Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Proč problémy s hypotékami v USA způsobí pozdvižení po celém světě?

Proč problémy s hypotékami v USA způsobí pozdvižení po celém světě?

10.08.2007 10:01

Problémy na americkém hypotéčním trhu rozvířily dění na finančních trzích po celém světě. Proč by ale měly problémy na trhu hypoték poskytovaných rizikovějším klientům v USA stáhnout dolů akciové trhy v Mexiku či Thajsku? Na to se ptá právník a autor řady knih a článků v předních amerických denících na ekonomická a jiná témata Ben Stein na serveru finance.yahoo.com ve svém článku „Jak si nezničit život“. Jedinou rozumnou odpovědí na tuto otázku je podle něj honba spekulantů za rychlými zisky. Spekulanti a hedžové fondy, které dnes hýbají trhy, potřebují volatilitu na trhu k tomu, aby vydělali peníze a hledají proto příležitost, jak vytvořit paniku a vše prodat v rámci krátkých spekulativních pozic.

Investoři těžko vydělávají, když trhy stagnují nebo se jen málo hýbou, proto si libují, dochází-li k extrémním a neočekávaným cenovým pohybům, píše Stein s tím, že ruce si spekulanti mnou zejména po náhlých a překvapivých poklesech, které jim právě umožní vydělat tím, že si akcie půjčí a prodají, což se právě dělo v několika minulých týdnech.

Přitom si spekulanti vymýšlí teorie zdůvodňující, proč se trhy pohybují tím či oním směrem, tato zdůvodnění hlásají v médiích a pak profitují z toho, když tomu ostatní investoři uvěří a skáčí přesně tak, jak manipulátoři pískají...

Jednou z takových teorií je podle něj i to, že trh prochází korekcí kvůli obavám o americký realitní trh a kvůli obavám, že vysychají úvěrové trhy, které podporují fúze. To jsou podle Steina zajímavé teorie a pro ty, co o akciových trzích nebo ekonomice příliš neví, je lákavé jim uvěřit. Několik faktů však naznačuje, jak mělké tyto „důvody“ pro pohyby akciových trhů mohou být, uvádí Stein.

Realitní trh zpomalil z úrovně velké bubliny na jednoduše docela dobrou úroveň, říká. Prodeje a stavby domů jsou nyní tam, kde byly v roce 2002 a nikdo si nemůže myslet, že bychom zde měli nějakou depresi. A i kdyby: trh s bydlením tvoří jen 5 % ekonomiky. Pokud klesne o 15 %, znamenalo by to celkový pokles o asi 0,75%, vysvětluje Stein. To sice není bezvýznamné, ale není to důvod, který by měl způsobit recesi, říká.

Ve skutečnosti zde podle něj žádná recese není. Ekonomika trpí spíše nedostatkem pracovní síly než nadměrnou nezaměstnaností. Fed se obává nadměrné poptávky, ne jejího ochabnutí. Korporátní zisky přináší denně nové rekordy. Ať se na realitním trhu děje cokoli, nezpomaluje to ekonomiku. Proč by měly akcie společností jako např. Boeing, Merck nebo Pfizer reagovat na trh s bydlením? Ptá se Stein. Jediným důvodem podle něj je, že spekulanti prodávají všechno co můžou, jakmile trhy znervózní...

Je pravda, že trh s rizikovými hypotékami se dostal do potíží, říká Stein. Ty jsou však podle něj velmi malé: rizikové hypotéky tvoří zhruba 20 % všech hypoték i v těch nejnáchylnějších státech. Kolem 20 % z toho má určité problémy se splácením, to jsou 4 % všech hypoték. Půl až dvě procenta z toho musí být skutečně vypovězena. Z těchto bude asi 50% obnovených na prodej. To znamená přibližně 1% ztrátu na celém hypotéčním trhu – to je číslo, které poskytovatelé hypoték zaznamenali již mnohokrát v souvislosti s vysokými poplatky. To ve srovnání s velikostí amerického finančního sektoru neznamená vůbec nic, říká Stein. Proto podle něj neexistuje žádná souvislost mezi „subprime“ a akciemi rozvinutých nebo rozvíjejících se států. To samo o sobě ukazuje nepatrný kontext prodejní vlny v minulém měsíci.

