Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dolar znovu u historického minima k euru, koruna mírně posiluje

Dolar znovu u historického minima k euru, koruna mírně posiluje

15.11.2004 11:24
Autor: 

Koruna posiluje na 31,43 Kč za euro pod vlivem pokračujícího pozitivního regionálního sentimentu a nižšího schodku běžného účtu platební bilance v září. S americkým dolarem to stále nevypadá vůbec „růžově“ – měna oslabila dnes ráno až na 1,2998 USD/EUR. Koruna k dolaru proto aktuálně posiluje na 24,26 Kč/USD.

Informace o schodku běžného účtu za září může mít na českou korunu mírně pozitivní vliv. Očekával se totiž deficit 9 až 12 miliard korun, výsledek byl -6,3 mld. Kč. Platební bilanci pomáhá přebytek zahraničního obchodu, také bilance služeb se v září vylepšila. Naopak bilance výnosů, kde jsou zaúčtovány vyplacené dividendy a reinvestované zisky, opět skončila s výrazným schodkem. Finanční účet také bez zlepšení, naopak byl zaznamenán 7miliardový odliv portfolio investic.

Kurz české měny koriguje pokles přes 31,50 z konce minulého týdne. Výraznou zásluhu na tom má podle našeho názoru pozitivní sentiment v rámci celého regionu. Přestože se očekává v Maďarsku výrazné snížení úrokových sazeb, forint pokračuje v posilování. Zisky drží slovenská koruna (39,62 SKK/EUR) i zlotý. Ve středu je v ČR svátek a ve čtvrtek budou zveřejněny nekurzotvorné maloobchodní tržby za září. Pro dnešek očekáváme korunu v pásmu 31,40 až 31,55 Kč/EUR.

V pátek dolaru pomohl nečekaně silný růst maloobchodních tržeb, podobně pozitivní byl i index spotřebitelské důvěry Michiganské univerzity, k výraznému posílení měny však nedošlo. Nemůžeme se zbavit dojmu, že ani dobré ekonomické informace nemají „sílu“ povzbudit dolar. Dnes ráno měna poklesla až nan1,2998 USD/EUR, což je velmi blízko historického minima 1,3005 USD/EUR.

Mírná korekce na 1,2960 USD/EUR přichází spolu s komentářem ministra financí Snowa. Ministr se držel obvyklé rétoriky – USA drží „politiku silného dolaru“, ale kurzy jsou nejlépe stanoveny trhem a dolar se pohybuje na základě ekonomických fundamentů. Domníváme se, že měna může v nejbližší době propadnout přes 1,3000 USD/EUR, budou se množit komentáře k vývoji na devizovém trhu. Zítra budou zveřejněny důležité informace o americkém CPI a přílivu kapitálu do cenných papírů.

Radim Krejčí, Patria Online


Váš názor
  • EURO
    15.11.2004 15:52

    EURO se pravdepodobne stalo jen spekulacni menou.Ekonomicke ukazatele jasne ukazuji,ze je Evropa ve velkych potizich,ale presto se najde dost panaku,kteri tvrdi,ze silne Euro Evrope nevadi.Predstavte si,ze jste american a mate miliardu dolaru.Co s ni v teto dobe udelate??Investujete do dnes uz nevynosnych americkych akcii?? Ne,proste nakoupite EURO a pockate par mesicu.Situace je jiz tak daleko,ze se vam vyplati pujcit si u Americke banky penize,za ty nakoupit EURO a cekat.Jediny efekt je ten,ze vy jako american zbohatnete a zbytek sveta bude o to chudsi.A ten vecne omilany schodek?To je jen krasna zastenka.Pri pozornem rozboru zjistime ze cely schodek je vytvaren skoro umele ropou a Cinou.Mam obavy,ze nez tohle evropsti mocni pochopi bude Evropa v P....
    dodo
    • Ne zcela rozumím.
      15.11.2004 16:28

      Euro, spekulační měna? Spekulační či Alternativní. Je Česká Koruna nebo Německá Marka spekulativní? Těžko. Já mít miliardu dolarů tak je určitě neinvestuji v Americe, ani v Evropě, ale v Asii. Pokud je pro někoho výhodné koupit euro, pak spíše z obchodních důvodů než z investičních. Ale můžu se mýlit. Mít také miliardu dolarů dnes pomalu znamená nemít si za ně co koupit. Kdo dneska chce dolar? Co je to vlastně "dolar"???
      StandaQ
  • Dotaz.
    15.11.2004 13:35

    Evropa si nepřeje silné Euro. Během dopoledne tedy povětšinou převladá pohyb euro dolarového kurzu směrem dolu, ať už ho tam tlačí kdokoliv. V opdpolednich hodinách se probouzí Amerika, které slabý dolar zdá se nijak nevadí a euro dolarový kurz vyrovnává a zvyšuje ztrátu z dopoledne. Nebo se mi to jen zdá?
    StandaQ
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university