Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Oživí emise Zentivy pražskou burzu? - hlasujte v nové anketě

Oživí emise Zentivy pražskou burzu? - hlasujte v nové anketě

02.06.2004 12:00
Autor: 

Pražská burza rozhodla o přijetí emise akcií farmaceutické společnosti Zentiva k obchodování na hlavním trhu burzy. Jde o rozhodnutí podmínečné, vzhledem k procesu schvalování prospektu Komisí pro cenné papíry, jeho uveřejnění a upsání nových akcií. Jde o první primární emisi na pražské burze, na které se dosud obchoduje jen s akciemi společností z kupónové privatizace. Zentiva očekává, že emisí získá 100 milionů dolarů na financování svých projektů a splacení dluhu. Nový titul na burze by ale mohl znamenat daleko více.

Financial Times například napsaly, že ačkoliv se podmínky pro primární emise v Evropě mohou zdát být nepříznivé, nové členské státy EU přináší optimismus. IPO Zentivy může otevřít cestu pro ostatní a zvýšit likviditu na středoevropských trzích. Zdá se, že zvýšený apetit investorů překoná dřívější problémy s nezkušenými manažery emisí, nízkou likviditou a slabou obchodní platformou. Zentiva získá z IPO peníze, neplánuje však cenovou válku v západní Evropě, minimálně ne v současné době. Rostoucí farmaceutický trh v postkomunistických zemích tak poskytuje bohatý výběr pro investora, uzavírá FT. Celý článek ZDE.

Plánované uvedení nově emitovaných i stávajících akcií společnosti Zentiva NV na pražskou burzu se může stát pro český akciový trh precedentem. Na rozdíl od dřívějších pokusů usiluje o veřejnou obchodovatelnost společnost s dostatečnou velikostí (kapitalizace je odhadována na stovky milionu USD), ze sektoru s vysokou ziskovostí, a současně v době slušné poptávky po akciích v regionu střední a východní Evropy. Úspěšnost úpisu nových akcií bude záviset především na stanoveném cenovém rozpětí, které musí být zajímavé jak pro upisovatele tak emitenta. Důležitá může být také míra informační otevřenosti společnosti, schopnost komunikovat s investory, úspěšně prezentovat strategii firmy, atd. Vzhledem k dosavadnímu vývoji akciového trhu v ČR lze i předpokládat značnou vstřícnost Burzy cenných papírů Praha a Komise pro cenné papíry. Dodává analytik Patria Finance Jan Hájek.

Z dokumentu oddělení firemních financí Patria Finance zase vyplývá, že je emise akcií na českém trhu nedoceněnou příležitostí. Z pohledu možností financování je vydání akcií sice nejdražší, nejpomalejší a vhodné pro silné firmy, splácení je naproti tomu výhodnější. Zatímco banky nebo kupci dluhopisů neúspěšné firmě splátky dluhu odpouštějí velmi neradi, na akciovém trhu by tatáž společnost akcionářům prostě neplatila (dividendy). K nevýhodám emise akcií zatím patří kromě vyšších nákladů především vysoká časová náročnost a potřeba pravidelně zveřejňovat detailní informace o hospodářských výsledcích. Více o možnostech financování ZDE.

A proč by mohla být emise Zentivy úspěšná shrnuje také ve třech bodech Petr Žabža z Patria Direct:

* Přichází v dobrou dobu. Český akciový trh, tažený kombinací vidiny vstupu do EU a přílivem spekulativního kapitálu, za posledních 5-6 měsíců posílil měřeno indexem PX-D o 18 %. Bylo sice i lépe - ještě 9. dubna byla výkonnost na +29 % - ale i tak se jedná o úctyhodný výkon. Mnoho investorů se tak dostává do situace, kdy "není co koupit". Velká většina titulů je v rámci letošního roku relativně nedaleko svých maximálních cen a ztrácí tak pro dlouhodobější investory přitažlivost. Nová emise - byť bude velmi pravděpodobně oceněna relativně "bohatě" - bude jistě vítanou možností diverzifikovat klientská portfolia.

* 7 titulů ve SPADu začínala být nuda. Systém SPAD - Systém pro podporu akcií a dluhopisů - v tomto okamžiku obsahuje 7 emisí, relativně aktivně se obchoduje se 3, resp. 4 z nich. Dá se očekávat, že akcie firmy Zentiva se po svém vydání začnou obchodovat právě v tomto segmentu, a rozčeří tak relativně stojaté vody, které tam v tomto okamžiku tak trochu vládnou. Otázkou zůstává, kolik tvůrců trhu se ke kotování tohoto titulu přihlásí - vzhledem k tomu, že se jedná o první IPO na burze v Praze, se však dá čekat relativně velký zájem.

* Pražská burza dostala od americké SEC statut "definované zahraniční burzy". Připravovaný vstup akcií firmy Zentiva na burzu nemohl s tímto oznámením kolidovat lépe. Přijetí akcií do indexu PX-D, "certifikace" pražské burzy a doufejme atraktivní upisovací cena může na zahraniční investory fungovat jako magnet. Zájem o Prahu by se tak mohl dramaticky zvýšit a přinést burze nejenom růst objemů a zvýšenou aktivitu, současně by ale mohl ostatním firmám pátrajícím po zdrojích kapitálu ukázat cestu jak se k němu relativně prestižní cestou dostat.

Domníváte se, že je primární emise akcií vhodnou možností financování podniků? Může akcie Zentivy výrazně zlepšit situaci na pražské burze? Budou následovat další vlaštovky v podobě dalších primárních emisí v České republice? Chystáte se investovat do akcií Zentivy? Hlasujte v Anketě, Vaše názory prosím sdělujte ve Fóru. Děkujeme.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m