A co předpokládané vyschnutí úvěrů pro fúze a akvizice? Většina převzetí je v případě private equity firem skutečně financována úvěry. Pokud skutečně dojde k podstatnému odlivu fondů pro tyto obchody, úrokové sazby u rizikových úvěrů prudce vzrostou. Podle analytika Martina Fridsona však zatím sazby vzrostly během minulého měsíce jen o 150 bazických bodů, rozdíl mezi podřadnými a klasifikovanými produkty je nyní 290 bazických bodů.

To je mnohem méně, než průměrné rozpětí na konci roku v letech 2002 – 2006 a mnohem méně než téměř 800 bazických bodů během skutečné úvěrové tísně, k jaké došlo po krizi v technickém průmyslu v letech 2000-2002.

Úrokové sazby sice rostly, ale ne tak, jako v dobách skutečné krize. Private equity společnosti již tedy sice nemohou získat peníze téměř zadarmo jako tomu bylo loni. Nicméně peníze nejsou ve srovnání s minulostí ani nijak zvláště drahé.

Stein navíc upozorňuje, že index Dow Jones klesl v předminulém týdnu o 550 bodů, aniž by kterýkoli z jeho konstituentů patřil mezi fúzující subjekty. Jinými slovy, spekulanti se snaží šířit paniku, aby na tom vydělali, shrnuje Stein. „Ekonomika je silná, zisky vysoké, úrokové sazby nízké. Neprodávejte. S tím vším povykem na trhu to klesne jen tam, kde to bylo zhruba před pěti týdny – a to jsme si nemysleli, že bychom byli chudí,“ uzavírá Stein. 


Váš názor
  • Co to zase je ???
    29.01.2008 16:41

    Cituji z článku : "Korporátní zisky přináší denně nové rekordy." Ten člověk snad přiletěl z Marsu !! A další citace : "Prodeje a stavby domů jsou nyní tam, kde byly v roce 2002 ..." Všechny uváděné statistiky přitom poslední týdny mluví o 12-ti letých až 25-ti letých minimech, ten Stein snad fetoval, jinak to není možný. Spekulanti na burze byli vždycky, nevynořili se nyní jako ďáblové z hlubin pekelných.
    Dan
  • skoda ...
    15.08.2007 23:33

    Po delsi dobe jsem zavital na tyto stranky a jsem velmi zklaman. Informace jsou velmi nevyvazene, v podstate jde jen "skandalni" zpravy a tendencni vyber jakychsi zahranicnich ekonomu. Zcela se vytratila Patria, uz jsou to jen vytahy z cizi prace. Zejmena od "autorky" tohoto textu padaji perly. Tento web upadl a kazi renome cele Patrie. Znacka teto firmy byla vzdy neco extra, ale ted nevim, kdyz dovoli takovy bulvarni, nevyvazeny a neoriginalni web. Skoda. Nekdy po case to mozna jeste zkusim.
    (uz byvaly) ctenar
  •  
    12.08.2007 19:25

    Článek byl uveřejněn dost pozdě. Obsahuje názor, který nereflektuje skutečnost, že problém se již rozšířil ze sektoru subprime do sektoru E PRIMe a šíří se dál. Velikost zděšení vlády USA a ostatních vlád je vidět v děsivé intervenci obrovskými částkami na udržení měny, úrokových sazeb a zabránění panice. Nalitím likvidity však podstata problému odstraněna nebyla. Dlužníci dluží stále. Úroky jim narůstají a zvyšují dluh, peníze byly prostavěny a užitetek pobrali ti co nejsou schopni spácet. Nalitím dalších peněz do překlenovacích úvěrů se na krátký čas oddálí co přijít musí. Banky budou zatíženy novými úvěry a ty budou muset splácet. Banky na tyto mimořádné úvěry se kterými nepočítaly budou muset vydělat. Je možné , že u slabších bank nastanou potíže a krachy . Celé hopodářstí USA jede na půjčky. Poslechněte si investorský magazín. Marže podniků je tak kolem 7 % , fed půjčil na 5,5 - 6 %, něco musí vydělat banka. tak odhadneme 1 % . Za kolik ty peníze půjčí dál ? Rentabilitu pak zajistím buď zdražením výrobku, obětováním zisku na nulovou nebo zápornou výši. Následuje růst cen, zvedá se inflace, Fed zvedá úroky. Zvednutím úroků,akcie padají. Může Fed úroky snížit ? Ano to může, Dolar padá, Čína a japonec prodává vládní dluhopisy USA, protože se snižují výnosy z nich. A zdražují se dovozy do USA a to ropa a suroviny. Zvedá se inflace a dolar jde k čertu. Akcie USA rostou, ale v korunovém vyjádření jejich růst požírá oslabování dolaru. Je i jiná varianta optimistická ? A jaká je ?
    Hogo Fogo
    • ty vole
      15.08.2007 13:41

