Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Profesor ekonomie: Centrální banky svými zásahy krizi jen prohloubí

Profesor ekonomie: Centrální banky svými zásahy krizi jen prohloubí

17.08.2007 16:43
Autor: 

Profesor Vysoké školy ekonomické Jan Havel si myslí, že finanční injekce centrální bank, které v poslední době pumpovaly likviditu do bankovních systémů, aby uklidnily rozkolísané trhy, jsou na škodu věci. Podle něj tato metoda nepříznivý vývoj nejen nezabrzdí, ale povede naopak k prohlubování krize. Uvedl to dnes ve zpravodajství Českého rozhlasu.

Pokusy centrálních bank házet na trh stovky miliard eur, desítky miliard dolarů a podobně nemohou zastavit současný vývoj, tvrdí Havel. „To pouze oddálí ozdravný proces. Někdo udělal chybu v minulosti. Byli to lidé, kteří si vzali hypotéky, byli to investoři nebo poskytovatelé hypoték, kteří jim půjčili. Chybu udělali díky tomu, že naletěli centrálnímu bankéři na jeho snižování úrokových sazeb, ale chyba byla už v minulosti učiněna,“ tvrdí Jan Havel. Východisko vidí v tom, že je třeba nastolit ozdravný proces. „To znamená proces, kdy na chybu nakonec někdo doplatí. Co se stalo, s tím nic neuděláme,“ dodává profesor ekonomie.

Podle něj by to znamenalo vývoj, kdy lidé přijdou o domy, o hypotéky. „To, že dneska centrální banky lijí peníze, pouze oddaluje proces ozdravení a dost možná i prohlubuje krizi, ke které může dojít,“ vidí vývoj Jan Havel. Východisko vidí v tom, aby centrální banky daly ruce pryč od krize a nechaly ji proběhnout. „Ten trh se srovná velice rychle,“ tvrdí ekonom Jan Havel.

(Zdroj: Ekonom.iHNed.cz)


Váš názor
  • ozdravny proces
    19.08.2007 15:55

    - mne by zajimalo co chce ozdravovat...?! akcie jsou nejlevnejsi za poslednich 15 let, zisky ve vetsine prekvapuji trh a jen vznikla panika, ze nikdo nevi kdo a jak moc je namoceny do nakupu derivatu americkych subprime hypotek. Takze trh vse prodava, jen aby se spustila lavina deleveragingu a mozna krachu nejakych hedge fondu, no a co, tak nejaky krachne. Centralni banky pumpovaly likviditu proto, ze nektere banky si zacaly vytvaret rezervy a potrebovaly na bezny chod (a tedy i obchodovani) vice penez. Kdyby CB likviditu neposkytly (coz je jejich prakticky povinnost, pokud se jde podle pravidel), tak by doslo k zamrznuti uveroveh trhu, sazby a VIX by vyletly do zavratnych vysin s velkymi naklady, mohlo by to prohloubit ekonomicke problemy a prinest recesi. Jestli tomuhle rika ozdravny proces, pak ja tomu rikam silenost. Havla jsem nikdy nepotkal, ale prijde mi to jako silenost v tradicnim liberalnim smyslu (proste typicky liberalni kravina). Jeste jsem nekde cetl ze banky by mely naopak jeste stahovat likviditu z trhu, tak to mi prijde uz jako naprosto uhozene.
    nicknamed
    • Re: ozdravny proces . pěkné články o tomtéž
      23.08.2007 12:50

      http://www.thestreet.com/s/what-to-do-if-your-mortgage-lender-goes-bust/newsanalysis/opinion/10375737.html?puc=_cnnmoney&cm_ven=CNNMONEY&cm_cat=Free&cm_pla=Feed&cm_ite=Feed&puc=cnnmoney& Bernanke: The un-Greenspan The Fed may well end up slashing interest rates, but the Greenspan era of pumping up market bubbles with repeated cuts is over, predicts Fortune's Peter Eavis
      Pavouk
    • Re: ozdravny proces
      21.08.2007 16:20

