Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Minulý týden v Evropě znamenal čekání na výsledky

Minulý týden v Evropě znamenal čekání na výsledky

15.04.2002 16:04
Autor: 

Obchodování na evropských burzách se v průběhu celého minulého týdne, ostatně více než kdy jindy, pohybovalo ve vleku výsledků a nepotvrzených zpráv ze strany jednotlivých společností. Jako první se v pondělí objevila zpráva, že počítačový gigant IBM se chystá vydat tzv. "profit warning" - krátce po otevření burz se tak ceny všech technologických titulů v Evropě posunuly "jižním" směrem a začaly dramaticky oslabovat. Do toho se ještě přidala zpráva, že jeden z největších výrobců zařizení pro výrobu polovodičů, holandský ASML, podává žalobu na japonský Nikon pro porušení práv a patentů. Proti tomuto trendu stály především ropné společnosti, které oslabovaly relativně nejméně díky mírnému růstu ceny ropy při obchodovaní ve Spojených státech.

Úterní otevření trhů bylo v prudkém kontrastu se začátkem pondělním, burzy byly podpořeny především obratem technologického indexu Nasdaq, který v posledních hodinách obrátil ranní ztráty. Německá Commerzbank dopoledne pořádala svojí valnou hromadu - výsledky byly z velké většiny známy, jednalo se především o potenciální výši ztráty z krachu mediální společnosti KirchMedia. Software AG, jeden z největších výrobců průmyslových aplikací, oznámil dramatický propad zisku a předpověděl velmi špatný výhled na celý rok. Během tohoto jediného dne akcie ztratila cca 35% tak, jak investoři odmítli tolerovat třetí "profit warning" v rámci dvou měsíců. Středa se nesla ve znamení valné hromady automobilky Daimler-Chrysler, údajů o prodejích v rámci francouzského řetězce Carrefour a výsledků švýcarského Swiss Re. Stejně jako v případě Commerzbank byly výsledky Daimler-Chrysler v zásadě známy, program valné hromady se soustřeďoval především na výhled na další roky. CEO Juergen Schrempp musel čelit poměrně nespokojeným minoritním akcionářům, kterým se cena akcie za poslední rok snížila o cca 2%. Očekávání trhu v případě Carrefour byla pro údaj o prodejích na hranici 18,6 mld. eur a pro údaj o růstu zisku na hranici +3,3%.

Ve čtvrtek ráno začal velmi záhy ztrácet Carrefour poté, co ve středu oznámil, že prodeje za první čtvrtletí byly pouze na úrovni 18,4 mld. eur a růst zisku pouze ve výši 3%. Oba ukazatele byly pod očekáváním trhu, investoři začali prodávat a akcie ztratila během dne 3,5%. Švýcarský potravinářský komplex Nestlé stejně jako Carrefour oznamoval tržby za první čtvrtletí (1,19 mld. CHF) - očekávání trhu bylo opět o něco výše a akcie ztratila 1% své ceny.

Páteční obchodování bylo především ve světle nočního propadu na Wall Street. Jendou z mála vyjímek byl německý gumárenský gigant Continental, který pokračoval v růstu předchozích dní díky velmi pozitivnímu výhledu na příští čtvrtletí. V červených číslech se naopak pohybovala finská Nokia, kde s blížícím se datem oznamování hospodářských výsledků úměrně roste nervozita investorů. Obavy jsou především z interních odhadů růstu v rámci divize sítí - Nokia má odhad míry růstu +15%, zatímco trh se domnívá, že se jedná o extrémně vysoký odhad a bude muset být snížen.

Petr Žabža

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data