Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Investoři boří historický vztah a platí rekordní prémii za zajištění proti nesplácení vládního dluhu vůči korporátnímu

Investoři boří historický vztah a platí rekordní prémii za zajištění proti nesplácení vládního dluhu vůči korporátnímu

17.09.2010 12:00
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Nůžky mezi cenami zajišťovacích kontaktů CDS proti riziku nesplacení vládních dluhopisů emitovaných vládami eurozóny a firemními dluhopisy se roztáhly na dosud nejširší spread a popírají dosud historicky zaběhlý vztah větší rizikovosti korporátních proti vládním dluhopisům. Za CDS kontakty na zajištění proti nesplacení vládních dluhopisů se na úrovni indexu zahrnujícího 15 evropských vlád platí podle dat CMA Datavision o 48 bazických bodů více, než za firemní dluh v investičním pásmu. „Narůstající spread je dokladem, jak slabě trhy vnímají pozici evropských vlád v porovnání dluhem vydaným nefinančními společnostmi se silnými bilancemi a rozsáhlým hotovostním polštářem, navíc potenciálem firemních zisků pozitivně překvapit,“ uvedl analytik Barclays Capital v Londýně Aziz Sunderji. Na strach z evropského dluhu ukazují také absolutní čísla uzavřených kontaktů. Zajištění proti dluhu západoevropských vlád od počátku roku narostlo o 13,8 procenta na 134,5 miliard dolarů uzavřených CDS kontaktů. Globální objem kontaktů proti tomu poklesl o 6,6 % na 2,35 bilionu dolarů, ukazují data Depository Trust & Clearing Corp., která vede centrální registry většiny těchto obchodů.

Firmy zahrnuté v britské indexu FTSE100 proti konci loňskému roku snížily emitovaný dluh k polovině roku 2010 o 185 miliard liber na 2,16 bilionu liber, firmy v rámci indexu Bloomberg European 500 Index o 33,4 mld. eur na 2,5 bilionu eur. Indexy Markit odrážející riziko skrze CDS kontakty ukazují, že zatímco celoevropský index Markit iTraxx Europe od vrcholu v roce 2008 klesl o více než polovinu na 104,75 bodu, západoevropský vládní Markit iTraxx SovX Western Europe je hodnotou 152,5 bodu u historickým maxim. Tento druhý index mnohem více zohledňuje problematické periferní země EU a již od března ukazuje na vyšší riziko, než benchmark kontraktů na korporátní dluh.

Z dat CMA lze dále vyčíst míru rozevření oněch nůžek u jednotlivých jihoevropských zemí. CDS na portugalský vládní dluh jsou o 164 bazických bodů výše, než zajištění proti dluhu Portugal Telecom. Zajištění proti selhání španělského vládního dluhu je o 90 bps dražší proti zajištění proti selhání Telefoniky SA. Zatím v relativní blízkosti je 26bps spread mezi zajištěním proti nesplácení italského vládního dluhu a její energetiky Enel SpA. „Rozum nám říká, že tato situace není dlouhodobě udržitelná, ale takový je momentální přístup investorů k trhu,“ uvádí Simon Ballard, stratég RBC Capital Markets v Londýně.

„Normálnější“ je zatím situace ve Spojených státech, ale i tam obchoduje 19 společností hodnocených na investičním stupni v rámci severoamerického benchmarku Markit CDX North America Investment Grade Index pod cenou kontraktů vůči vládním cenným papírům. Čisté zadlužení firem v rámci S&P 500 indexu ve druhém čtvrtletí roku klesl o 33 miliard dolarů na tříleté minimum 1,56 bilionu dolarů (nejnovější možná data). To seslalo zadlužení na 1,2násobek zisků před zdaněním, úroky a amortizací, proti 1,5násobku loni. To je nejníže od roku 2005.

(Zdroj: Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflix zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data