      to je úlet, nevím jestli se mám smát nebo ne. lidi tohle raději nečtěte, větší paskvil jsem na netu už dlouho neviděl. co vě+ta, to nepřesnost a souvislosti jsou tak divně poskládané k sobě, že ten člověk je dost mimo. jedna věc za všechny: proč by proboha čína a vůbec asie prodávaly US dluhopisy? aby jim měny posílili vůči dolaru? nejsi padlý na hlavu, dyť to je něco prti čemu bojují desítky let! - obzvláště je to vidět na číně. atakdále
      nicknamed
    • Proč právě Evropa?
      13.08.2007 23:49

      Proč právě Evropa vlévá největší balík peněz na uklidněnou? Že by bylo pravdou to co se dalo vyčíst mezi řádky? Že největšími nákupčími amerických dluhopisů byli.... http://situace.blogspot.com/2007/08/goldman-sachs-hedge-fund-v-potch.html
      Prudus
    • Hogo Fogo
      13.08.2007 13:04

      Musel jsem se tvemu extempore hodne smat:o)..Nejsi dopisovatelem Zvedavce?Nevidim do ekonomiky az tak podrobne,ale to co vim mi staci abych se od srdce zasmal pri cteni tveho prispevku.
      Drakos
      • Re: Hogo Fogo
        29.01.2008 16:45

        Jak s tím souvisí prosím Zvědavec ? Na Zvědavce občas zabrousím a některé články jsou fakt zajímavé, tak tady neprzni debatu jedovatýma slinama, zvlášť když jsou nekonkrétní.
        Dan
      • Re: Hogo Fogo
        13.08.2007 16:08

        A něco konkrétního by hogo fogo nebylo. Takto jsi jen ubohý pisálek.
        karel
        •  
          13.08.2007 18:58

          Jo beru.Vypada to tak,ale nebudu se v tomto pripade rozepisovat.Je tam spousta nesmyslu jako vytrzenych z dobovych novin.Uz jen ty marze podniku je nesmysl.Proste pro mne opravdu nema cenu se k te hromade placanin vyjadrovat.Je jich tam hodne moc.Myslet si muzes co chces.Staci casteji sledovat financni weby a mozna se zasmejes taky.
          Drakos
  • K čemu je potřeba najednou tolik peněz?
    12.08.2007 1:57

    Jestliže ještě nedávno se každý domníval, že taková banalita jako jsou americké hypotéky nemůže ovlivnit finančně konzervativní Evropu. A ejhle tři fondy jedné z největších evropských bank mají potíže. A jako zázrakem ... http://situace.blogspot.com/2007/08/10.html
    Radovan
    • Re: K čemu je potřeba najednou tolik peněz?
      15.08.2007 13:43

      fondy nemají potíže. nelze oceňovat jejich aktiva, protože spready jsou příliš velké (není likvidita), to nic neříká o kvalitě aktiv až se likvidita vrátí (důvěra v to, že se na tom dá vydělat). to neříká, že aktivafondů jsou v bankrotu. prostě na tom trhu teď nikdo nechce obchodovat.
      nicknamed
  • naprosta kravina pane Steine..
    11.08.2007 0:21

