Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Průmyslová výroba vzrostla v říjnu o 9,0%

11.12.2000 9:05
Autor: 

ČSÚ dnes oznámil, že průmyslová výroba vzrostla v říjnu o 9,0%, což je nižší růst, než se očekávalo. Patria odhadovala nárůst výroby o 12,0% meziročně a tento odhad byl podle průzkumu agentury S&P´s totožný s konsensem trhu. Produktivita práce vzrostla o 9,8%, průměrná nominální mzda o 6,4%, přírůstek reálné mzdy činí 1,9%.

Za mimořádně vysokým údajem o růstu průmyslové produkce, druhým nejvyšším v letošním roce, stojí zčásti vyšší počet pracovních dní. Letošní říjen měl o dva pracovní dny více než loňský říjen. Navíc loni v říjnu byla hodnota růstu průmyslové produkce záporná, což stanovilo nízký základ pro meziroční srovnání. Po očištění od vlivu počtu pracovních dní se meziroční přírůstek v říjnu snížil na 4,6% ze zářijových 8,1% a srpnových 8,9%. Nicméně nedomníváme se, že by došlo k zásadním obratu ve vývoji průmyslové produkce. Tržby nadále rostou rychlým tempem, v říjnu se meziročně zvýšily o 12,3%, což ukazuje, že průmyslové firmy mají stále dostatek prostoru k dalšímu zvyšování produkce.

Rychle roste produkce u tradičních tahounů českého průmyslu, tj. ve výrobě dopravních prostředků (v říjnu o 28,5%) a ve výrobě elektrických a optických přístrojů (16,3%). Nikoli náhodou je v těchto odvětvích koncentrováno nejvíce zahraničního kapitálu. Příliv přímých zahraničních investic je jedním z hlavních faktorů, jež napomohl k zotavení z recese v minulém roce. Protože příliv zahraničních investic pokračuje a jeho dopad na objem a konkurenceschopnost průmyslové produkce se projeví s mírným zpožděním, můžeme očekávat pozitivní dopad na vývoj průmyslu i v příštím roce. Zvýšení produkce v těchto odvětvích navíc podporuje růst produkce širokého okruhu dodavatelských firem, např. z gumárenského a plastikářského průmyslu. K tradičním tahounům průmyslu se v říjnu přidaly také textilní a oděvní průmysl (30,7%), dřevozpracující průmysl (14,5%), gumárenský a plastikářský průmysl (19,9%) a výroba strojů a zařízení pro další výrobu (17,5%). V hlubokém propadu nadále setrvává kožedělný průmysl (-32,8%).

Pro vývoj průmyslové sektoru je klíčový vývoj zahraniční poptávky. Letošní rok přinesl zrychlení hospodářského růstu v zemích Evropské unie, kam směřuje většina českého exportu. Nedávné údaje však indikují, že by v zemích EU mohlo dojít k mírnému zpomalení. To by se mohlo projevit zpomalením růstu průmyslové produkce.

Nejpříznivějším údajem je pokračování rychlého růstu produktivity práce. Říjnový meziroční přírůstek činí 9,8%. Příznivě je nutno hodnotit také fakt, že růst produktivity zůstává vysoký, přestože již dochází ke snižování tempa poklesu počtu zaměstnanců v průmyslu. V letošním říjnu pracovalo v průmyslu o 0,7% méně zaměstnanců než ve stejném měsíci předchozího roku. Kladně lze hodnotit i mzdový vývoj. Přírůstek reálné mzdy je přiměřený a nadále zůstává hluboko pod růstem produktivity. Otazník však zůstává nad vývojem mezd v příštím roce. Pokud se odborům podaří dosáhnout jimi požadovaného zvýšení mezd, mohla by se relace růstu reálných mezd a produktivity práce obrátit nepříznivým směrem s negativním dopadem na konkurenceschopnost průmyslové produkce a finanční stabilitu řady českým podniků. V závěru roku očekáváme nižší hodnoty růstu průmyslové produkce, především díky nižšímu počtu pracovních dní v listopadu a prosinci. Za celý letošní rok očekáváme zvýšení průmyslové produkce o 5,4%. Pro příští rok prozatím počítáme s růstem průmyslové produkce o 6,3%.

(David Marek)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m