Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: EU, Rusko a Ukrajina uzavřely dohodu, dle Moskvy je ale neplatná

ČTK: EU, Rusko a Ukrajina uzavřely dohodu, dle Moskvy je ale neplatná

12.01.2009 8:17
Autor: ČTK

Praha (ČTK) - Představitelé Ruska, Ukrajiny a Evropské unie o víkendu po mnohahodinových jednáních uzavřeli dohodu, která měla vést k obnovení dodávek plynu do Evropy. Kvůli dodatku, který k dokumentu připojila Ukrajina, včera večer ale Moskva ujednání neuznala. Dokud prý jednostrannou deklaraci Ukrajinci neodstraní, plyn nepoteče. Evropská komise večer informovala, že Ukrajina podepíše dohodu znovu, a to bez dodatku.

Český premiér a předseda evropské rady Mirek Topolánek jednal od pátku v Kyjevě a nedaleko Moskvy se svými protějšky o vytvoření mise monitorující tranzit ruského plynu přes Ukrajinu do Evropy. Rusko dodávky ve středu zastavilo kvůli sporům s Ukrajinou o platby za surovinu a její údajné nelegální odebírání. O vytvoření kontrolního mechanismu se předsedové vlád dohodli a pozorovatelé byli již včera vpodvečer na předávacích stanicích. Ruský prezident Dmitrij Medveděv ale vzápětí uvedl, že dohoda je kvůli ukrajinskému dodatku neplatná.
 
V jednostranné deklaraci připojené k dohodě ukrajinská strana podle ruských médií uvedla, že Ukrajina byla a zůstává spolehlivým přepravcem plynu a nezastavila jeho dodávky do Evropy, ani neodebírala po 1. lednu neoprávněně plyn z tranzitu, ale veškerý plyn přepravovala dál. Ukrajina podle své premiérky Julie Tymošenkové do haléře splatila účty ruské straně za dodávky plynu.
 
Smlouva podle ruského prezidenta nebude realizována, dokud tyto klauzule nebudou ukrajinskou stranu odstraněny či jiným způsobem odvolány. Putin údajně vyjádřil obavy, že ukrajinské dodatky mění podstatu protokolu o monitorování tranzitu ruského plynu do Evropy.
 
"Z našeho pohledu je tato smlouva plně platná," uvedlo vpodvečer podle agentury DPA české prezidentství Evropské unie. Dodalo, že eurokomisař pro energetiku Andris Piebalgs jasně uvedl, že jednostranné vyjádření Ukrajiny není součástí dohody.
 
Ruský premiér Vladimir Putin podle agentury Reuters navrhl šéfovi Evropské komise Josému Barrosovi, aby se představitelé Ruska a Evropské unie v pondělí sešli k jednáním o plynu v Bruselu. V sídle unie by v pondělí měli o podrobnostech monitorovací mise jednat i ministři energetiky EU pod vedením českého ministra průmyslu a obchodu Martina Římana.
 
Pokud by byly dodávky obnoveny, plyn se dostane do evropských zemí asi za 36 hodin, řekl Topolánek.

Kvůli prázdnému plynovodu je situace v některých zemích kritická. Bulharsko a Moldavsko jsou bez zásob plynu, Slovensko díky půjčkám ze zásob jiných zemí vydrží 15 dnů. Kvůli energetické krizi v sobotu slovenská vláda rozhodla spustit druhý blok jaderné elektrárny V1 v Jaslovských Bohunicích, jehož činnost ukončila na Silvestra. Evropská komise včera Slovensko varovala, že spuštěním elektrárny by porušilo právo EU. Slováci se totiž před vstupem do unie zavázali, že elektrárnu uzavřou.
 
Velkou závislost Evropy na ruském plynu, která se negativně projevila při současné plynové krizi, by měl v budoucnu snížit nový plynovod Nabucco. Má přivést plyn do Evropy z oblasti střední Asie. Hotový by mohl být již v roce 2015, uvedl vicepremiér Alexandr Vondra. Podle něj se přípravy celého projektu za českého předsednictví EU urychlí.
 
Nutnost diverzifikace cest ruského plynu do Evropy zmínil v souvislosti se současným rusko-ukrajinským sporem i ruský premiér Vladimír Putin. Přes Ukrajinu obvykle putuje do Evropy 80 procent ruského plynu, který kryje asi 20 procent evropské spotřeby.
 
Šéf opoziční ČSSD Jiří Paroubek včera dohodu o monitorovací misi přivítal a ocenil i závěrečnou snahu Topolánka při jednáních o obnovení dodávek ruského plynu přes Ukrajinu do Evropy. Podle Paroubka ale české předsednictví krizovou situaci podcenilo a mohlo ji na diplomatické úrovni řešit dříve. Přístup Topolánka přitom kladně ohodnotili jak Barroso, tak Putin.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data