Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Hypotéční krize nezmírnila ekonomický růst

Hypotéční krize nezmírnila ekonomický růst "dostatečně", centrální banky zvyšují sazby

23.08.2007 17:30
Autor: 

Zatímco na šéfa amerického Fedu Bernankeho investoři tlačí, aby uvolnil měnovou politiku, jeho kolegové v Austrálii, Chile, Číně, Norsku, Jižní Africe a Jižní Koreji sazby zvyšují. Centrální banky od Čile po Jižní Koreu zvyšují úrokové sazby, aby omezily inflaci, protože předpokládají, že turbulence, kterými v tomto měsíci prošel globální finanční trh, nezmírní ekonomický růst natolik, aby přibrzdil domácí růst cen.

Zvyšování sazeb, poté, co krize na americkém hypotéčním trhu rozvířila globální akciové a dluhopisové trhy, podtrhuje podle analytiků sílu globální expanze a mohlo by investory znovu uklidnit. Globální ekonomika nadále poskytuje podporu a stabilitu v situaci globální úvěrové tísně vyvolané v USA, říká stratég Bank of America Joseph Quinlan.

Centrální banky ke zvýšení sazeb přistupují na základě přesvědčení, že inflace zůstane pro jejich ekonomiku větším rizikem než dopad hypotéční krize.

„Museli jsme se zaměřit na inflační cíl,“ řekl guvernér jihoafrické centrální banky Tito Mboweni 16. srpna po zvýšení repo sazby na 10 %. Norská centrální banka, která den před tím zvedla své sazby na čtyřleté maximum 4,75 % řekla, že i když poslední turbulence na úvěrovém a akciovém trhu vyvolaly nejistotu, neospravedlňuje to nyní zastavení boje s inflací.

ECB včera signalizovala, že by se na příštím zasedání 6. září mohla držet svého záměru zvyšovat hlavní sazbu ze 4 %. Japonská centrální banka dnes ponechala sazby na 0,5 % a guvernér Toshihiko Fukui řekl, že udržování sazeb tak nízko je riskantní, neboť by mohlo dále povzbuzovat rizikové investice.

Čína tento týden zvýšila svou hlavní sazbu po čtvrté od března, aby zchladila svůj tryskový ekonomický růst, poté, co domácí inflace vzrostla na desetileté maximum.

Sazby se zvyšují také v Latinské Americe. V Čile hlavní úroková sazba tento měsíc dosáhla nejvyšší úrovně za posledních pět let. Kolumbijská centrální banka zítra podle předpovědí analytiků možná zvýší sazby ze současných 9,25 %.

Světová ekonomika má takovou dynamiku, že některé banky prostě musí utahovat měnovou politiku, uvádí analytik Morgan Stanley (64 USD, 0,08%) v Londýně Stephen Jen. Inflační tlaky jsou tak silné, že někteří centrální bankéři naznačovali, že by si přáli, aby pokles na finančním trhu světovou ekonomiku zchladil.

Sazby by přitom mohly v některých státech dále růst. David Hensley, ředitel sekce globální ekonomiky společnosti JPMorgan (46 USD, -0,52%) Chase & Co. v New Yorku, říká, že ve 13 z 22 emerging markets, které sleduje, mají centrální banky „režim utahování“. Do konce roku podle něj zvednou sazby centrální banky v eurozóně, Japonsku, Mexiku, Čile, Kolumbie, Peru, Švédsku, Norsku, Rusku, Švýcarsku a Austrálii.

Tvůrci měnové politiky také možná budou muset zvýšit sazby, aby ochránily své měny před únikem kapitálu, říká Hensley. Tato hrozba podle něj přiměje také centrální banky v Indonésii a Turecku uvažovat o odložení případného snižování sazeb.

Naopak americký Fed investoři tlačí k tomu, aby na svém zasedání 18. září snížil sazby ze současných 5,25 %, s tím, že pokud by tak neučinil, mohlo by znovu dojít k propadu akcií a dalších aktiv, což by mohlo vážně ohrozit růst americké ekonomiky.

(Zdroj: Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university