Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Konvergence nebo divergence?

Konvergence nebo divergence?

07.06.2002 16:50
Autor: 

Do centra pozornosti mnoha lidí, médií a předvolební propagace se dostává srovnávání ekonomické úrovně ČR a ostatních zemí, zejména Evropské unie. Na toto téma bylo zaměřeno již několik našich předchozích analýz. Podívejme se však na tuto problematiku z trochu méně obvyklého úhlu pohledu.

Často se objevují otázky typu: "Kdy dosáhneme životní úrovně Evropské unie". Jenže jak definovat životní úroveň? Dále v textu se omezíme pouze na ekonomické aspekty lidského života. Ekonomové většinou pracují s hrubým domácím produktem. Problém je v tom, že HDP není úrovňovou (stavovou) proměnnou, ale tokovou statistikou, stejně jako platební bilance, či státní rozpočet. Zatímco pro státní rozpočet existuje úrovňová proměnná reprezentující vývoj státních financí ve všech předchozích letech, vládní dluh, pro ekonomickou životní úroveň však žádná měřená statistika není.

Analogií k hrubému domácímu produktu je např. roční rodinné hospodaření, tedy součet všech pořízených spotřebních statků a úspor. Reprezentuje tento roční výčet předmětů naši životní úroveň? Nemovitosti, automobily a jiné zboží dlouhodobé spotřeby a větší hodnoty si obvykle nepořizujeme každý rok. Stejně na konci každého roku nevyhodíme úplně vše, co máme, abychom to mohli příští rok znovu koupit. Životní úroveň tak spíše charakterizuje součet všech námi získaných statků a vytvořených úspor během celého našeho života. Ze stejného důvodu není hrubý domácí produkt správnou reprezentací životní úrovně. Z ekonomického pohledu by bylo vhodnější pracovat s bohatstvím na jednoho obyvatele. Ekonomické modely sice pracují s termínem bohatství, statistické úřady však takovou proměnnou většinou nepočítají.

A nyní se již dostáváme k jádru věci. Pokud bychom totiž za reálnou konvergenci považovali konvergenci bohatství na obyvatele, byly by výsledky konvergenčních scénářů zcela odlišné. Názorně je rozdíl mezi konvergencí hrubého domácího produktu na obyvatele a konvergencí "životní úrovně" (bohatství na obyvatele) ilustrován grafem č. 1. Předpokládejme, že se nyní nacházíme v čase t(0). V tomto okamžiku je HDP na obyvatele i bohatství na obyvatele v ČR nižší než v EU. Předpokládejme také, že bohatství na hlavu se každoročně zvyšuje o vytvořený HDP na hlavu. Dále předpokládejme, že HDP na obyvatele v ČR poroste rychleji než v EU. Sklon křivky reprezentující vývoj HDP na obyvatele v ČR je na grafu vyšší než sklon stejné křivky pro EU. Při zvolených parametrech bychom měli v čase t(1) dosáhnout úrovně stejné úrovně HDP na obyvatele jako EU. Pro zajímavost podle našich experimentálních výpočtů by k tomuto okamžiku mělo dojít někdy kolem roku 2030. Končí tímto bodem reálné konvergence? Nikoli. Naopak v tomto bodě je rozdíl mezi bohatstvím na obyvatele v ČR a EU nejvyšší. Jak je vidět na grafu, rozdíl mezi těmito proměnnými v čase t(1), úsečka b, je větší než rozdíl v čase t(0), úsečka a. Tento stav je dán tím, že až do bodu t(1) roste bohatství na obyvatele v EU rychleji než v ČR díky větším přírůstkům HDP na hlavu. V bodě t(1) tedy reálná konvergence nekončí, nýbrž začíná. Vývoj až do bodu t(1) představuje divergenci životní úrovně.

Příkladem z praxe je Irsko. Tato malá ostrovní ekonomika dosáhla v roce 2000 hrubého domácího produktu na obyvatele (přepočteného podle parity kupní síly) o 13% převyšujícího německý hrubý domácí produkt. Irsko se v roce 2000 zařadilo v rámci EU na třetí místo za Lucembursko a Dánsko. Přesto pokud navštívíte Irsko, nebudete mít pocit, že by jejich životní úroveň přesahovala průměrnou životní úroveň v Německu.

Podíváme-li se na životní úroveň v různých částech světa, musíme uznat, že jsme na tom stále velmi dobře a rozdíl mezi životní úrovní v ČR a EU je relativně malý. "Konvergenční" proces začíná obdobím divergence, nejen v ČR, ale také v ostatních zemích střední a východní Evropy a ČR má stále druhou nejlepší výchozí pozici po Slovinsku.

Tuto a další analýzy v pdf formátu naleznete ZDE.

David Marek

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.09.2024
22:07Jan Čermák: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou
22:01Fed nasadil Wall Street pořádného brouka do hlavy  
20:27Prostor pro české firmy? ČEZ naváže strategické partnerství s firmou Rolls-Royce pro modulární reaktory
20:21Nová éra měnové politiky Fed začala. Zvolil agresívnější pokles sazeb tváří v tvář horšímu výhledu a hodlá v něm pokračovat
17:14Dluhopisy krátce před Fedem ztrácejí, zatímco Wall Street jen vyčkává  
16:38Pár úvah o férové hodnotě amerických akcií
15:14Investiční tipy: Ohlédnutí za výsledky za 2Q24 významných amerických i evropských firem  
13:50Vanguard nakupuje dolary s tím, že sázky na snížení sazeb Fedu zašly příliš daleko
12:28Podle Siegela by sazby Fedu mohly jít dolů o 50 bazických bodů. Sahm míní, že pravidlo nyní recesi neukazuje
11:33Tak o kolik? Fed rozhoduje o sazbách a velké tržní sázky slibují volatilní reakci  
11:07Google vyhrál u soudu EU spor o pokutu 1,49 miliardy eur za omezování konkurence
9:07Rozbřesk: Dilema před Fedem: věřit propagandě novinářů, anebo solidním datům? Pokud Fed sníží sazby jen o 25 bodů, dolar mohutně posílí
8:22Evropa otevře smíšeně, německý DAX klesá pod tíhou horšícího se sentimentu. Pro další vývoj bude klíčové večerní rozhodnutí Fedu o sazbách  
17.09.2024
22:01Investoři vyčkávají na zítřejší rozhodnutí Fedu  
17:24Je trh drahý? Stačí „jen“ odhadnout pět čísel
16:44Americký maloobchod poslal výnosy nahoru, ale akciím v růstu nepřekáží  
15:09Analytici: Záplavy ve střední Evropě mohou způsobit ztráty až za miliardy eur
14:09Tradiční souboj v americkém Kongresu: Dva týdny, než vláda bude bez peněz
13:19Intel (až +8 %) roste na dohodě s Amazonem i armádní zakázce za miliardy. Evropu rozhořčil odkladem továren
12:10Microsoft na vlně AI oznamuje zpětný odkup akcií v hodnotě 60 miliard USD a zvyšuje dividendu o 10 %

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:00UK - Jednání BoE, základní sazba
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů