Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šéf poradců Obamy: Stojíme před horší finanční krizí, než v roce 2008, neumožní-li Kongres další navýšení dluhu

Šéf poradců Obamy: Stojíme před horší finanční krizí, než v roce 2008, neumožní-li Kongres další navýšení dluhu

04.01.2011 13:38, aktualizováno: 4.1. 15:44
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Americký Kongres, v jehož Sněmovně reprezentantů v tomto týdnu přebírají většinovou kontrolu zástupci republikánu proti dosavadní většině „prezidentových“ demokratů, čeká střet při hlasování o dalším navýšení výpůjčního limitu Spojených států. Republikáni budou prosazovat kontrolu vládních výdajů tak, aby byl dodržen limit rozpočtového schodku na úrovni 1,3 bilionu amerických dolarů. V případě, že prezident Spojených států nebude ochoten přistoupit na sadu úsporných opatření, jsou připraveni blokovat další zadlužování. Šéf ekonomických poradců prezidenta Baracka Obamy jednání označuje za hazard s finanční důvěryhodností země a varuje, že pokud Kongres neumožní navýšení dluhové hranice, Spojené státy čeká horší finanční krize než ta, kterou země zažila v roce 2008.

„Jestliže Kongres umožní, abychom narazili na dluhový limit, bude to zcela bezprecedentní krok v historii Spojených států a pro americké dluhopisy zničující,“ varuje Austan Goolsbee. „Dopady na ekonomiku by byly katastrofální. Jsem přesvědčen, že mnohem horší, než finanční krize roku 2008,“ uvedl šéf prezidentových poradců. Bez schválení v Kongresu americké ministerstvo financí může emitovat dluh do stávajícího limitu 14,3 bilionu dolarů. Ten bude podle projekcí MF dosažen v prvním či druhém čtvrtletí roku 2011.

Americké ministerstvo financí dnes uvedlo, že dluh Spojených států ke konci roku 2010 překonal hranici 14 bilionů amerických dolarů úrovní 14,02 bio. USD, kam narostl z 13 bio. USD reportovaných k 1. červnu 2010. Růst znamená nebezpečné přiblížení hranici 14,294 bio. USD, kterou podepsal v únoru prezident Obama jako hranici, do které se Spojené státy mohou zadlužovat. Pokud tato hranice nebude Kongresem navýšena, pro federální vládu to znamená, že bude muset zastavit další vypůjčování si a mohlo by to znamenal selhání části dluhu. "Byl by to první pád v historii Spojených států vyvolaný čistě bláznovstvím," uvedl Goolsbee.

„Nechceme odstřelit americkou vládu, ale chceme takové výdajové škrty, aby nepokračovalo další a další navyšování dluhové hranice USA,“ uvedla republikánská reprezentantka v Kongresu za Minnesotu Michele Bachmann. Lindsey Graham, republikánský senátor, připomíná, že poslední volby byly o požadavku skutečné změny, požadavku, aby se Spojené státy vydaly jinou cestou, než Řecko. „Nenavýšení dluhové hranice bude bezesporu tvrdým zásahem americkým dluhopisům a poukázkám ministerstva financí. To bude velmi špatné pro pozici USA ve světě. Je to ale příležitost, jak přimět vládu, aby změnila svou strategii výdajů, uvedl Graham s tím, že nebude hlasovat pro zvýšení dluhového limitu, pokud plán výdajů neklesne zpět na úroveň roku 2008.

Na americké politické scéně se tak naplno rozhořívá boj mezi demokraty a republikány a nátlak před představením návrhu rozpočtu na příští období, který má prezident Obama zveřejnit v polovině února. Navrácení rozpočtových výdajů bylo jedním z klíčových hesel republikánu, s nímž zvítězili v listopadových volbách do Sněmovny. Na bedra demokratů padla zejména vysoká nezaměstnanost (9,8 % v listopadu), kterou se nepodařilo snížit. Otázkou ale je, zda republikány při hlasování o navýšení výpůjčního limitu čeká menší prohra, pokud budou přehlasování demokraty (a částí kolegů), nebo pokud uspějí, což vyvolá turbulence na finančních trzích (počínaje u dluhopisů a CDS). Přicházející mluvčí Sněmovny John Boehner zdůrazňuje nezbytnost „přístupu Kongresu k dluhové hranici jako dospělí lidé“.

„Důvod, proč je letošní deficit tak vysoký, je jasný. Dostáváme se z nejhorší krize ekonomiky od roku 1929. Dlouhodobý fiskální vývoj USA je důležitější, než krátkodobé parametry,“ uvedl Goolsbee. Obama také již uvedl, že je otevřen jednání o výdajových úsporách, bude ale dle svých slov bránit růstové výdaje v čele se školstvím a výzkumem a vývojem. Dosavadní dlouhodobý vývoj dluhu Spojených států však hovoří poměrně jasně…

(Zdroj: CNBC, ABC News, CBS, NBC)


Váš názor
  • Rána dluhopisům ?
    04.01.2011 13:56

    Ahoj, můžete mne někdo poučit proč to bude špatné pro dluhopisy?
    Míša
    • Re: Rána dluhopisům ?
      04.01.2011 15:16

      Zajímavá otázka. Za normálních okolností by konec vydávání dluhopisů (snížení nabídky) měl mít na jejich cenu spíš pozitivní vliv. Jenže je třeba si uvědomit, že by pak stát neměl kde brát peníze na splácení starých dluhů a musel by vyhlásit default? Nebo by přestal posílat výplaty státních zaměstnanců? Každopádně ten prvotní efekt by nastal pouze v situaci, kdy by USA hospodařily s vysokým fiskálním přebytkem. Což se zrovna neděje. Takže mají asi pravdu.
      ..
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m