Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Veřejný sektor si žije nad poměry. Ne na dlouho...

Veřejný sektor si žije nad poměry. Ne na dlouho...

30.09.2010 17:14
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

„I ti nejdivočejší býci na Wall Street a světových burzách by stěží dosáhli 12% výnosů u aktiv při růstu HDP tempem 2 až 3 procenta,“ napsal včera Bill Gross v pravidelné zprávě pro investory. Proč zvolil zrovna míru 12 %? Podle všeho s tímto číslem z říše snů totiž počítají penzijní fondy veřejného sektoru. Pokud tomu tak bude i nadále, je v ohrožení nejeden úvěrový rating a důchod nejednoho státního zaměstnance.

Díky plejádě benefitů poskytovaných v rozvinutých ekonomikách zaměstnancům veřejného sektoru (různé příplatky, výslužné, doživotní renty, odchody do penze po 20 letech služby atp.) se budoucí závazky penzijních fondů vyšplhaly do závratných výšin. Ve Velké Británii činí objem prostředků, které budou muset fondy v budoucnu vyplatit, jeden bilion GBP. Podle odhadu jedné studie se odpovídající závazky jednotlivých států USA dostaly na úroveň 4,4 bilionu USD. Americké fondy veřejné sféry přitom disponují aktivy v hodnotě 1,9 bilionu, takže zbylých 2,5 bilionu se bude muset vydělat na finančních trzích, nebo dovybrat na daních. Která varianta je asi pravděpodobnější?

Penze lze považovat za slib zaměstnanci vyplácet určitou částku v budoucnosti. Přitom je nesmírně důležité, jak bude takový závazek zaúčtován. Za předpokladu že hodnota současných aktiv fondu bude růst (tím, že bude své bohatství chytrou investiční strategií rozmnožovat), může si dovolit budoucí závazky diskontovat, a to právě mírou předpokládaného ročního výnosu aktiv v portfoliu.

Podle sloupkaře rubriky Buttonwood časopisu The Economist požívá řada států diskontní míru 8 %. Realističnost takových očekávání odložme na chvíli stranou a počítejme dále, tentokrát s Billem Grossem. Podle něj je vzhledem k tradičnímu rozložení investičního portfolia 60/40 (akcie/dluhopisy) nutné, aby akcie ročně vynášely 12 %, abychom se ve výsledku dostali ke kýženým 8 % celkového výnosu.

Pro někoho by 12 procent nemusel být takový problém. Ostatně, v 90. letech bylo běžné počítat i s 20 a více procenty. Uplynulou dekádu sice charakterizuje téměř nulové roční zhodnocení investovaných prostředků, ale pro býky je dosavadní vývoj signálem nastupující rally.

Klasický Gordonův model předpokládá, že dlouhodobý výnos akcií se rovná dividendovému výnosu, k němuž se přičítá reálný růst dividendy a změna ceny aktiva. Americký trh momentálně i s dividendami vynáší 2,5 % ročně. K dosažení 12 % by tedy bylo třeba meziroční růst dividend o 9,5 %, na což může pomýšlet tak maximálně Čína. Reálné zisky amerických firem dlouhodobě rostou tempem 1,3 %.

Fed to tak nenechá, mohl by někdo namítnout. Gross ale dodává, že další vlna kvantitativního uvolňování (nakupování státních dluhopisů s cílem pumpovat peníze do ekonomiky) bude „posledním zalapáním po dechu“. Naznačují to i statistiky: podle Paula Ashwortha z Capital Economics se výnos amerických obligací po ukončení prvního kola kvantitativního uvolňování dostal na stejnou úroveň jako před začátkem celé procedury. Navíc, během procesu došlo ke zmenšení širší peněžní báze (M3). Jinými slovy, za hodně peněz velmi málo muziky. Fed by prakticky nemusel dělat nic a výsledek by byl stejný.

Bezradnost přiznali i samotní američtí centrální bankéři, i když typicky skrytě za hradbou upjatého formalismu. Inflace ve Spojených státech se podle Fedu pohybuje „pod úrovní, kterou výbor v dlouhém období považuje za nejkonzistentnější se svým mandátem podporovat co nejvyšší zaměstnanost a cenovou stabilitu.“ Krátce řečeno, inflace je příliš nízká. Její jádrový ukazatel se v Americe, dva roky po snížení sazeb téměř na nulu, pohybuje pod jedním procentem. Situace začíná stále více připomínat japonský deflační scénář.

Dvanáctiprocentního výnosu se tedy podle všeho jen tak nedočkáme. Nejvyšší čas, tvrdí Buttonwood, přehodnotit pohled na diskontní míru, kterou penzijní fondy zaměstnanců veřejného sektoru používají ve svém účetnictví. „V reálném světě zůstávají závazky států neměnné, nezávisle na tom, jak stát peníze investuje. I kdyby hodnota aktiv ve fondu klesla, stát (tedy daňový poplatník) bude mít stále právní závazek vyplatit nárokovanou penzi. Příslib vyplácení důchodu lze tedy považovat za analogii vydání dluhopisu, a měl by tedy být diskontován mírou výnosnosti dluhopisů, které příslušný stát emituje,“ píše na svém blogu Buttonwood.

Jiní navrhují, aby byla jako směrodatná použita míra růstu HDP, úzce související s objemem prostředků, které stát vybere na daních. Příjmy z daní by pak měly být použity na financování penzí. I když tato idea nepostrádá logiku, nezbavuje poctivého účetního základního dilematu: nikdo neví, jakým tempem ekonomika poroste za rok, na tož za dvacet let. Kuponový výnos obligace je naproti tomu známá proměnná, s níž se dá spolehlivě kalkulovat. Pokud budou nakonec aktiva ve fondech přinášet vyšší výnos, tím lépe pro daňového poplatníka.

Celé toto účetní cvičení má podle Buttonwooda dvě důležité implikace. Zaprvé, je jasné, že vlády mají ve skutečnosti obrovské závazky, které nejsou zahrnuty do oficiálních statistik zadluženosti, a dříve či později se na to přijde. Zadruhé, veřejný sektor si žije nad poměry nesrovnatelnými s podmínkami zaměstnání v privátní sféře a není možné toto udržet do budoucna.

(Zdroj: Buttonwood’s notebook, CNBC)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m