Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Americké i německé papíry v pátek posilovaly, slabší země EMU se dočkaly výprodejů… zprávy z dluhopisových trhů

Americké i německé papíry v pátek posilovaly, slabší země EMU se dočkaly výprodejů… zprávy z dluhopisových trhů

16.08.2010 11:12
Autor: 

Americké dluhopisy koncem týdne posílily, jejich výnosová křivka klesla po celé délce a zploštěla, když na kratším konci ztratila necelý 1 bps a 7,5 bps u 10letých papírů. Největší zájem byl ale o 30leté dluhopisy, jejich výnos klesl o 8,5 bps. Treasuries přitom nejprve korigovaly růst čtvrtečních výnosů, později se k tomu přidal nižší růst maloobchodních tržeb a stále nízká inflace. Vyššímu cenovému růstu dluhopisů nakonec zabránila jen o něco vyšší spotřebitelská důvěra podle Uni Michigan.

Týden začíná dalšími zajímavými daty z trhu nemovitostí a podnikatelskou náladou ve státě N.Y. Zítra také začíná oživený program odkupu dluhopisů. Fed bude nakupovat do poloviny září papíry se splatností mezi srpnem 2014 a červencem 2016 v objemu do 18 mld. $. Dnešek pak začíná v asijském obchodování ještě dalším poklesem výnosů a zploštěním křivky.

Asijské akciové trhy včetně akciových futures ale nedávají jasný signál, trh tak bude spíše čekat na další impulzy. Pokud se naplní mírně optimistické odhady dnešních statistik, měl by se zájem přelít k akciovým trhům. To by se ale kvůli zítřejším odkupům nemuselo až tak týkat středních splatností.

Německá výnosová křivka v pátek klesla po celé délce a zploštěla, na kratším konci přitom ztratila necelý 1 bps a necelé 3 bps na konci delším. Bundy zahájily den výprodejem poté, co německá ekonomika rostla v 2q10 vyšším tempem, než se čekalo. Odpolední americká čísla ale převážila a zájem o německé papíry opět vzrostl a smazal ranní cenový pokles.

Nedařilo se dluhopisům slabších zemí EMU. Nižší poptávka po emisích 5 a 15letých italských papírů a informace o vyšší poptávce španělských bank po fondech ECB byly dostatečnými důvody po výprodejích těchto dluhopisů.

Dnešní inflace eurozóny je jen konečným číslem po předešlých odhadech a neměla by překvapit. Pokles výnosů německých bundů z předcházejících dnů by tak měl již být zajímavý pro vybírání zisku. Slabý dnes zveřejněný výsledek japonského HDP za 2q10 (+0,1 % q/q, 1,4 % y/y a revize dolů hodnot za 1q10) by ale prodeje mohl brzdit. Odpoledne pak rozhodnou americké statistiky.

Česká výnosová křivka v pátek zestrměla, při nadprůměrných objemech obchodů na kratším konci přitom klesla o 2,5 bps a zhruba o stejnou úroveň vzrostla na konci delším. Trh příznivě ovlivnil vyšší růst domácího HDP za 2q10 podpořený růstem HDP německého, kratší splatnosti pak zřejmě korigovaly cenový růst předešlého dne.

Dnešní výrobní ceny by měly potvrdit, že ani z této strany inflační tlaky zatím nehrozí. Trh se také musí připravit na středeční emisi 15letého dluhopisu za 8 mld. Kč, a to by mělo tlačit výnosy na dlouhém konci křivky o něco výše. Celkově ale výraznější změny nečekáme.

(ČSOB - Denní finanční zpravodaj)

Celou denní analýzu si můžete stáhnout ve formátu PDF v sekci Měny & Sazby -> Výzkum -> Analýzy. Klienti Patria Plus si mohou nastavit automatické zasílání této analýzy e-mailem.

 


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data