Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Výnosy domácích i zahraničních dluhopisů asi porostou ... pozor na středeční aukci

Výnosy domácích i zahraničních dluhopisů asi porostou ... pozor na středeční aukci

12.08.2003 10:53
Autor: 

Po bouřlivém vývoji v předchozích týdnech panoval minulý týden na dluhopisovém i peněžním trhu nebývalý klid. Výnosy dluhopisů i swapů po celý týden mírně klesaly, čímž následovaly vývoj na německém či americkém trhu. To dokazuje i fakt, že spread českého desetiletého a německého desetiletého dluhopisu se za týden nijak nezměnil. Výjimkou byl pouze pětiletý dluhopis 2,9/2008, jehož výnos stagnoval. Poptávka po tomto papíru je stále nízká, jelikož ministerstvo financí stále ještě nerozprodalo celou poslední emisi.

Úrokové sazby na peněžním trhu po skokovém snížení na konci července minulý týden prakticky stagnovaly. K větší aktivitě obchodníky nepřinutily ani minulý pátek zveřejněné ekonomické indikátory, které ve svém souhrnu podporují stagnaci či další mírné snížení úrokových sazeb.

Obchodování na trzích nyní kromě prázdninové nálady výrazně ovlivňuje i čekání na obávanou aukci nového patnáctiletého dluhopisu, která se uskuteční tuto středu. Ministerstvo financí bude nabízet dluhopisy v objemu 15 mld. Kč, což je rekordní hodnota pro takto dlouhý dluhopis. Nejen my se domníváme, že za současné situace se na trhu jen stěží najde dostatek zájemců o celou emisi. Po zkušenostech z předchozí nepovedené aukce pětiletého dluhopisu očekáváme, že se podaří upsat třetina až polovina emise. Velká část potenciálních kupců díky obavám z dalšího růstu výnosů nyní raději vyčkává. Na druhou stranu ale s tím, že aukce nebude příliš úspěšná se všeobecně počítá, a proto by to nemělo na trhu vyvolat paniku. Ministerstvo pravděpodobně stejně jako u předchozí dodatečné aukce dluhopisu 2,9/2008 nebude akceptovat výrazně vyšší výnos, než který bude před aukcí na trhu, a tudíž spekulativní poptávky za výrazně vyšší výnos nebudou uspokojeny. Aukce by proto neměla vést ke skokovému růstu výnosové křivky. Přesto díky aukci bude první polovina týdne nervózní. Podstatné bude také jakým způsobem se ministerstvo rozhodne získat zbývající finanční zdroje, ale opět po negativních zkušenostech z předchozí neúspěšné aukce pravděpodobně ministerstvo nebude chtít aukci opakovat.

Pokud vezmeme v úvahu pouze domácí podněty, které by ale tentokrát měly být rozhodující, tak by v první polovině týdne výnosy měly stagnovat a po aukci nelze vyloučit mírný růst výnosů na delším konci křivky. Trh ale bude ovlivňován i zahraničím, kde nejvýznamnější událostí je úterní zasedání amerického Fedu. Fed ve svém komentáři zřejmě podpoří oživení americké ekonomiky a rovněž makroekonomická data, zveřejněná tento týden v USA, by měla být příznivá. Pokud se tak stane, jedná se nepříznivou zprávu pro dluhopisy a dá se očekávat růst výnosů nejen v USA, ale i v Evropě a následně také v České republice.

(ČSOB, Analytický týdeník)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.09.2024
12:49Rakouská Raiffeisen Bank International se stahuje z běloruského trhu
12:24Raiffeisenbank a.s.: Výplata úrokového výnosu dluhopisů
12:19Random Thoughts #2: Všechno bude fajn aneb aktualizace Investičních tipů  
12:17Volby online: Česko volí krajské zastupitele a část Senátu
10:58Silný akciový trh stále více kontrastuje s hrozbou pro evropskou ekonomiku. Mercedes varuje, akcie otáčejí dolů  
9:03Rozbřesk: Vláda zvyšuje rozpočtový deficit kvůli povodním. Korunu povzbuzuje dobrá nálada na globálních trzích
8:35Další rána pro německý průmysl, Mercedes-Benz zhoršil svůj finanční výhled. Evropa po vydatném růstu tento týden otevře v červeném  
19.09.2024
22:09Fed dodal akciím novou krev do žil, trhy oslavovaly "jumbo cut"  
17:39Fed konečně snížil sazby: Jak na to trh historicky reaguje a které akcie mají šanci stát se šampiony?  
16:58Wall Street se odpoledne připojuje k akciové jízdě  
15:38Britská centrální banka vsadila pauzu do snižování sazeb a libra okamžitě posílila. Chystá prodeje dluhopisů
15:13Pár poznámek k 50 bazickým bodům
13:49Než otevře Wall Street: DoorDash, Mobileye, Coinbase  
13:11NUPEH CZ s.r.o: Informace o předčasném splacení dluhopisu
13:02Rozpočtová rada: České veřejné finance směřují k udržitelnějšímu stavu
12:42Technická analýza: Udrží JPMorgan svůj růstový trend?  
12:13Tradiční tahanice "něco za něco" o financování americké vlády: Plán lídra republikánů selhal, další vývoj zatím nejasný
11:40Změna rozpočtu kvůli povodním: Letošní schodek naroste o 30 miliard korun, příští rok o 10 miliard
11:19Akcie se vezou na vlně optimismu. Fed posílil důvěru v příznivý výhled ekonomiky a měnové politiky  
9:01Rozbřesk: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou. Pro korunu povzbuzením

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Základní O/N úroková sazba