Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Česko prohrálo arbitráž s Nomurou, výše platby teprve bude určena

ČTK: Česko prohrálo arbitráž s Nomurou, výše platby teprve bude určena

17.03.2006 15:08
Autor: 

komentář doplněn o reakci MF, o reakci bývalého ministra Mertlíka, o reakci premiéra Paroubka
Praha 17. března (ČTK) - Česká republika prohrála arbitráž s japonskou bankou Nomura. Ta požaduje po ČR za zmařenou investici do IPB 40 miliard korun. Částku, kterou bude muset ČR zaplatit, určí arbitři v druhém kole. ČTK to dnes sdělil mluvčí Nomury Jiří Hrabovský. Tribunál dospěl k závěru, že ČR porušila dohodu o ochraně a podpoře investic.

"Dnešní rozhodnutí je nepochybně zklamáním, protože neodpovídá úsilí, které český stát vynaložil nejen na řešení kauzy IPB, ale také při vysvětlování veškerých souvislostí celého případu," uvedl v reakci ministr financí Bohuslav Sobotka. Přesto podle něj však nelze ani nyní vyloučit, že po změně stanovisek jednotlivých stran bude se skupinou Nomura uzavřen smír, který obě arbitráže vyřeší.

Sobotka upozornil na to, že rozhodčí tribunál zamítl svým výrokem argument Nomury, podle nějž Česká republika její investici vyvlastnila.

Nomura žádá v této arbitráži miliardy kvůli uvalení nucené správy na banku IPB a jejímu následnému prodeji finančnímu ústavu ČSOB. Arbitři v první fázi rozhodovali jen o vině nebo nevině českého státu. "Nomura vítá verdikt, podle něhož Česká republika svým postupem v případě IPB porušila své mezinárodní závazky. S důvěrou očekáváme další jednání, ve kterém bude stanovena výše škody, již nám bude muset ČR uhradit," uvedl Hrabovský.

Podle premiéra Jiřího Paroubka věc ještě není zcela uzavřena a proto jsou stále otevřeny dveře ke smírnému řešení. "Vláda vynaloží veškeré úsilí, aby k němu došlo. Vláda bude usilovat o to, aby celková bilance sporů, které se vedou v souvislosti s pádem IPB, vyzněla pro ČR pozitivně," sdělil ČTK premiér v tiskové zprávě.

Podle dřívějšího prohlášení Sobotky neexistuje žádný důvod, proč by ČR měla této bance něco platit. Podle něj je pravda na straně Česka, protože IPB neměla v okamžiku uvalení nucené správy žádnou hodnotu. "Ta banka měla zápornou hodnotu a není žádný důvod, proč by měla Česká republika cokoli komukoli platit," uvedl již dříve pro ČTK.

Tehdejší ministr financí Pavel Mertlík postup státu hájí. "Hrozila rozsáhlá finanční a makroekonomická krize v české ekonomice," řekl serveru Aktuálně. "Podle odhadů ČNB by krach IPB bez udržení této banky v chodu znamenal ztrátu dvou až čtyř procent hrubého domácího produktu," dodal Mertlík, který je dnes hlavním ekonomem v Raiffeisenbank. Uvalení nucené správy a následný rychlý odprodej novému investorovi vidí Mertlík pozitivně. "Pokud se vyskytne systémová krize v bankovním sektoru, nelze ji řešit jinak, než banky udržet v chodu," míní.

Hrabovský řekl, že výrok londýnské arbitráže podstatně ovlivní žalobu, kterou Česká republika usiluje o náhradu nákladů spojených s nucenou správou v IPB u arbitrážního tribunálu v Curychu. Česko v curyšské arbitráži požaduje po Nomuře 263 miliard korun za škody vzniklé v dobách působení této společnosti v IPB. Další spory s Nomurou vede kvůli IPB i ČSOB.

Podle Milana Tománka, mluvčího ČSOB, která IPB převzala v roce 2000, jde v případě londýnské arbitráže pouze o spor mezi ČR a Nomurou. ČSOB se tak spor podle něj nijak netýká. "Jde o důsledek toho, že stát připustil prodej, takzvanou divokou privatizaci ex-IPB, chcete-li manažerskou poloprivatizaci banky, jejímž následkem byl vstup Nomury do banky a vyvedení pivovarů do jejího vlastnictví," uvedl Tománek.

