Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Mzdové požadavky mohou zkomplikovat vývoj české ekonomiky

04.10.2001 12:18
Autor: 

Jaký růst mezd si bude moci česká ekonomika dovolit? Mzdy by se měly zvyšovat v souladu s vývojem produktivity práce. Přesněji řečeno maximální růst mezd by měl odpovídat inflačnímu cíli ČNB a růstu produktivity práce. Samozřejmě, že může být i nižší. Inflační cíl ČNB a růst produktivity práce stanovují jen horní mezd pro růst mezd, který ještě neohrožuje makroekonomickou rovnováhu.

První faktor maximálního růstu nominálních mezd, udržení reálné hodnoty mezd, by měl být v souladu s očekávanou inflací. Ta by měla být v souladu s inflačním cílem. Pro konec příštího roku ČNB implicitně cíluje interval 2,75% až 4,75%. Středem tohoto intervalu tedy je hodnota 3,75%.

Druhá složka mzdového růstu, reálné zvýšení mezd, by měla odpovídat růstu produktivity práce. Ta závisí na dvou parametrech: růstu hrubého domácího produktu a vývoji počtu zaměstnanců v ekonomice. Budeme-li předpokládat čtyřprocentní růst ekonomiky v příštím roce a pokračování mírného poklesu počtu zaměstnanců v ekonomice, měla by se národohospodářská produktivita práce zvýšit zhruba o 5%. Tento údaj lze brát spíše jako horní hranici možného.

Mzdy by se tedy v příštím roce měly zvýšit maximálně o 8% až 9%. Požadavek odborů na desetiprocentní růst mezd je tedy přehnaný a pravděpodobně nebude odpovídat možnostem české ekonomiky.

Jaké důsledky může mít nadměrný růst mezd? Možnosti dopadů na ekonomiku jsou v podstatě dvě. První možností je, že zvýšené mzdové náklady promítnou firmy do cen své produkce. To bude mít za následek zvýšení inflace směrem k horní hranici inflačního cíle nebo dokonce nad ní. V tomto případě by musela ČNB reagovat zpřísněním měnové politiky, tj. zvýšením úrokových sazeb. Tím by se však zvýšily náklady na úvěrové financování firem, což by snížilo jejich zisky a omezilo možnost investic. Důsledkem by tak bylo zpomalení hospodářského růstu. K tomu by přispěla také ztráta konkurenceschopnosti domácí produkce na domácích i zahraničních trzích, jako důsledek zvýšení cen, a následné zvýšení schodku obchodní bilance, jež je v reálném vyjádření jednou ze složek hrubého domácího produktu. V situaci zpomalení hospodářského růstu v zemích Evropské unie a pravděpodobně i poptávky po českém zboží na těchto trzích, je nadměrný růst mezd jednoznačně komplikací. Situaci navíc ztěžuje posílení kurzu koruny vůči euru i dolaru.

Druhou možností je, že firmy nezvýší v obavě ze ztráty konkurenceschopnosti své ceny. Potom budou-li si chtít udržet zisky na současné úrovni, budou muset snížit počet zaměstnanců a snažit se udržet úroveň produkce na stejné či vyšší úrovni při nižším počtu zaměstnanců. Zvýšila by se tedy produktivita práce a byl by opět obnoven soulad mezi růstem reálných mezd a produktivity práce. Ovšem za cenu zvýšení míry nezaměstnanosti.

Situaci samozřejmě nelze generalizovat. Existují firmy vykazující vysoké přírůstky produktivity práce. Pravdou však, je že růst mezd je komplikací pro každou firmu. Pro někoho větší zátěží, pro někoho menší. Pro některé firmy však nepřiměřené mzdové požadavky mohou znamenat existenční problémy.

Obavy ČNB Je zřejmé, že mzdový vývoj a obavy z nadměrného růstu mezd jsou jedním z nejdůležitějších témat pro ČNB. Její obavy jsou zcela na místě. Uvedený scénář počítá s maximálním možným růstem mezd. Čím pomaleji však mzdy porostou, tím větší je šance na zachování či zvýšení konkurenceschopnosti domácí produkce. Úroveň mzdových nákladů je také jedním z důležitých parametrů pro zahraniční investory vybírající lokality pro umístění svých investic. Bude-li domácí pracovní síla příliš drahá, dají přednost jiným zemím. Za současný hospodářský růst vděčíme do značné míry právě masivnímu přílivu přímých zahraničních investic. V situaci, kdy se stále v dostatečné míře neobnovilo úvěrové financování investičních aktivit, jsou zahraniční investice nejdůležitějším finančním zdrojem investiční aktivity v české ekonomice.

Krátkozrakost odborů Jak bylo diskutováno výše, nadsazené požadavky odborů mohou vést k nerovnovážného vývoji české ekonomiky. Návrat k rovnováze by si vyžádal buď zvýšení nezaměstnanosti, což si odbory jistě nepřejí, nebo zpomalení hospodářského růstu. Tím by se však snížil prostor pro růst mezd v budoucnosti, což si odbory jistě také nepřejí. Je důležité zvyšovat životní úroveň, k čemuž dopomáhá růst mezd, nesmí se však překročit rozumná mez mzdových požadavků.

(David Marek)

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m