Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Daňová konkurence: mají se Němci čeho bát?

Daňová konkurence: mají se Němci čeho bát?

05.05.2004 15:45
Autor: 

Zároveň se vstupem deseti nových zemí do Evropské unie se zostřila debata o výhodách a nevýhodách nízkých daní, především pak daní ze zisků firem (DPPO neboli daň z příjmů právnických osob v českém daňovém žargonu). Především německý kancléř Schröder se zdá být pobouřen nízkými daněmi v některých zemích EU a hrozí snížením dotací do rozpočtu EU ze strany Německa. Z 31 % na 28 % letos, 26 % příští rok a 24 % od roku 2006. Je jistě legitimní, když si Německo znovu rozmyslí svůj postoj k financování Evropské unie. Po dlouhá desetiletí všichni ostatní automaticky předpokládali, že Německo bude platit a nereptat. Na druhou stranu je ale alarmující, pokud německý kancléř používá argument nižších sazeb jako nástroj vydírání.

V dřívějších komentářích (Zrušme daň ze zisků firem!) jsme již psali, že z hlediska ekonomické teorie je daň ze zisku nejhorší daní. Výrazně narušuje ekonomické prostředí, zvyšuje motivaci firem k daňovým manévrům, snižuje investice a tedy dlouhodobý růst a snižuje tak i zaměstnanost. Navíc, daň ze zisku firem představuje klasický příklad dvojitého zdanění. Zisk firmy přeci patří jejím akcionářům, kteří jsou fyzickými osobami (neboť nikdo jiný na Zemi neexistuje, kdo by mohl firmy vlastnit, než lidé, fyzické osoby) a ti přece svoje příjmy také daní.

Neexistuje-li ekonomický důvod pro zdanění firemních zisků, je celá řada politických důvodů, neboť zdanění zisků firem politici většinou „prodávají“ jako zdanění bohatých. Ve skutečnosti je to samozřejmě složitější, neboť záleží na postavení firmy a její schopnosti přenášet daň buď na svoje zákazníky nebo své dodavatele, případně i na zaměstnance firmy.

Většina zemí OECD si tyto nevýhody daně ze zisku uvědomuje a postupně snižuje tzv. statutární sazbu daně. Za posledních 20 let klesla průměrná daň ze zisku v zemích OECD z 50 % na 37 % a lze očekávat její další pokles. V řadě zemí byl pokles daně ještě výraznější. Například Rakousko snížilo daň ze zisku ze 62 % na 35 %, Švédsko z 61 % na 38 %. Jedinou zemí, kde v pozorovaném období sazba daně ze zisku vzrostla, bylo Španělsko (z 32 na 34 %). V České republice je dnes sazba 28 % a do roku 2006 má klesnout na 24 %.

Zároveň s poklesem statutární sazby daně ze zisku dochází ve většině zemí k omezování odpisů a snižování daňových úlev pro firmy. V průměru klesl podíl investic, které je možné odepsat proti daním hned v prvním roce pořízení investice, z 83 % na 76 %. Pokles byl přitom nejrychlejší ve Velké Británii (ze 100 % na 75 %).

Celkové příjmy veřejných rozpočtů z daně ze zisku vznikají kombinací těchto dvou vlivů (snižování sazby a snižování daňových úlev). Je zajímavé, že pro OECD jako celek podíl daní ze zisku na HDP zůstává prakticky konstantní okolo 3 % HDP, koncem 90. let spíše mírně stoupal. Zároveň se mírně zvyšuje podíl daní ze zisku na celkových vybraných daních a pohybuje se okolo 10 %. To znamená, že přinejmenším v rámci OECD nedochází k žádnému poklesu daňových příjmů ani že daňová konkurence by vedla k propadu příjmů rozpočtů.

Ondřej Schneider
Vedoucí katedry Evropské ekonomické integrace a hospodářské politiky na Institutu ekonomických studií FSV UK. V letech 1998 až 2001 hlavní ekonom Patria Finance.
(autor je externím spolupracovníkem Patria Online, jeho názory nereprezentují oficiální stanovisko společností skupiny Patria)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university