Nomura vlastnila 46,16procentní podíl v IPB přes nizozemskou společnost Saluka. V červnu 2000 ČNB uvalila na IPB nucenou správu a stát ji předal ČSOB. Nomura pokládala za diskriminační, že stát IPB před krachem nezachraňoval žádnou subvencí, na rozdíl od jiných velkých českých bank. Později proto podala na ČR arbitrážní žalobu v Londýně.

Takzvaná Londýnská arbitráž mezi ČR a Salukou ze skupiny Nomura byla vedena od roku 2001 a vycházela z dvoustranné mezistátní dohody o podpoře a ochraně investic mezi Českem republikou a Nizozemskem.


Váš názor
  • Pro socanskou pakaz:
    19.03.2006 14:54

    Nádherná slova amerického prezidenta Ronalda Reagana: Jsem si jist, že každý pociťuje lítost nad jedincem, který upadl do příkopu na kraji cesty nebo v naší soutěživé společnosti nedokázal udržet krok s ostatními. Můj vlastní soucit však nadto patří i těm milionům neopěvovaných mužů a žen, kteří každé ráno vstávají, posílají děti do školy, odcházejí do práce, snaží se uhradit všechny poplatky za bydlení, platit nehorázné daně, aby umožnili soucítění s méně šťastnými, a kvůli tomu všemu musí obětovat mnohé ze svých tužeb, snů a nadějí. Vláda jim dluží něco lepšího než jen další a další nápady, jak je přimět k tomu, aby sdíleli plody své dřiny s ostatními.
    Thyronx
    • :-))
      20.03.2006 8:41

      A tím chtěl autor říci co ? Že je mu líto nás, daňových poplatníků, kteří splácíme dluhy pana Charouze a ostatních "dlužníků" (ve skutečnosti však příjemců nenávratných půjček ...) bývalé IPB, nás, kteří ještě zvyšujeme životní úroveň "ctihodných občanů " Japonska a Belgie - vlastníků Nomury a KBC ... Ve skutečnosti se tomu říká lidská hloupost ... Jak jinak lze značit to, že Klausova vláda umožnila ztrátu majority státu ve prospěch tunelářů, kteří ji potopili jako první z tehdejší velké trojky (ČS, KB, IPB, kdeže byla tehdy ČSOB - teprve přemýšlela, jak se dostat s co nejmenšími náklady k retailu ...). Když Klausovi teklo do bot, tak Pilip velice rychle "prodal" zbývajících 36% Nomuře, která tunelářské dílo zkázy dokonala (viz. inkaso z prodeje pivovarů do jejich fondů na Kajmanech). Z IPB zbyla jen troska, která nesplňovala dle kritérií ČNB kapitálovou přiměřenost. Co teď ? Jak se to mohlo stát ? Vždyť přece dle teoretických pouček "neomylného profesora" není lepšího hospodáře, než soukromé vlastnictví ... Konec IPB by byl tak jako tak pro každou následující vládu smutný (a stejně tak by dopadli i její akcionáři po rozhodnutí ČNB o uvalení nucený zprávy ...). Otázkou bylo, jak se to mělo udělat s co nejmenšími dopady do budoucna. A jak se to povedlo (nebo nepovedlo) ČSSD ukáže výsledek nynějších arbitráží, tedy výroky o platbách ČR Nomuře a ve druhém sporu Nomury ČSOB (tady doufám, že je ošetřeno, že by část případného výnosu z této arbitáže připadla i ČR ...).
      PaulC
      • RE:
        20.03.2006 13:43

        Co tim chce rici ? To je snad do oci bijici ne ? Ze to je do nebe volajici co se po dobu existence tyhle kotliny tady deje. Tohle uz neni blbost, to je bezbreha ignorance. Ignorovali jsme Mnichov, silu komousu i naivitu soucasneho prezidenta, ze by tady mohli po padu absurdismu podnikat v takovych institucich inteligentni a ignoranci netrpici lide. A mame po pivovarech, bankach, autech, motorkach... Zaslouzime si to.
        MikeSkeeter
  • ČSOB se to netýká,
    19.03.2006 10:28

    pouze to celé vymyslela, natlačila do toho chudáka Mertlíka a dobře na tom vydělala.
    Karel
  • navrácení
    19.03.2006 9:23

    majetku a rehabilitace akcionářů IPB,socani už by měli začít prodávat svoje majetky,aby měli z čeho vracet okradeným akcionářům.A kdyby se jim náhodou nechtělo,tak by jim to měli zabrat násilím,poslat na ně komando plně vyzbrojené,aby si zažili,jaký to je-SMRADI SOCANSKÝ
    akcionář
  • Už brzo
    19.03.2006 8:50

