Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Forbes: Příští bublina? Česko patří spolu s Čínou k nejohroženějším akciovým rozvíjejícím se trhům...

Forbes: Příští bublina? Česko patří spolu s Čínou k nejohroženějším akciovým rozvíjejícím se trhům...

04.01.2008 13:01
Autor: 

Česká republika patří spolu s Čínou, Kolumbií a Marokem k nejzranitelnějším rozvíjejícím se akciovým trhům. Alespoň tak to píše magazín Forbes z 24. prosince v článku nazvaném „Příští bublina?“.

Článek upozorňuje na to, že rozvíjející se země jako je Čína, Indie, Brazílie či Rusko zaznamenávají mnohem rychlejší růst, než rozvinutý svět a na to, že existují známky toho, že tento růst je zčásti živen spekulativními penězi, které jsou obvykle předzvěstí krachu.

Přímé zahraniční investice do rozvíjejících se zemí stále rostou, loni to podle odhadů Institute of International Finance bylo 213 mld. USD. Silný tok kapitálu na rozvíjející se trhy připomíná toky do technologií na konci roku 1999 a na počátku 2000, upozorňuje prezident společnosti AMG Data Services Robert Adler. Znepokojující je podle něj také to, do jaké míry jsou závratné zisky výsledkem růstu cen spíše než korporátních zisků. Poměr P/E pro firmy z rozvíjejících se trhů (emerging markets) v indexu MSCI od té doby, kdy před šesti lety dosáhl svého dna, vzrostl o 70 % na 18,5, což je více, než je u indexu S&P 500. Poměr ceny akcie k tržbám firem je u akcií rozvíjejících se trhů zhruba 120 % vyšší než u rozvinutých ekonomik. To znamená, že pokud P/E je přibližně stejné, jsou ziskové marže na rozvíjejících se trzích dvakrát tak vysoké než na rozvinutých. Rizikem je, že se s příchodem konkurence tyto marže na emerging markets sníží na globální průměrnou hladinu, varuje šéf manažera fondů Research Affiliates. Tyto akcie vyletěly jako smyslů zbavené, říká. Mezi ty nejzranitelnější pak prý patří akcie v Číně, České republice, Kolumbii a Maroku...

A co by mohlo spustit zhroucení těchto trhů? Mohl by to být stejně jako před šesti lety krach na americké burze a recese americké ekonomiky, nebo úvěrová tíseň v Číně, politická nestabilita v Turecku či inflace v Brazílii, spekuluje Forbes. Kterýkoli z těchto scénářů by mohl západní investory přimět k tomu, aby stáhli své peníze zpět domů. Nic totiž neodvede pozornost od menších turbulencí na domácím trhu tak, jako krize v zahraničí, podotýká článek.

(Zdroj: Forbes)


Váš názor
  •  
    06.01.2008 13:35

    nevím, jak se došlo k dvojnásobným maržím. podle článku je (p/e) v em (emerging markets) cca = (p/e) v usa; (p/s) je v em cca 120 % (p/s) v usa; zisková marže je (e/s), tj. (p/s)/(p/e), a když dosadím v substituci za hodnoty z emerging markets, vyjde mi, že (e/s) je 120% (e/s) v usd, nikoliv dvojnásobek.
    • Jestli tomu tak bude,čekají nás krušné časy v obchodování hlavně na české burze
      07.01.2008 20:44

      Forbes: Příští bublina? Česko patří spolu s Čínou k nejohroženějším akciovým rozvíjejícím se trhům... 4.1.2008 13:01 Česká republika patří spolu s Čínou, Kolumbií a Marokem k nejzranitelnějším rozvíjejícím se akciovým trhům. Alespoň tak to píše magazín Forbes z 24. prosince v článku nazvaném „Příští bublina?“. Článek upozorňuje na to, že rozvíjející se země jako je Čína, Indie, Brazílie či Rusko zaznamenávají mnohem rychlejší růst, než rozvinutý svět a na to, že existují známky toho, že tento růst je zčásti živen spekulativními penězi, které jsou obvykle předzvěstí krachu. Přímé zahraniční investice do rozvíjejících se zemí stále rostou, loni to podle odhadů Institute of International Finance bylo 213 mld. USD. Silný tok kapitálu na rozvíjející se trhy připomíná toky do technologií na konci roku 1999 a na počátku 2000, upozorňuje prezident společnosti AMG Data Services Robert Adler. Znepokojující je podle něj také to, do jaké míry jsou závratné zisky výsledkem růstu cen spíše než korporátních zisků. Poměr P/E pro firmy z rozvíjejících se trhů (emerging markets) v indexu MSCI od té doby, kdy před šesti lety dosáhl svého dna, vzrostl o 70 % na 18,5, což je více, než je u indexu S&P 500. Poměr ceny akcie k tržbám firem je u akcií rozvíjejících se trhů zhruba 120 % vyšší než u rozvinutých ekonomik. To znamená, že pokud P/E je přibližně stejné, jsou ziskové marže na rozvíjejících se trzích dvakrát tak vysoké než na rozvinutých. Rizikem je, že se s příchodem konkurence tyto marže na emerging markets sníží na globální průměrnou hladinu, varuje šéf manažera fondů Research Affiliates. Tyto akcie vyletěly jako smyslů zbavené, říká. Mezi ty nejzranitelnější pak prý patří akcie v Číně, České republice, Kolumbii a Maroku... A co by mohlo spustit zhroucení těchto trhů? Mohl by to být stejně jako před šesti lety krach na americké burze a recese americké ekonomiky, nebo úvěrová tíseň v Číně, politická nestabilita v Turecku či inflace v Brazílii, spekuluje Forbes. Kterýkoli z těchto scénářů by mohl západní investory přimět k tomu, aby stáhli své peníze zpět domů. Nic totiž neodvede pozornost od menších turbulencí na domácím trhu tak, jako krize v zahraničí, podotýká článek. (Zdroj: Forbes)
      občan
  • Ten článek psal chaotik
    06.01.2008 13:02