      Tvrdit, ze "akcie jsou nejlevnejsi za poslednich 15 let" je opravdu vtipne! Jen tak dale, clovek se u cteni Patrie jinak malo zasmeje.
      Honza
  • kapce v moři...
    19.08.2007 15:54

    nikdy jsem nerekl, ze opatreni centralnich bank beru jako napravu chyb, chapu je jako opatreni proti panice na trhu. Co by asi nasledovalo, kdyby propad pokracoval a US trhy by bez tohoto zasahu klesaly dal? My tady v Praze bychom ty akcie asi brzy v panice prodávali za 100,-. Otevřenost US kaciového trhu při takovýchto propadech představuje reálné nebezpečí ztráty vlastnictví, majority vyvoláním paniky. Ve světě je dost čekajících investorů, kteří na to mohou reagovat /Čína/. Bylo na místě, že FED prostě provedl adekvátní kroky, které se od USA, jako do světové velmoci očekávaly.Tím obhájila svou sílu a nezávislost, nedopustila snížení důvěryhodnosti v očích investorů. Zpět k abstrakci, aplikaci na firmu. Řádnou restrukturalizaci může provést jen bohatý vlastník. Pokud firmu v problémech koupí chudý „investor“, je nesmysl se domnívat, že firmu zachrání úsporami a škrty. Konkurence ho převálcuje. Restrukturalizaci firmy, která je v problémech /tím nemyslím, že vykazuje 1. rok ztrátu/ nelze provést bez kapitálu. Pokud jsou problémy takového rázu, že hrozí kolaps celého systému /např. není na mzdy/, nelze prostě čekat, až účtárna doúčtuje všechny položky a na základě důkladné analýzy z historických dat provádět zásahy. Pracujeme s živým mechanismem, který reaguje na podmínky, které mu v prostředí nastavím. Restrukturalizace předpokládá mít v prvé řadě k dispozici okamžitý provozní úvěr, poté začít s ozdravnými změnami. Centrální banky oživily trhy finanční injekcí ve formě půjček, tím získaly čas pro přijetí opatření. Ta by teď měla následovat. Pokud jde o rozkradení traktorů versus hypo úvěrů… atd. Představu, že nemovitosti nelze ukrást doufám dostatečně vysvětlil už J. Cimrman, anonymní Kapko v moři… Hypoteční bublina prostě přerostla do paniky, proti které USA, potažmo provozovatel toho skvělého vynálezu zvaného burza, musel podniknout kroky. Musí si ponechat nástroje jak ho ovlivňovat a zamezit nebezpečí přechodu vlastnictví za zbytkovou hodnotu po vyvolání paniky. A tohle je prostě cena, kterou za to platí – cena za regulaci paniky. Slabost demokracie je, že neumí koncentrovat soukromý kapitál odpovídající síly do jedněch rukou, jako to v dnešním světě umí jiné velmoci. /arabský svět/ A to je i důvod, proč za dané situace upřednostňuji akci před pasivním čekáním.
    Pragmatix
    • Re: kapce v moři...
      19.08.2007 17:10

      Jaka panika? Kde? Myslis ten pokles o 10%? To je prece normalni korekce. Stale jsme nekde hodnotach z pulky brezna. Kdyz jsi v podniku kde je jeden mirne ztratovy provoz a ostatni udajne vydelavaji a management zacne delat kroky jako kdyz neni na mzdy, tak dojdes k zaveru, ze nekde neco smrdi. A to je presne tento pripad ;-)
      Michal Kára
  • prognoza
    18.08.2007 6:31

    Hodnotit událost která se stala je velmi důležité a pohledů může být celá řada.Mě by spíš zajímal rozbor budoucího vývoje - prognoza, zvláště když nemám ekonomické vzdělání,
    novák
    • Re: prognoza
      18.08.2007 7:08

