Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Never let a crisis go to waste…

Never let a crisis go to waste…

29.11.2010 13:41
Autor: Petr Žabža, Patria Online

Je nepochybně pravda, že mimořádná doba si žádá mimořádná řešení. Nevím, nakolik je naše současnost v historickém kontextu mimořádná, ale frekvence ad hoc řešení nabízených nebo naopak požadovaných různými státními či soukromými subjekty je nevídaná a vzbuzuje iluzi čehosi dosud nepoznaného.

Posledním bonbónkem byla dnes publikovaná informace o tom, že české pojišťovny se v tichosti snaží přesvědčit stát (tj. Vás a mě), že je dobrý nápad zavést cosi jako povinné ručení pro všechny majitele rodinných domů. Proč byste si něco takového měli platit? Prý proto, že v posledních několika letech dramaticky vzrostl počet živelních pohrom (zejména povodní) a zajišťovny, které jsou něco jako pojišťovny pojišťoven, odmítají tato rizika krýt.

Napadá mě v této souvislosti několik poznámek:

Život jako takový je, anebo by měl být, kromě jiného také o zodpovědnosti. Povodně se od roku 2002 Českem prohání v zásadě každý rok a proto je nelze ani s koňskou dávkou představivosti označit za věc mimořádnou. Je tedy poměrně jednoduché odhadnout, kde je moudré dům nestavět resp. nerekonstruovat, protože existuje neúměrně vysoké riziko, že to za pár měsíců po vydatnějším dešti budete dělat znovu. Pokud se však k tomuto kroku přesto rozhodnete, je to vaše osobní rozhodnutí a měli byste si být vědomi všech potenciálních následků. Jste-li vyplaveni dvakrát po sobě a tvrdošíjně dlíte na tom samém místě, není vám (do značné míry) pomoci.

Není žádným tajemstvím, že skrytou podstatou pojišťovacího byznysu je pokud možno nevyplácet žádné plnění. Proto se jako klient nikdy nedostanete k pravděpodobnostním tabulkám, které kvantifikují šanci na výskyt dané události ve vaší oblasti a implicitně tak indikují, kolikrát si toto riziko přepojistíte. A proto jsou dvě spolehlivě největší oddělení v pojišťovnách ta, která zaměstnávají pojistné matematiky a právníky. Matematiky pro kvantifikaci rizik a jejich ocenění, právníky jako zbraň na otravné klienty, kteří by chtěli plnění z utrpěné škody a je jim třeba složitým jazykem vysvětlit, proč právě jejich škoda spadá pod výluku uvedenou fontem 5 na straně 65 obecných pojistných podmínek, někde vpravo dole. Jako komerční subjekty mají pojišťovny v případě nerentability určitého druhu pojistek dvě možnosti – přestat ji nabízet úplně, případně jí zdražit. Třetí cesta podle mého názoru neexistuje. Snažit se přenést tuto „nerentabilitu“ na stát je nestoudné.

Kvalifikace „povinného ručení“ jako pojistky je hra s významem slov. Komerční pojištění je z definice soukromé. Pokud je povinné, nejde o pojištění, ale o daň a pojišťovny jsou jenom prodlouženou rukou státu při jejím výběru. Pokud by výše uvedené „povinné ručení“ prošlo, majitelům nemovitostí by jistě přibyla jedna vráska na čele. Považte – stavíte za své (jednou zdaněné) peníze, zaplatíte DPH za materiál, nakoupíte vybavení a nábytek za cenu s DPH, odvedete daň z nemovitosti, přispějete na obnovitelné zdroje a ještě vás stáhnou o „povinné ručení na povodně“. A to všechno v situaci, kdy váš dům stojí na kopci a široko daleko žádná řeka není.
 
Socializování ztrát a privatizování zisků, úspěšně odstartované ve Spojených státech záchranou bankovního sektoru v roce 2008, otevřelo Pandořinu skříňku. Toho se latentně socialistická Evropa chytila jako víte co košile a důsledky začínáme postupně pociťovat již nyní. V situaci, kdy komerční subjekty začnou vnucovat státu představu o své vlastní nezbytnosti a nepostradatelnosti, je zle. Buďto je jejich byznys na kolenou, nebo se snaží ze situace vytřískat co nejvíce. Bývalý poradce prezidenta Obamy Rahm Emanuel se proslavil větou „Never let a crisis go to waste“. V českém (velmi volném) překladu může jít o „Pod tlakem se lépe jedná“. Netřeba nic dodávat…

Hezký týden přeji.