    novinář "chaotik" je člověk, který je placen za to, že rozdmýchá neklid na těch trzích, kde chce investovat nějaký velký tlusťoch :)
    lama
  • od svých problémů na jiné země
    06.01.2008 9:27

    jak se to častoé dělává. I když i US akcie jsou již dost vyklesané, alespoň z hlediska poklesu kurzu USD. A u čezu je to spíš tak, že dotuje E.ON, když mu prodává u nás vyrobenou energii, která je jinak v Německu ještě o 20% dražší.
    a co když US obrací pozornost
    • Re: od svých problémů na jiné země
      06.01.2008 9:31

      zisky rostou díky vývozu, ale jinak je P i E v dolarech, takže komu nerostou zisky je na tom pořád stejně.
      pokles dolaru má však na P/E jen částečný vliv
  • ty vole
    04.01.2008 20:56

    to je super platek.nevite kde se da objednat predplatny.babce doslo drivi na podpal.......ja mam erste a budu ji drzet treba 10 let.
    absolut
  • a proč ne Togo?
    04.01.2008 14:01

    ...my se z těch amerických kriplů můžem asi posrat...
    •  
      04.01.2008 15:02

      Já osobně si myslím, že české akcie jsou již delší dobu fundamentálního hladiska značně nadhodnocené a je jen otázka času, než dojde k většímu či menšímu propadu akcií na pražské burze.
      F.Z.
      • F.Z.
        04.01.2008 16:25

        Ty jsi musel asi spadnout z Marsu když píšeš že je jen otázka času kdy dojde k propadu cen akcií.Proboha co bylo to co se odehrálo na titulech které ztratily již více než 30%.Všechno již jde půl roku tvrdě dolů a Ty předpovídáš propad.Jen ČEZ,UNI,O2 a částečně KB tomu odolávají a u těch bych s tebou souhlasil že jsou nadhodnocené ale u ostatních ani náhodou.Ceny ještě dolů půjdou ale jen díky panice která již několik měsíců vládne.
        Petr
        • Re: F.Z.
          06.01.2008 8:06

          Spíše podhodnocené,brouku.
          Štefa
        • Re: F.Z.
          04.01.2008 21:09

          No já myslím že třeba vzhledem k P/E je brutálně nadhodnocená i zentiva. pokud bysme to srovnali s obdobnými západními firmami, vychází cena zentivy na nějakých 500-600 Kč. A kdykoliv může přijít další profit warning....
          dan
        • Re: F.Z.
          04.01.2008 19:37

          Tak si vem, kolik předvedly výkonnost na jednu akcii a o kolik růst ceny předstihl tu výkonnost. Pak dojdeš k názoru, že reálná očekávání investoru nemusí být naplněna a z trhu odejdou. Kdo bude pak tu cenu držet, tvé prázdé kapsy a plná huba řečí?
          s
        • Re: F.Z.
          04.01.2008 18:04

          nemyslím si, že by tituly, které uvádíš byly nějak nadhodnocené. a protože jim nějaká pohroma min. v letošním roce nehrozí a všechny budou mít velmi slušný zisk, myslím, že po dalším vyklesání /vlivem sentimentu/ jejich nákup zaručuje velmi solidní profit. snad jen u kb bych byl opatrnější, ale to jak drží současnou úroven mně fascinuje. takže bych souhlasil s tím, že české akcie jsou slušně vyklesané a je třeba číhat na dno a změnu nálady. názor forbesu je fakt kravina.
          canis
          • F.Z.
            06.01.2008 14:10

            Zcela souhlasím s F.Z. že k dalšímu propadu na BCPP dojde a to až o 20%.
            Liberator
  • Statistický názor
    04.01.2008 13:19

    Tento názor, tak jako řada jiných , vychází ze statistiky aniž respektuje konkretní podmínky. Srovnávat situaci v Číně či Kolumbii se situací v Česku může jen člověk který nevytáhl paty ze sné kanceláře. Vytvoří si uměle skupinu rostoucích trhů a pak na ni aplikuje svoje teorie. Lenost přemýšlet a pátrat je hrozná věc. Ještě, že to nikdo nebere vážně.
    SAM
    • Re: Statistický názor
      04.01.2008 19:53

      Já to vážně beru. Vyjímka je ČEZ, jednak se jeho cena odráží v ceně EON, druhak je to utilita, resp. jeho produkt je tak trochu komodita, a tento sektor je nyní nejodolnější. A Uni, protože ropa neklesá. Ale při recesi začnou padat i utility a energie. A nevíme, jak zareaguje na US recesi trh v Číně a v Indii. Optimistů jsou plné hřbitovy, příteli.
      kompi
    • Re: Statistický názor
      04.01.2008 19:34

      No, ty jsi toho přemýšlení moc nepředvedl.
      s
  •  
    04.01.2008 13:13

    a proč ne polsko?
    dotaz
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data