      Prognoza je jednoducha - ted asi trochu nahoru na vlne optimismu a pak zas dolu. Delka a sila pohybu je dana tim, nakolik to FED bude oddalovat a nakolik se banky budou snazit ty spatne uvery vyresit. Kdo se pamatujete, tak v nedavne minulostimame paralelu. Po padu komunismu bylo potreba restrukturalizovat vetsinu podniku. Vlada ale vicemene ze socialnich duvodu drzela ztratove podniky nad vodou sypanim penez + se na to nabalily spatne uvery. Dopadlo to hospodarskou krizi a reformnimi balicky. Proste sypanim penez se problem nevyresil a nevyresi se ani u nas.
      Michal Kára
      • pro Kerise
        19.08.2007 8:41

        k těm Tvým zastaveným barákům:tak napřed hluboký pokles jejich cen(je jich teď na trhu hodně),pak spekulant za nízkou price koupí-přece teď v krizi je nikdo nechce,no a posléze je prodá těm,co na tyto domečky mají,stejně-pokud zmi%nuješ hispánce jde o dřevěnice typu našich chat 70-90tých let min.století, a zůstane otázkou, jestli to nebyla promyšlená účelová spekulace-tak zde s Tebou naprosto sdílím názor,protože půjčku přetavit v akcie,pak zase v jakési certifikáty a pro dat na trhu mi přijde normální ale jen pro účely zmatků. a s čím s Tebou nesouhlasím to je konec korekce. No necháme se překvapit,ale brzy to dle mne nebude,zde sdílím názor prof.Havla viz čti mezi řádky
        kapka v moři
  • z oken studovny VS to vypadá jako
    17.08.2007 19:36

    modelová studie ,ale z oken centrálních bank to asi vypadá jinak. Je škoda, že redaktor při rozhovoru nebyl v obraze a nezeptal se p. profesora, jaké škody by podle něj způsobila v praxi uvedená teorie o průběhu "nekontrolované a následně již i nekontrolovatelné " korekce. Mimochodem, prezentovaný postup volného průběhu , to zcela jistě není názor všech profesorů katedry . Kdyby si dal někdo tu práci, tak by nebyl problém najít stejně fundovanou odpověď, proč má FED resp. centrální banky korigovat a kontrolovat situaci . To je debata o rozumné a účinné míře "usměrňování" ekonomik za strany bank a není vůbec tak jednoznačná jak je v rozhovoru prezentováno. A nesouhlasím s tím, že snižování sazeb v USA nezklidní situaci. Bankovnictví v USA je mnohem víc centralizované, než se nám může z Evropy zdát a vliv Fedu je mnohem účinější než v Evropě např. ECB . Podle všeho by byl p. prof. Havel nejraději, kdyby se platilo zlaťáky a stříbrňáky na celém světě a podíl kovu ve slitině by byl kontrolován a určený nějakým standardem. Problém je totiž také v tom,že kdyby "náš" svět nebyl tak "bohatý" , tak by nemohl v takové míře dotovat ten ostatní, "chudý" ,3. svět ,ale to se raději nahlas neříká. Takže , mají a můžou vůbec nechat banky systém padnout ? Budou banky riskovat takový otřes, který může znejistět postavení výrobců a následně jejich ztrátu trhů ve prospěch Asie? Co udělají banky ve chvíli, kdy s korekcí půjdou i fondy pojišťoven - důchodové a jiné . Podle všeho, když bude p. profesora bolet prst tak si ho usekne ,ale bude ho bolet dál dlaň, tak si ji taky usekne, budeho bolet předloktí atd. nakonec bude jen koulet očima na ty končetiny rozházené okolo sebe .Doma za pecí, nebo za katedrou, to se to povídá ...
    Dave
    • Re: z oken studovny VS to vypadá jako
      18.08.2007 10:07

      No centrální banky, většinou celou situaci jen zhoršují, velice často se zpomíná třeba na implicitní náklady, už v roce 1929 to centr banky posraly a pak dál a dál,každou krizi jen prohloubily, krásně je to popsané např. v knize free to choose od M. and R. Friedmanových. Ono asi nezvrhlejší v celým finančním světě je to že někdo určuje úrokové sazby, to by měl přece dělat trh a ne nějakej bankéř.Ten i kdyby sebe víc chtěl tak neví tu správnou a ideální sazbu a i kdyby ji věděl, tak nebude centr. bankéřem.
      pajaspacir
      • cernobile
        19.08.2007 16:09