Váš názor
  • bez zodpovědných není zodpovědnosti
    02.12.2010 8:44

    Navazuji na Váš odstavec. Život jako takový je, anebo by měl být, kromě jiného také o zodpovědnosti. Povodně se od roku 2002 ... Jste-li vyplaveni dvakrát po sobě a tvrdošíjně dlíte na tom samém místě, není vám (do značné míry) pomoci. Takto uvažoval sedlák po staletí, dnes už ale sedláky nemáme. Jenom úředníky, učitele, lékaře, členy sociální sítě, vietnamské obchodníky a ruské boháče. Nemáme-li dostatečně silnou zodpovědnou soukromou střední třídu, nemůžeme po občanech chtít, aby byli zodpovědní. Budeme znova a znova vybírat v quasi humanitárních sbírkách na nešťastníky z Troubek nebo Bohumína a oni nám budou znovu a znovu říkat, že si neumějí představit, kam by měli jít a že je to prostě strašné, co musejí zažívat. Taková je velká část voličstva, a proto je takový i (náš) stát.
  •  
    29.11.2010 20:41

    A co jiného je třeba deregulace nájmů, kdy majitelé domů se v naprosté většině nechtějí svých nájemníků zbavit, ale prostě chtějí ze svých plně obsazených domů - které jim nikdo pod pohrůžkou nevnucoval - mít (bez námahy) víc peněz. Čili přerozdělení. Stát jim bude z našich daní vyplácet "dorovnání". Lobují dobře. Uvidíme, jak dopadne lobování pojišťoven.
    Kalka.
  •  
    29.11.2010 15:11

    Tomu prece nelze zabranit, aby stat nejednal s pojistovnou ci distributory energii vseho druhu. Vsude, kde stat kvazireguluje ceny nebo kvaziprispiva na danovy odpocet, se jedna o porcovani medveda, a to kazdy rok. Jeste bych to rekl jinak : jako obcane si vybirame, zda chceme zvysovat dane prime nebo dane neprime. Momentalne jsou in ty neprime a je prihodne pouzit heslo "vsichni jsme si rovni", byt to zni paradoxne. Co vsak je neuveritelne vyprecizovana nestoudnost - to je altruismus politiku krizem krazem timto statem, kdyz na jedne strane se snazi (v dobe tzv.utahovani opasku) setrit obcanum vydaje za elektrinu (stat je regulator) a na strane druhe se snazi (v dobe pred tzv.utahovanim opasku) jit na ruku distributorum - napr.viz.poplatek za kapacitni slozku ceny plynu zvyseny z 2007 na 2008 presne o 114,32% (kdyz toto zvyseni udelalo za 12 mesicu 2008 presne tisicovku na jedne fakture pro zakaznika do 15000 kWh, tak bych i rekl, ze si stat s distributory rekl, ze tech 400.000 zakazniku prece ´litr´ navic pro kazdeho za rok unese:-).
    Mudrc
  •  
    29.11.2010 14:51

    :-)
    VSE LIMITED
  • podobné je to s nápadem
    29.11.2010 14:36

    prodávat produkty bank a pojišťoven skrze státem zřízené, placené a když něco potřebujete povinně navštěvované Czech pointy. Nikdy bych nevěřil, že něco takového může stát se soukromými subjekty dojednávat.
    Bob
    • a ještě lékárničku.... a kominíka.....a .....
      01.12.2010 15:56

      A ještě povinné lékárničky - to bude ca cca 300 na auto a kominíka - 1000 ročně a povinné školení řidičů a rádiopoplatek za to z čeho rádio neposlouchám , ale mohl bych a povinnou lékařskou prohlídku za 500 jen za razítko a .... a..... a..... prostě fakt řešit zákonem co by si lidé vyřešili sami, protože jinak by o "službu" nebyl zájem..... Jen vzpomínám na Kmotrova syna.... tomu když rozebrala firma co se objednala no "kontrolu" topení celý kotel a pak řekla, že nejde oravit ale možná ano za 500USD a že budou chodit na prohlídky, tak to řešil po svém... Sony chlapce připoutal k topení a firmě řekl, že to dají do pořádku zadarmo a pokud to nestihnou do večera, že je po něm....a navíc se nesměli ukázat v okrsku cca 5km od domu.... taky řešení.....škoda, že jen v knihách a filmech. TOM
      TOM
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - HDP, q/q a
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.