Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Financial Times: Řecká krize a test eura, z kterého může vyjít jako vítěz

Financial Times: Řecká krize a test eura, z kterého může vyjít jako vítěz

15.02.2010 16:38
Autor: Redakce, Patria.cz

Před pouhými dvěma měsíci se euro obecně považovalo za měnu s lepším výhledem než dolar. To vše se však kvůli řecké krizi změnilo. Vzhledem k událostem několika uplynulých týdnů je otázkou, kolik toho euro ještě může vydržet. Od chvíle, kdy se začaly zvyšovat obavy ohledně schopnosti Řecka splatit na přelomu tohoto roku svůj dluh, se jednotná měna ocitla pod neutuchajícím prodejním tlakem. „Otázkou není, zdali euro prodat nebo ne,“ říká Hans Redeker v BNP Paribas. Otázkou je, kdy a na jaké úrovni euro prodat.“ Letos tato měna ztratila více než 5 % své hodnoty oproti dolaru. V pátek poklesla na 1,3529 dolarů, což je osmiměsíční minimum. Oproti yenu poklesla téměř o 8 % a oproti libře o 2 %.

Řecko je relativně malou ekonomikou eurozóny, v jejím rámci představuje přibližně 3 % HDP. Jeho problémy euro zranily částečně kvůli obavám z nákazy – protože ostatní státy eurozóny jako Španělsko a Portugalsko se také potýkají s velkými rozpočtovými deficity a vysokými náklady na pracovní sílu. Nicméně hlavní hnací silou poklesu eura bylo zvýšené soustředění na nedostatky, které podle řady komentátorů leží v samém centru evropské monetární unie.

„Za tímto intenzivním zaměřením na Řecko stojí přetrvávající nevyřešená záležitost - jak vymoci fiskální disciplínu v měnové unii suverénních států,“ říká Thomas Stolper z Goldman Sachs. V sázce je důvěra, která učinila z eura druhou nejvíce drženou rezervní měnu na světě. Jens Nordvig z Nomury uvádí, že euro se v uplynulých pár měsících obchodovalo jako měna rozvíjejícího se trhu, protože jeho kurz se pohyboval v souladu s výprodejem řeckých vládních dluhopisů.

„Eurozóna čelí své první existenciální krizi od doby zavedení eura v roce 2002,“ uvádí Michael Hart ze Citigroup. Spolu s většinou analytiků očekává další ztráty eura oproti dolaru.

Aby byla opět získána důvěra, musejí investoři věřit, že Řecko a další periferní státy eurozóny budou schopny snížit své deficity a zmenšit své dluhy. To je možná důvod, proč Evropská unie, která stále slibuje Řecku podporu, zatím nehovoří o detailech. Více detailů by vyvolalo známý problém morálního hazardu, kdy by si Řecko mohlo myslet, že má menší motivaci k bolestivým reformám.

Simon Derrick z Bank of New York Mellon uvádí, že jakákoliv pomoc by byla riziková, protože by ohrozila jeden z pilířů síly eura, kterým je kredibilita německé monetární a fiskální politiky. Zmiňuje, že pokud by Německo mělo podlehnout tlaku a stát v čele záchrany, bude to poprvé v moderní historii trhu, kdy by tato země upustila od svého nekompromisního přístupu k fiskální a monetární zodpovědnosti.

V každém případě ale ne všichni analytici sdílejí negativní pohled na budoucnost eura. David Bloom z HSBC (655,5 GBp, 0,88%) uvádí, že ačkoliv mají Spojené státy a Velká Británie vlastní fiskální problémy, trh se zaměřil spíše na euro než na dolar či sterling. „Důvodem je to, že Řecko nemá možnost si pomoci tisknutím peněz nebo devalvací vlastní měny jako USA či Velká Británie,“ zmiňuje. „Je bizarní, že dolar a libra rostou oproti euru, protože mohou přistoupit k devalvaci nebo k tištění peněz.“

Bloom má za to, že zatímco se v krátkém období zdá náročné bojovat se slabostí eura, v dlouhém období musí být zaměření se na fiskální problémy regionu pro jednotnou měnu oproti libře a dolaru pozitivní. „Zdá se nám, že tlak na státy eurozóny, aby užívaly hořký lék, se zvyšuje, ale Velká Británie a USA mohou fiskální konsolidaci odložit, protože mají volbu monetární politiky,“ říká. „To je důvod, proč si stojíme za naším dlouhodobým býčím pohledem na euro.“

(Zdroj: FT)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data