        tak cernobile to zase neni, v roce 29, kdyz uz ho zminujes, zareagoval Fed (pres FRBNY, ktera provadi open market operace) jako veritel popsledni instance akorat to byla naprosto nedostatecna reakce. Takze tady situaci nezhorsili ani nepomohli. Menovou politikou ekonomice a pote i evrope situaci jeste zhorsili, protoze se bali inflace (existoval zlaty standard) a tak stahovali penezni zasobu. po par letech bylo mnozstvi penez v obehu dvoutretinove. Proste Restrikce jak prase, ano zde situaci CB zhorsila, ale co dela tedka, stahuje penize nebo je naleva do systemu? Stahnutim z obehu by zpusobila v USA recesi a tu nechce nikdo. Nalitim penez zachrani USA pred recesi a kdyz toho nalejou moc, tak nafouknou nejakou bublinu, likvidity na globalnim trhu je obrovske mnozstvi, vzdyt vidite kolik statu je ve WTO a jak se cile obchoduje a ekonomicky roste....takze nejaka bublina dost mozna vznikne, ale to bude zase az za nejakou dobu, rekneme 2-5 let odtedka. Ted se trh bud bude dale propadat, cemuz neverim, protoze Fed ukazal, ze kdyz je potreba, on tu porad je a situaci sleduje, nebo se trhy vrati k normalnimu rustu, jak rostl do tedka a to je to cemu verim, zari podle mne uz budou trhy rostouci a v rijnu take, pak mozna prijde korekce a pak se uvidi. Konce obdobi rustu sazeb a zacatek obdobi jejich poklesu znacili v minulosti velke burzovni propady, ale myslim, ze svetova ekonomika slape dobre a ceny pujdou nahoru, tak jako v poslednich 3 letech. Doufam, ze se nemylim........holt nejsme nikdo jasnovidec.
        nicknamed
    • Re: z oken studovny VS to vypadá jako
      18.08.2007 0:10

      na rozdil do profesora sdilim jiny nazor. Ačkoliv jsem zrejme stejneho raženi, tzn, pravicove zalozeny, musim zde vyjadrit svou skepsi k dle meho nazoru - projevu typickeho zastance sklenikoveho typu ekonoma hlasajiho Hayekovy nazory. Praxe me naucila, ze opravdove makro stoji na jednotlivych uspesnych firmach ci jednotlivcich. Chces-li zmenit neblahou situaci firmy, musis ucinit opatreni. Nechat to volne plynout je blahovy idealismus. Zamestnanci ti to rozkradou. Chces-li zmenit makro, musis aplikovat totez na makro, tzn. prosadit zmeny, ktere makro ovlivni. Totez se snazil delat Ben S. Bernankem, nicmene prozatim prohral bitvu - zdvihl sazbu, coz bylo v rozporu s jeho dlouhodobe presentovanou koncepci boje proti inflaci. Trh to kratkodobe prijal. Nicmene tohle mozna kratkodobe Pyrrhovo vitezstvi neznamena principalni zmenu. Ale trh to akceptoval a on ziskal cas vymyslet dalsi akci. A to je cely princip. Muzu se domnivat, ze volny trh obrodi sam sebe, ale jeste vic dokaze spravne nacasovana zmena, ktera trh ovlivni. Good Luck.
      Pragmatix
      • SIGNAL
        19.08.2007 16:12

        Souhlasim, s tim, ze snizeni sazeb (mate tam rust) neznamena praktickeho skoro nic v ramci rozsahu problemu. Co ale rika naprosto jasne je, ze Fed je pripraveny reagovat na jakoukoliv situaci velmi rychle. a to je to dulezite sdeleni, pokud uvidi, ze snizeni sazeb bude ok, tak to proste udelaji....
        nicknamed
      • pro Dejva
        19.08.2007 10:03

        nikde v zahranič.tisku jsem nečetl ,že FED rozdává zdarma...bylo za 6.25 a teď za 5.75 %...
        kapka v moři
        • Re:pro Pragmatixe
          19.08.2007 17:25