    Takove clanky hazim do hajzlu.. KAZDY propad na trhu je potreba analyzovat a oduvodnit. Zaver hodnoceni pana Steina je ovsem hodny kretena. Honba za rychlymi zisky se uplarnuje zcela jinak. Vytvorit paniku na trhu nemuze jeden nebo ale ani skupina multimilionovych investoru v akciich. Na to proste nemaji. Svoje zisky maji z "short" nebo "naked short" investic. I jen desetnikova volatilita jim vydelava nadherne penize i nekolikrat denne. Otres v minulych dnech je jen reakce na nesetrne a unahlene pujcky ve vysokem objemu nekolika evropskych bank, ktere v USA nakupuji "spatne hypoteky". Jak znamo, na tom vydela tech par evropskych bank majlant. Vznikl jakysi malu otres, a samozrejme na kazdem vetsim poklasu pozdeji cela rada investoru vydelava. I ja mam stavim na velkych propadech, protoze po nich za par dni nasleduje vzestup. Tedy pokles vyuzivame, ale spustit ho nedokaze jen par lidi s par miliony dolaru.
    Thyronx
    •  
      11.08.2007 19:11

      Počátkem tohoto měsíce dala Čína panáčkům ve Washingtonu a na Wall Street jasně najevo, že je drží pod krkem. Dva mluvčí čínské vlády se dali slyšet, že čínské rezervy amerického dolaru a státních obligací „přispívají podstatnou měrou k udržování pozice dolaru jako rezervní měny.“ Rozhodly-li by se Spojené státy přikročit k sankcím, protože Čína odmítá zhodnotit svou měnu, „bude čínská centrální banka nucena začíst se zbavovat svých dolarových rezerv, což může vést k masivní devalvaci dolaru.“ Jsou-li západní finanční trhy dostatečně inteligentní, aby pochopily tento vzkaz, stoupnou americké úrokové sazby bez ohledu na další čínské kroky. V tomto okamžiku nemusí Čína prodat jedinou obligaci. Přesto dala okamžitě jasně najevo, že americké úrokové sazby závisí na Číně, ne na Federální rezervní bance. Nejistá pozice amerického dolaru jako rezervní měny byla pečlivě ignorována a popírána. Deziluze, že Amerika je „jediná světová velmoc“ a její měna je žádaná bez ohledu na její přehnané zásoby, reflektuje americkou aroganci, nikoliv realitu. Tato arogance je natolik extrémní, že ani ne před šesti týdny publikoval McKinsey Global Institute studii, podle které i kdyby Amerika zdvojnásobila svůj současný deficit na 1,6 bilionu dolarů, stále by to pro ni neznamenalo žádný problém.
      Václav Krtička
      • Dalsi srandista:o)
        13.08.2007 13:24

        "Hrozba senátního návrhu, že uvalí dovozní clo 27,5 procenta na veškerý čínský import do USA, se přitom nezdá být daleko. Peking se domníval, že projevil dobrou vůli, když fluktuační pásmo jüanu vůči dolaru rozšířil na půl procenta. "..Mam pocit,ze i z tohoto je videt kdo koho drzi pod krkem.Kolega nize ma pravdu.Oba jsou dnes na sobe zavisli.Ale pokud by doslo k boji,tak vitezem budou Staty.I kdyz poskozene.Patrne je to i z toho jak Peking pomalymi krucky ustupuje.A jelikoz se pomale krucky nelibi Washingtonu,tak si muze dovolit chytnout pod krk."Potrestat Čínu za praktiky, které podle zákonodárců vedou k neférové dotaci čínského vývozu, přitom chtějí představitelé obou politických táborů".Co se tyce dolaru,je to stale nejzadanejsi a nejistejsi rezervni mena.Euro by napor spojeny s hlavni svetovou menou nevydrzelo.Ekonomika EU neni ani tak vykonna a ani tak stabilni aby to vydrzelo.
        Drakos
      • ....
        11.08.2007 20:20

        hmmmm....
        Dejv
        • Re: ....
          12.08.2007 11:45

          kecy jeden bez druheho nemůže byt,když čina začne prodavat dolary tak usa daji sankce na dovoz z činy.
          lok
  • další názor
    10.08.2007 21:16

    může to mít logiku opřenou o čísla až kdoví kam, myslím že převládne panika,jako jindy převládá nadšení(při růstu),každý se bojí o své peníze,ať je na burze velký nebo malý,s tím nakonec počítají ti co toto rozjeli,dobrou službu jim také udělají média,panika se šíří rychlostí blesku,přeji každému ať má za co nakupovat
    Jirka
  •  
    10.08.2007 12:53

    vsichni si muzou myslet, ze subprime crises je jenom subprime topic, ale pokud do trhu nikdo ty penize skutecne nevrazi zpet a radeji zaujme strategii "sicher je sicher", tak ta "nakaza" pokracuje ...
    Trainee
  • souhlas
    10.08.2007 12:44