    Už brzo-za tři měsíce nám bude vládnout Langer, Tlustý a spol. To se budou všichni tihle intelifentní a slušní diskutující k tomuto tématu mít moc dobře. Já jim to přeji. Doufám že už nezbude ani jeden drobný akcionář, ještě nás pár je.
    Černý
  • Kurz koruny
    17.03.2006 17:39

    A koruna posílí.
    spike
    • IPB
      17.03.2006 20:29

      Kdo dovolil takovou privatizaci IPB?ODS ještě v čele s Klausem!Takže podle verdiktu arbitráže měl stát subvemcovat IPB která vlastně pod Nomurou byla tunelována/Pražské pivovary.Ať žije ODS!Kdo to zavinil nejvíc křičí!
      Paulo
  • Doubledecker
    17.03.2006 16:17

    Ten oranžovej doubledekáč byl trošku drahej pane Paroubek, Ne? Socialismus v Anglii je přece asi trošku jinej než v Čechách.
    Pavel Krupka
  • to koukám
    17.03.2006 16:16

    To jsem netušil,že to prošvihnem.Vžtyť ty kobojové v kuklách jednali slušně.Klucí socanský,musíme emigrovat.Letadlo je připravené. Já s paroulkem nastupuji v Praze zeman přistoupí na vysočině a špidlik při mezipřistání v bruselu. Standa s barkovou letí s aeroflotem z k.varů.Můžem pouze na Kubu , jinde už neberou. Tak se mějte čecháčci,bylo nám tu fajn. bývalé,současné a budoucí (v emigraci)vedení KSČSSD čest práci btatři a sestry
    sobotka
  • Na všem je něco pozitivního, alespoň třeba oslabí koruna
    17.03.2006 16:08

    :o) Socani už táhněte....
    Jack
  • nejhorsi
    17.03.2006 15:56

    je ze opet bude znacna cast spoluobcanu volit tu chasku z cssd a k tomu si pridejte ten obrovsky narust dluhu za 8 let jejich vlady a stat? to je chimera stat to jsme my danovy poplatnici nikdo jinej
    pepik
  • ČSOB
    17.03.2006 15:52

    by se na tom měla podílet ale taky. Pro ni to byl výtečný obchod. Měla zadarmo IPB, a všechna její aktiva která měla nějakou cenu, ale všechna rizika pokrytá na několik let dopředu. Závěrečný účet platí opět daňoví poplatníci, jak pěkné.
    Blekota
    • Tenkrát na Západě (v Belgii)
      17.03.2006 17:41

      Chlapi, zbohatli Belgičani - ne ČSOB :-) ČSOB již v době převzetí IPB vlastnil holding Almanij, za kterým stojí belgické, tj. vlámské a valonské, kdysi původně zemědělské rodiny. Tenhle finanční dárek spadl do klína jim... Z jejich pohledu to vypadalo na nepovedenou investici - poté se z původně málovýdělečné banky se přes noc (na pár let) stal supervýdělečný stroj!
      Západní kapitalista
    • komando
      17.03.2006 15:59

      Chovali se jak hrdinové z filmu,vtrhli pozuby ozbrojení do centrály IPB a plácali se po ramenou,jakej to mělo efekt.Efekt je ten,že ČSOB SCHLAMSTLA zadarmo majetky a jiná aktiva a stát to,co nebylo in.Takže politická katastrfa pro ČSSD,jak si zasel,tak si sklidil.
      pozorovatel
  • Ptám se, proč....
    17.03.2006 15:48

    v ČR již dlouho vládnou neschopní nebo naopak všehoschopní??! Je čas na změnu a volit nějakou novou stranu nebo spolek, ty současné parlamentní jasně ukázaly, co od nich můžeme čekat.......
    T.H.
    • pro T.H.
      17.03.2006 15:52