          dík za názor,vždy se rád poučím,stále je něco nového,a to myslím vážně,.. nerozumím však tomu:Slabost demokracie je, že neumí koncentrovat soukromý kapitál odpovídající síly do jedněch rukou-tak to já zatím považuji za výhodu,pokud mne někdo nepřesvědčí o opaku... čím více lidí tvoří a vymýšlí,tím je společnost dál,proto US jsou tam ,kde jsou... a paniku,ta se tvoří jen v hlavách,které ji takto vnímají, propad indexů o 10% je považován za korekci,propad o 20%za crash, a o co vlastně půjde ukáže stále proudící tok předstihových indikátorů a news,panika je jen vedlejší produkt i když někdy nebezpečný,jenže o problémech již bylo informováno dříve jak jinde zmínil pan Niedermayer z ČNB,já jsem první info zaregistroval již 12/06 ... že FED konal,to je v pořádku,od toho tu je... přeji klidné spaní...
          kapka v moři
          • kapce v moři
            19.08.2007 20:40

            koncentrace kapitalu - vyhoda by to byla, pokud by vsichni uvazovali pozitivně. Do zemi tretiho sveta se dere investicemi Cina. Jeji investice v Africe jsou postaveny na zcela jinem zaklade, nez kdyz tam investuje Amerika ci Evropa. Arabsky svet si zmysli, ze vytvori svetove obchodni megacentrum, napr. Dubaj, postavi ho v pousti a muzes tam i lyzovat. Jsou to obrovske investice ropnych sejku. A vsechno to nakonec funguje jako OK business. USA pokud chteji nekde investovat jako stat, tak Bushovi neschvali jeho radarek v Polsku. To je ten rozdil, proti demokraticky ovladanem kapitalu, kdy o pouziti rozhoduje kolektiv, kdezto v zemich tretiho sveta jeden vlastni a ten si nakonec udela co chce sam. Dal uz jsou za tim mocenske ambice a politika, coz asi uz nepatri sem.
            Pragmatix
            • Re: kapce v moři
              19.08.2007 20:42

              oprava:" jeden vlastnik", samozrejme
              Pragmatix
      • Pragmatix
        18.08.2007 6:56

        Kdyz uz jsme u toho primeru s firmou: Ze ztratove firmy neudelas ziskovou prepsanim cisel v ucetnictvi, ale restrukturalizaci. Bude bolet, ale je nutna. Stejne tak spatne uvery nevyresis natistenim dalsich penez, ale je nutne je zlikvidovat a prijmout ztratu. Muzeme samozrejme debatovat, jak moc je mozne tenhle proces zmekcovat / brzdit, ale probehnout proste musi, drive nebo pozdeji. Prave to, ze se FED rozhodl takto silne intervenovat, i kdyz to zatim na velky pruser nevypadalo, ve mne vzbuzuje podezreni, ze situace je vaznejsi, nez zatim vsichni verejne priznavaji.
        Michal Kára
    • Re: z oken studovny VS to vypadá jako
      17.08.2007 21:27

      Souhlasím s profesorem Havlem a ptám se jeho kritiků - Kdo v celkovém důsledku zaplatí miliardové injekce centrálních bank ? Že by se staly centrální banky dobročinnou institucí - tomu snad nevěříte.
      Bořivoj
      • ulet
        19.08.2007 16:15

        Tak to je úlet. Centralni banky maji sve rezervy a maji dost penez, likviditu pujcuji za uroky, vzdy proti nejakemu kolarealu dle jasne definovanych pravidel, kdy je navratnost temer garantovana. Kde mate jaky problem? Ony penize pujcuji, nerozdavaji je. Stale s nim souhlasite?
        nicknamed
      • miliardy
        18.08.2007 3:30

