Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vznik krize - kdo lže méně?

Vznik krize - kdo lže méně?

07.04.2010 18:06

Hluboká pravda říkající, že „kdo vysvětluje, ten lže“, je lehce aplikovatelná i na ekonomické jevy, včetně doznívající krize. Řídit se podle ní nám ale náš rozum málokdy dovolí. Druhou nejlepší pravdou (snahou o to, lhát „méně“) v takovéto situaci je „nic nového pod sluncem“. V tomto smyslu bych rád připomněl, že jedním z největších specialistů na oblast finančních krizí byl Hyman Minsky (1919-1996). Minského Hypotéza finanční nestability a ekonomického cyklu zkráceně říká:

1. Na začátku pomyslného cyklu jsou firmy (management) konzervativní v odhadech budoucnosti, poměry dluhu a vlastního jmění firem jsou nízké a následně je vysoký poměr operačních cash flow CF k placeným úrokům. Stejně konzervativní jsou banky, financovány jsou pouze projekty s nízkým rizikem, riziková prémie je relativně vysoká.

2. Rostoucí ekonomika způsobuje, že podniknuté konzervativní projekty jsou úspěšné, roste CF a management firem začíná postupně vidět vyšší zadlužení jako výhodné. Snižuje se averze vůči riziku, prémie za riziko je postupně snižována, odhady cash flow se stávají méně konzervativní - roste množství uskutečněných investičních projektů. Zvyšuje se zadlužení (přestože v počátku může dojít i k jeho krátkodobému snížení díky multiplikačnímu efektu investic a růstu zisků a aktiv firem). Bankovní sektor je ochoten financovat investiční boom a nákupy aktiv, protože tento sektor sdílí optimismus investorů. Podle Minského se ekonomika postupně dostává do stavu euforie, kdy dlužníci i věřitelé shodně věří v úspěch investičních projektů, ekonomika je stále více páčena dluhem.

3. Rostoucí počet rizikových projektů, míra zadlužení a tzv. Ponzi financování vede k postupné destabilizaci systému, v důsledku toho rostou úrokové míry (rizikové prémie) - ty ovšem ovlivňují všechny subjekty v ekonomice. To spouští vlnu prodeje aktiv, která vede k poklesu jejich cen, spirále dalších prodejů za účelem získání likvidity a opětovnému růstu úrokových měr (klesá hodnota aktiv v důsledku růstu úrokových měr - tlak na likviditu plus nárůst rizikových přirážek).

4. Banky tak, jak se hroutí jejich úvěrové portfolio, dále zvyšují úroky a omezují úvěrové linky, nelikvidní aktiva jsou prodávána, euforie se mění v paniku. Fundamentálním problémem ekonomiky se stává nesoulad mezi zadlužeností firem za účelem akvizice aktiv a velikostí cash flow generovaným těmito aktivy. A následně jedeme znovu od začátku.

Myslím, že uvedený popis cyklu nám nezní jako odtržený od reality, naopak. Jako klíčový vidím Minského důraz na psychologické (zde rozuměj neracionální) faktory ovlivňující rozhodování jedinců a následně vývoj ekonomiky. Všimněme si také, že v popsaném nenalezneme ani slovo o fiskální, či dokonce monetární politice. Přitom zvláště ta druhá, a její nyní „negativní“ ikona Alan Greenspan, je široce viněna ze vzniku poslední krize. V článku „Rakouská škola, rakouský svět – kéž by“ jsem zde ale před časem na jednom experimentu ukazoval, že bubliny lehce vznikají i v naprosto přehledných finančních situacích, bez zásahů centrálních bank, apod. – tedy spíše Minského svět. Je ale třeba podotknout, že z toho nelze odvozovat, že centrální banky a vládní politika jsou dobrým lékem na takové situace. Možná neškodí tak, jak si myslíme, ale možná ani tolik nepomáhají.

Pozn.: Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • voting member Fed Pres Hoenig said
    08.04.2010 10:41

    “I am confident that holding rates down at artificially low levels over extended periods encourages bubbles, because it encourages debt over equity and consumption over savings…While we may not know where the bubble will emerge, these conditions left unchanged will invite a credit boom and, inevitably, a bust."
    SKF
  •  
    08.04.2010 9:27

    dobry den, dekuji za clanek, uvedena Minskeho hypoteza je plne v souladu teorii vzniku ekonomickeho cyklu Rakouske Ekonomicke skoly, ....t.j...uverova expanze zadluzovani (menova inflace) nasledovana uverovou kontrakci (menova deflace), ......... to co Rakouska skola kritizuje je prave ta Ponziho schema multiplikace vkladu, ktera tu uverovou expanzi z nekrytych penez a snizovani "trznich" urokovych sazeb vyvola ........ tim, kto tuto expanzi efektivne umozni je ale centralni banka, ktera stanovuje rezervy bank na urovni nizsi nez 100%, .............ekonomika, ktera nedodrzuje 100% bankovni rezervy neni dle rakouske ekonomicke skoly TRZNI, .......centralni banky proto nesou za bubliny plnou odpovednost, nebo chcete tvrdit ze stanoveni povinnych minimalnich rezerv na urovni napr. 2% neni nastrojem menove politiky ????........... tesim sa na dalsi clanky.... jeste dodatek: pri 100% rezervach by centralni banky nemuseli vubec existovat
    SKF
  •  
    08.04.2010 0:58

    Vazeny pane Soustruzniku, rad bych vam podekoval za vase profesionalni clanky a realisticke pohledy na soudobe ekonomicke problemy... Velice by me ( a doufam ze ne jen me) zajmal vas nazor na mozne scenare vyvoje globalni ekonomiky behem pristich nekolika let. Dekuji
    Pavel
  • ještě jeden faktor
    07.04.2010 20:26

    Co takhle třeba touha akcionářů po čím dál vyšších výnosech a snaha managementu jim vyhovět? ......Mám to zde: http://www.pro-investory.cz/aktualni_analyza/problemy_bankovniho_sektoru/prvotni_puvodce_problemu/
    Jan Dvořák
    • Re: ještě jeden faktor
      07.04.2010 23:21

      .....ano pane Dvořák....máte zcela pravdu ....a díky za Vaše stránky !!!
      ingkrtek
Aktuální komentáře
26.04.2024
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university