    Myslim si to same jen s dodatkem o nakaze (v podstate chci doplnit Steina). Spolecny veritel muze zpusobovat pohyby vsude mozne. Kdyz klesne hodnota portfolia v zemi A, musi investor uzavrit pozice v zemi B, protoze by se mohl dostavit od veritele margin call. Implikace si vsichni jasne domyslite. A sedmy odstavec, kde je popsana velikost subprime marketu jsem cetl na yardeni.com uz nekdy v unoru. btw. Ken Fisher na svem webu marketminder.com pise k aktualnimu vyvoji na trhu to same co Ed Yardeni a Stein.
    nicknamed
  • Je to tak
    10.08.2007 12:37

    Je to naprostá pravda a nic se s tím nedá dělat jen počkat až se spekulanti vyřádá. A to zákonitě přijde a pak zase trhy porostou výš než byly dosud.
    SAM
  • ten je ale chytrý !
    10.08.2007 11:29

    Pan Stein je jistě až "po uši" v pozicích , a proto nadává na spekulanty ! ......blbější jednostranný názor jsen dlouho nečetl .
    aaa
    • Re: ten je ale chytrý !
      10.08.2007 12:47

      Myslim si opak. Podle mne se podival na vec z mnoha uhlu a takovych clanku na webu moc neni.
      nicknamed
      •  
        10.08.2007 14:31

        OK - Ale nevylocil, ze on je tim o kterych pise => tj. ze ovlivnuje, kvuli svym pozicim.
        KK
  •  
    10.08.2007 11:25

    - pan Stein vubec nepocita s porovazanosti ekonomiky a majetkovemu svazani firem - pokud klesne hodnota vsech fondu, ktere spravuji banky o napr. 50% (bude to investicni banka, jejiz aktivity z 1/2 tvori prave asset management), pak hodnota teto banky spadne o 25 % a hodnoty firem, ktere zase vlastni tuto banku spadnou zase v zavislosti na zastoupeni akcii bank v jejich porfoliu o 5-15 %, to je multiplikacni efekt ( a naopak hodnota "zlate cihly", ktere se znenadani objevi v aktivech nejakeho subjektu, zvysi celkovou hodnotu provazanych firem nejen o hodnotu cihly, ale multiplikacne treba 10x) - a co se tyce spekulantu z hedgovych fondech, kteri vyuzivaji volatility na trhu k neopravnenym ziskum ... rozhodne bych nechtel ted byt v jejich kuzi a koukat se, jak se hodnota mnou spravovanych aktiv propada o desitky procent, pokud se vubec daji jeste ohodnotit ...
    Trainee
  • Ano, ale...
    10.08.2007 10:32

    Z hlediska dlouhých pozic a role fundamentů lze jen souhlasit. Z hlediska krátkodobé hodnoty portfolií a možnosti vydělat či prodělat však musí investor přijmout pravidla hry včetně davových psychóz trhu. A do nich patří i hysterické reakce na sebemenší podněty jeho segmentů (viz hypotéky, energie, ...), obrovský pákový efekt výroků Greespana či Bernakeho, kdy dochází k otočce na trhu o 180° během 10 min s celosvětovou ozvěnou atd.
    RaketometG
    • jak se začne vysvětlovat,že je všechno ok.....
      10.08.2007 11:08

      je to vždycky podezřelé.
      věštec
      • Re: jak se začne vysvětlovat,že je všechno ok.....
        10.08.2007 13:55

        tak, tak...clanek upozornuje mezi radky na maly patek 13.,kdy se napakujou hedzovy fondy a par nechutne ropou smrdicich sejku. Vzdyt globalni ekonomika je v podstate jedno velky letadlo. Kdyz spadne, pasazeri si rozbijou nos...
        optimista
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data