Hledat v komentářích
Výběr pro investory

Článek je zařazen v rubrikách:Firmy|Trhy & finance
Nařízení PRIPs: Poskytování klíčových informací se dotkne i retailových investičních produktů

Nařízení PRIPs: Poskytování klíčových informací se dotkne i retailových investičních produktů

13.11.2014
Další ze série pokrizových legislativních opatření EU na finančních trzích je tady. Nařízení o klíčových informacích pro strukturované retailové investiční produkty (tzv. nařízení PRIPs) bylo schváleno Evropským parlamentem. Čeká se už pouze na publikaci v úředním věstníku EU. Nařízení stanoví povinnost vyhotovovat a předkládat investorům sdělení klíčových informací (KID) ve vztahu k široké paletě investičních produktů.

Nařízení PRIPs je dalším z řady evropských předpisů, jejichž cílem je zmírňovat nedostatky fungování finančních trhů. V tomto případě prostřednictvím napravování informační asymetrie mezi investory a tvůrci investičních produktů. Nařízení se přitom zaměřuje pouze na retailové investiční produkty, tedy na produkty prodávané neprofesionálním (zpravidla drobným) investorům.

Účelem nařízení je usnadnit retailovým investorům přístup k pro ně srozumitelným informacím o nabízených investičních produktech, umožnit jim snadno porovnávat mezi jednotlivými produkty, a tím mimo jiné povzbudit jejich důvěru ve finanční trhy, která po krizi značně utrpěla.

Definice investičních produktů, na které se bude nařízení PRIPs vztahovat, je přitom značně široká. Povinnost zpracovávat sdělení klíčových informací neboli KID se bude týkat investičních produktů, pro které dosud právní předpisy žádné podobné předsmluvní informační povinnosti nepředepisovaly. Nařízení se tak dotkne například investičního životního pojištění, strukturovaných produktů nebo i některých derivátových nástrojů a alternativních investičních fondů určených pro retail.

KID - sdělení klíčových informací

Tvůrci veškerých investičních produktů spadajících do působnosti nařízení PRIPs budou muset nově vyhotovovat standardizované sdělení klíčových informací (tzv. KID), jakožto dokument s jasně stanovenou strukturou informací.  Standardizace informačního sdělení napříč různými investičními produkty je právě jednou z často vytýkaných vlastností nového nařízení, neboť panují obavy, že dokument nebude možné přizpůsobit některým specifickým nástrojům.

KID je v zásadě obdobou sdělení klíčových informací, které již nyní je třeba zpracovávat ve vztahu k nabízení standardních (UCITS) fondů. Obhospodařovatelé UCITS fondů budou ještě pět let po účinnosti nařízení PRIPs moci používat sdělení klíčových informací podle stávajících předpisů. Poté se bude standardizovaný režim PRIPs vztahovat i na ně.

Dokument bude muset v předepsaných sekcích (např. „Jaká jsou rizika a kolik mohu získat zpátky?“, „Jak se dařilo investicím v minulosti“, apod.) investorům srozumitelně vysvětlit (bez použití přebytečných komplikovaných technických výrazů) základní aspekty a rizika spojená s konkrétním produktem tak, aby investor mohl učinit informované investiční rozhodnutí.

Tvůrce retailového investičního produktu bude muset KID zveřejnit na webových stránkách. Jakákoliv osoba, která bude investiční produkty prodávat, pak bude muset retailovým investorům poskytnout KID bezplatně a v dostatečném předstihu před uzavřením příslušné transakce.

Sankce a účinnost nařízení

Specifikaci sankcí za porušení stanovených povinností ponechává nařízení PRIPs na jednotlivých členských státech, které teprve přijmou relevantní právní úpravu. Je nicméně zřejmé, že regulátoři v členských státech budou moci například zakázat či pozastavit nabízení konkrétního investičního produktu bez relevantního KID, neboť stanovení této sankce samo nařízení PRIPs výslovně vyžaduje.

Nařízení PRIPs bylo schváleno Evropským parlamentem v dubnu tohoto roku. Nyní se vypracovávají překlady nařízení do jazyků jednotlivých členských států EU a čeká se na jeho oficiální publikaci, ke které by mělo brzy dojít. Nařízení vejde v účinnost dva roky poté, co bude publikováno. Pravděpodobně tedy na podzim roku 2016. Do té doby bude přijata ještě řada technických prováděcích předpisů, které by měly dopad nařízení PRIPs zpřesnit a odstranit některé nejasnosti vyplývající z jeho poměrně obecného textu.


Kocián Šokc Bala	štík
Stránka Právo je společným projektem Patria.cz a advokátní kanceláře Kocián Šolc Balaštík, která poskytuje a zpracovává veškeré informace na stránce umístěné; za tyto informace nenese Patria.cz odpovědnost.
Zdroje