        to opravdu zní děsivě, viďte ? jenže právě v tom vidím nějvětší "tahák", který využívají obchodníci při manipulování trhem. Prof. Havel,to je něco jiného. Ten asi opravdu upřímně věří tomu, že nejlepší by bylo nechat vše "vyhnít" . A má na to právo ,dívat se na to z pohledu teorie , černobíle, po svém.To by pak byla panečku studie ! Oproti tomu obchodníci věří jen ve svůj úspěch - uzavřený obchod a provizi z něj . Co může být pro ně lepšího ? Mám osobní zkušenost s americkými Židy v úplně jiném oboru.Náboženství s tím nesouvisí , pro mě jsou jen Američani. Takový tah na branku při jednání jsem nikdy před tím nezažil. Oni prostě "musí" uzavřít obchod. Myslím, že přesně o tohle jde. Až se za měsíc podíváme zpět, budeme si říkat jak skvěle to někomu vyšlo. Máte pravdu, že někdo ty "dosypané" peníze musí "zaplatit". Myslím si, že z části to budou banky samotné a z části to zaplatí CB z rezerv. Banky si nepodříznou vlastní větev v podobě klientů, kterým by museli odmítnout žádost o financování. Myslím, že nakonec tohle skousnou a jen změní a na oko zpřísní scoring .Někdo tu psal, že jedním z úkolů FEDu je trvale udržitelný růst / nejsem si jistý,jestli to tak opravdu je, ale jen jsem to zopakoval a pokusím se to někde na webu najít / a přesně to dnes udělali a udělají to , třeba jen formou slovní intervence zase. My to tady asi těžko můžeme chápat ,ale pro Američany jsou akcie něco víc. Nakonec, ty miliardy se v trilionech ztratí . Mimochodem, když to "odstřelí USD" jak jsem tu četl, nemyslíte si, že to bude větší problém pro EU se svým EURo než pro USD ? Já si dobře pamatuji USD za 30 Kč a nevypadá to, že by současný kurs převedený na koruny cca. 20 Kč Američanům vadil . Možná těm, co u nás platí hotel, ale exportérům ? Ať se ECB a Evropa tváří sebevědomě jak chce, stejně vždycky jen reaguje na Ameriku, která si to udělá posvém. Jsme jako děti, co koukají, jak se tváří rodiče.
        Dave
        • Re: miliardy
          18.08.2007 7:00

          Ty miliardy zaplati vsichni, kdo maji dolary. Slaby dolar exporterum pomaha, ale jelikoz amerika ma silny deficit obchodni bilance, tak slaby dolar hlavne zdrazuje spotrebitelum zbozi (a mimo jine i benzin). Proc myslis, ze jim Cina nedavno naznacila, ze pokud na ni uvali obchodni omezeni, tak zacne upoustet svoje dolarove rezervy? Ze by je chtela potesit? ;-)
          Michal Kára
          • jen to sronávání
            18.08.2007 12:36

            s rokem 1929 mi nesedí. Doba je jiná, svět je jiný. Spousta toho, co jsem se na Vš učil, neplatí. To co se děje ve světě od 9Otých let díky internetu, dělá ze Země nový svět. V roce 87 byl obchod řešen " telefonem a faxem, možná telegrafem a dálnopisem". Počet lidí co ochodují s akciemi díky internetu a spec. vytvořeným aplikacím je dnes někde jinde. Taky pro mě není lehké přiznat si, že vlastně patřím do "minulého století" protože si pamatuji jediný fax na sekretariátu v PZO. Bohužel je to tak. Jednoduše řečeno, srovnávat to co bylo v 8Otých letech a dnešek prostě nejde. Pokud jde o problém hypoték v USA a stavu a zásahu naší CB , to je něco jiného. Banky půjčovali v 1.pol 9O let a nevěděli jak si úvěry zajistit ani jak to bude, když nebudou dlužníci splácet. Do oběhu se dostalo ohromné množství peněz z úspor občanů a "naplnila se říční koryta". Tohle je jiný případ už z toho důvodu, že i hypotéční trh v USA je jiný. Mají např, produkty, kdy si vezmete hypo a splácet ji budou de facto vaše děti, neplatíte nemovitost ,ale jen úroky . Nemusí se měnit vlastníci , jen se změní podmínky smlouvy a sníží splátky. A ohledně zdražování zboží ... To by bylo na dlouho. Jejich obchodní bilance je záporná dlouhodobě a právě drahé dovozy můžou pomoci, pokud se najdou argumenty proč začít kupovat jejich vlastní, domáci, výrobky. Automobilový průmysl je toho důkazem.Jedním z argumentů může být i cena.Bylo by to jednodušší a "čistší" než si vymýšlet nové a nové podmínky a překážky dovozu. Zahraniční ,dovozové by bylo dražší a domácí levnější .Já samozřejmě netuším, jestli je to rozehrané právě takhle, ale kdyby ano, tak jim to může i vyjít.
            Dave
    • Re: z oken studovny VS to vypadá jako
      17.08.2007 21:27