      Ano souhlasím. Už je to celých dlouhých 15 let co to vládnou snílci, šmoulové, gumídci a předsedá jim ctihodný Brouk Pytlík. Přišel čas posunout korýtko k jiný, úplně neznámým "čuníkům".
      syn svého otce
      • Předtím
        17.03.2006 15:54

        přd 15 lety, bylo líp, že jo - to byli profíci, machří, inteligenti, poctivci atd... ;)
        Blekota
  • Trest
    17.03.2006 15:43

    Sobotka a spol se přepočítal,doufám,že s nima proběhne soud jako se Svobodu.
    občan ČR
  • Nomura a dluhy
    17.03.2006 15:38

    :-)))))))))) nemohu nicjiného dělat než se jen smát. :-))))))))) A politici se diví, že občané nechodí k volbám. Ať už se na tom napakoval kdokoliv, nechť mu peníze dobře slouží. :-))))))))))
    Syn svého otce
  • Perfektní zpráva
    17.03.2006 15:23

    Jsem rád,že Česká republika prohrála ve sporu s Nomurou ohledně znárodnění IPB.Socani,doufám,že je jasný,že tohle vám ve volbách zláme vaz.Jsem rád,že jsem se dočkal spravedlnosti,potrestání vašeho znárodnění.Chovali jste se jako v únoru 48 a je potřeba,aby jste dostali po zásluze co proto.Pravda vítězí,ODS a prezident Klaus měli pravdu.Loupež století!!!
    Okradený akcionář IPB
    • Bez emoci!
      17.03.2006 16:09

      Problemy a dluhy IPB vznikly za bankovniho socialismu prof. Klause a buhuzel to cssd řešila jednim z nejhorších spusobu. Vy všichni vidite jen ten červen 2000, ale co bylo předtím NE! --http://www.historieipb.cz/chronologie.htm#1998
      gf
      • Bankovní komunismus
        17.03.2006 19:26

        To nebyl Klausův bankovní socialismus, nýbrž přímo Klausův bankovní komunismus. Každý přece dostal, kolik potřeboval a rozdávalo se vesele po miliardách.
        londonder
      • zlodějna
        17.03.2006 16:17

        je zlodějna,už jako prcek jsem slýchával-KRÁST SE NEMÁ!!!
        a.s.
    • Perfektní zpráva II
      17.03.2006 16:00

      Vážený, jsem též okradeným akcionářem, ale pro objektivitu Vám musím připomenout, abyste si vybavil, kdo divokou poloprivatizací prodal Nomuře IPB, která ihned vyvedla obrovské jmění v akciích pivovarů. A pokud si již nepamatujete kdo vládl, tak byl to právě Klaus a ODS, a všichni soudní si při dobré vůli vybaví co vše se dělo. Pláčete-li nad jiným hrobem je to jen a jen Vaše věc.
      Viktor
      • NEJSTE
        17.03.2006 16:08

        náhodou p.Sobotka nebo někdo z tý chásky?Když jste byl tak chytrej a tohle všechno věděl,tak nerozumím tomu,proč jste držel akcieIPB?
        o.a .IPB
    • .....
      17.03.2006 15:45

      :-) jsem šťasten, že můj dluh nyní činí něco málo přes 85 000 kč. Jsem šťastný, že vím. že mé roční výplaty poslouží dobré věci. Jsem šťastný, že mohu celý rok chodit kolem obchodů a mlsně se jen dívat do výloh. Jsem šťastný, že konečně pochopí a poznám, jak se cítí bezdomovac. Nechť si Bařtipáni uvědomí, že jejich úžasná "záchrana IPB" nás již stála dost. Kéžby tato chytrá a inteligentní "hovátka boží" konečně dospěla.
      syn svého otce
    • ano
      17.03.2006 15:44

      Nechal bych to zaplatit tomu chlívákovi z Vysočiny.
      TK
    • Ma to jednu vadu na krase.
      17.03.2006 15:35

      A sice ze to zaplatime my a ne socani.Proste se jen zvednou ceny energii a Sobotka to ma doma.Tak bych tak nejasal i kdyz vsichni vime ze to byla svinarna.
      dodo
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m