaru však nezpůsobila žádná nová ekonomická data. Na trhu se ale čile spekuluje na událost týdne – zveřejnění informací o deficitu obchodní bilance USA za leden (v pátek). Zřejmě půjde jako obvykle o klíčový údaj pro eurodolarový trh, deficit nad 60 mld. USD by byl zřejmě katastrofou pro USD.


Váš názor
  • Proč posiluje koruna
    09.03.2005 20:30

    Analitici řekněte konečně pravdu proč posiluje koruna,říkáte že jeto z důvodu skvěle rostoucí ekonomiky.Co takhle jiný důvod, státní dluh současný prodej eurobondů za 1,5 ml.EUR a pokračující prodej státního majetku do zahraničních rukou.Z těhto důvodů není ČNB odpovědna za současný stav koruny a není důvod měnit úrokovou sazbu.Odpovědnost za tento stav je na vládě.
    t
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data