Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
WSJ: Španělské banky se uchylují ke

WSJ: Španělské banky se uchylují ke "kreativnímu účetnictví", aby odvrátily stigma ztrátovosti

26.10.2010 13:18

Rozšířeno (15:03)

Nejoblíbenější taktikou vedoucí k momentálnímu nafouknutí vykazovaného zisku se v současnosti ve španělském bankovním sektoru stává prodej a zpětný pronájem vlastních poboček. Španělské banky, které investoři stále vnímají jako jeden z nejslabších článků evropského bankovního systému, dále podle informací deníku Wall Street Journal (WSJ) za vládní pomoci hledají pronajímatele zabavených domů a vedou lítý boj o peníze střadatelů, aby se tak vyhnuly nutnosti půjčovat si na svůj ztrátový provoz na trzích za vysoké ceny.

Z konkrétních příkladů výše zmiňovaných praktik WSJ vybírá vrcholek ledovce v podobě nedávného prodeje kanceláří a budov jedné z největších španělských bankovních skupin Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA (BBVA). BBVA za prodej nemovitostí realitnímu konsorciu RREEF ze skupiny Deutsche Bank zaúčtovala zisk 233 milionů eur. Kancelářské prostory přitom dále využívá formou pronájmu od nového vlastníka. Podle deníku přitom tuto strategii v současné době volí i ostatní subjekty ze španělského bankovního sektoru včetně lokálních kampeliček „cajas“. Právě jedna z nejhůře proslavených z nich - Caja Madrid – prý aktuálně zvažuje další obdobný prodej a následný pronájem svých poboček v hodnotě asi 300 milionů eur.

„Je nutné se ptát, jak dlouho tohle mohou dělat? Kolik poboček ještě můžou prodávat,“ komentoval pro WSJ strategii bank Andrew Lim, bankovní analytik Matrix Corporate Capital LLP. Podle jeho názoru jde totiž pouze o způsob, jakým lze odsunout přiznání ztrátového hospodaření.

Nutnost využívání těchto manévrů svědčí o tom, že uklidnění trhu červencovými výsledky zátěžových testů, v nichž z 91 testovaných bank neobstálo sedm – 5 španělských spořitelen, řecká ATE Bank, německá Hypo Real Estate, španělskému bankovnímu sektoru kýžené snížení tlaku nepřineslo. „Jejich náklady na vydávání dluhopisů jsou stále vysoké, jelikož musí platit o 2 procentní body více než je referenční sazba pro banky v eurozóně, zatímco před vypuknutím obav z evropské dluhové krize byl tento rozdíl pouze 0,2 procenta,“ shrnuje obtížné podmínky refinancování na trzích nedávná analýza banky Barclays.

Španělské banky přitom navíc v současnosti musejí kvůli horšímu ekonomickému klimatu v zemi s pětinovou mírou nezaměstnaností čelit propadu ziskových marží, který jim neumožňují opakovat dřívější ziskovost. Banky ve Španělsku se proto nyní přetahují o vklady klientů, které eskalovaly do takové míry, že například Banco Popular Espanol nabízí za vklady roční úročení 4,5 procenty.

Ke konci srpna navíc objem špatných dluhů ve španělském bankovním systému dosáhl čerstvého maxima na úrovní 102,5 miliardy eur, když jejich podíl vzrostl na 5,6 procenta (nejvýše od roku 1996). Ratingová agentury Moody’s v této souvislosti varovala před možností snížení úvěrového ratingu, což by dále zhoršilo dostupnost financování bank na peněžním trhu.

Pomocnou ruku španělským bankám se již rozhodla podat i tamní vláda, když vyčlenila zvláštní odbor ministerstva pro bydlení, aby bankám pomohla najít nájemce do bytů zabavených kvůli nesplácení půjček a v případě nutnosti poskytla dokonce určité záruky. Španělským bankám kromě zisků z pronájmu z této pomoci navíc vyplývá i snížená povinnost tvorby rezerv na nemovitosti z nichž plynou setrvale určité zisky.

(Zdroj: WSJ, Barclays, AP)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.