      Souhlasím s profesorem Havlem a ptám se jeho kritiků - Kdo v celkovém důsledku zaplatí miliardové injekce centrálních bank ? Že by se staly centrální banky dobročinnou institucí - tomu snad nevěříte.
      Bořivoj
  • Má v podstatě pravdu,
    17.08.2007 18:39

    protože jediný dlouhodobý efekt bude odstřelení dolaru. Bublina prostě splasknout musí a sotva tomu zbrání REPO nebo snižování sazeb. Vždyť i po tak šokovém zásahu (snížení sazeb o 50 bps), který navíc nemá opodstatnění v makrodatech, jsou US indexy momentálně jenom ani ne 1% v plusu oproti včerejšku a spousta subjektů stále prodává. Pokud vím, tak funkcí FEDu je a) dbát o měnovou stabilitu a b) dbát o udržitelný hospodářský růst. O sanaci hedgeových fondů a kompenzaci bankám, které špatně investovaly se starat nemá...
    VR
    • bublina,
      19.08.2007 16:20

      jestli myslite bublinu na trhu realit, tak fajn, nikde jinde bublinu fakt nevidim.
      nicknamed
    • Re: Má v podstatě pravdu,
      18.08.2007 8:13

      nemyslím si, že jde o nějaké kompenzace. fed prostě zasáhl do počínající krize likvidity bank - to je nakonec jeho úkol. až se situace okolo oné 1/10 z celkového počtu hypoték uklidní a vypořádají se nové vlastnické vztahy okolo zastavených baráků, banky peníze vrátí. jako poražení z celého kolotoče vyjdou lidé, kteří si na baráky půjčili, spláceli dokud to šlo a ted o ně přijdou - tedy oni hispánci a další nízkopříjmové vrstvy obyvatelstva, kterým hypotéka nikdy neměla být poskytnuta - a zůstane otázkou, jestli to nebyla promyšlená účelová spekulace , nebot baráky stojí a jestli jejich cena nyní klesla, je jistotou, že za čas opět vzroste, ale vlastnit jej již nebude ona modelová "pokladní ze supermarketu". jinak doporučuji klid a zachovat paniku, nebot pořádek je pro blbce, inteligent se ve zmatku umí orientovat. pondělí na burze vidím o hodně lépe než včera kolem poledne, FEDe díky.
      keris
    • Re: Má v podstatě pravdu,
      17.08.2007 21:43

      Fed kasle na hypoteky ,ale tady se zachranoval dolar a americke banky, proto tam nusela nasypat mnohem vice penez ECB. Je to trochu okrajove intervencicka na oslabeni eura. Po tech nalevech eura by mel dolar jeste posilit- mozna i vyrazneji, ale co bude pak ,az ECB stahne penize zpet.
      Nero
      • pro Pragmatixe
        19.08.2007 9:42

        chtěl Jsi říct snížil sazbu ,ale jen diskontní né overnight-tedy denní mezibankovní... trh sám sebe určitě obrodí,jen dopředu vědět jak... to Ti zde jaksi schází objasnit... a co se týče kradení-že by zaměstnanci svému zaměstnavateli rozkradli subprime akcie nebo certifikáty? To snad patří do jiné země, a opravdu k základním výrobním prostředkům:kladivo,vrtačka,starý vysloužilý soustruh, nebo i kvalitně smradící tatrovka se možná někomu sejde... na těchto základech byl světový trh tak z části v 80tých letech, nebo se mýlím?
        kapka v moři
  •  
    17.08.2007 16:54

    to je ten "slavný ekonom" ze socdem?
    MD
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m