Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Trh dluhopisů a CDS: Patří ratingy Francie, Belgie a PIIGS hluboko pod dnešní úrovně a za hodnocení ČR?

Trh dluhopisů a CDS: Patří ratingy Francie, Belgie a PIIGS hluboko pod dnešní úrovně a za hodnocení ČR?

20.12.2010 12:01, aktualizováno: 20.12. 18:11
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Až o dvouciferný počet stupňů níže vidí trhy s vládními dluhopisy a zajišťovacími kontakty vládního dluhu CDS hodnocení závazků několika evropských zemí proti jejich nyní platnému ratingu ze strany hlavních světových agentur. Jejich pohledem byla další smršť snižování ratingů dluhových závazků a jejich výhledů u slabších členů eurozóny se v minulém týdnu jen slabým odvarem a začátkem před jejich sesláním na skutečně odpovídající úrovně, na hony vzdálené prestižnímu „AAA“.

O pět stupňů na „Baa1“ snížila hodnocení závazků Irska v minulém týdnu agentura Moody’s. Výhledu dalšího snížení ratingu Řecka čelí jeho „Ba1“ od Moody’s, stejně jako „BB+“ od S&P a portugalský „A-„ od S&P . Zatímco trhy napjatě očekávají, zda ke sražení hodnocení závazků dojde také u Španělska jako stále okrajového, ale rozsahem ekonomiky již významného člena eurozóny, další výtka ratingových agentur zamířila vůči míře zadlužení a politické nestabilitě v Belgii, tedy do samotného jádra EU a eurozóny. Kruh se tak nebezpečně stahuje kolem Francie, na jejíž rating „AAA“ trhy CDS a dluhopisů ukazují spolu s Velkou Británii jako na první adepty na vysvléknutí z prestižního hávu. Pojistky na dluh Francie dnes stojí více, než u České republiky (řádově o 5-10 bps) nebo například i Chile, jejichž rating je výrazně níže proti top kategorii „AAA“.

Náklady na pojištění proti selhání Francie při plnění svých dluhových závazků vystoupaly tento rok na přibližně 102 bazických bodů s nově vytyčeným maximem 107 bps., kterého francouzské pětileté CDS dosáhly dnes. Data CMA také ukazují na to, že úroveň CDS navázaných na francouzský vládní dluh odpovídá ratingu „Baa1“, tedy plných sedm stupňů pod současným „AAA“ (od Moody’s). Porovnání kritérií Moody’s a dat CMA dále ukazuje, že vývoj CDS a dluhopisů Portugalska odpovídá ratingu „B2“, deset stupňů pod jeho stávajícím ratingem „A1“ od Moody’s, stejné srovnání pro Španělsko ukazuje na „Ba3“, jedenáct ratingových stupňů pod jeho současným hodnocením „Aa1“. „Francouzský rating je neudržitelný, pokud výrazně neomezí svůj dluh,“ uvedl Padhraic Garvey, šéf pro dluhové trhy na vyspělých trzích ING v Amsterodamu. „Francouzské banky jsou největšími držiteli dluhu periferních zemí eurozóny, je to jasné systémové riziko,“ dodává Markus Ernst z UniCredit v Mnichově. „V příštím roce očekávám negativní vývoj u většiny ratingových hodnocení vládního dluhu v eurozóně. Největší výzvou bude udržení ratingu AAA pro Francii,“ uvedl Toby Nangle z Baring Asset Managent v Londýně. „jsem přesvědčen, že pravděpodobná snížení ratingu nejsou zohledněna v cenách na trhu,“ dodal.

V Belgii se sedmi koaličním stranám od červnových voleb nepodařilo dohodnout na sestavení vlády, když je rozděluje zejména otázka větší či menší míry fiskální autonomie pro regiony. I u Belgie se ale očekává, že především dojde je zohlednění akcelerujícího dluhu, který má brzy přesáhnout úroveň 100 % HDP a souběžně v příštím roce dochází do splatnosti vládní dluhopisy a poukázky v objemu 65 miliard eur. „Pokračující politická nedohoda vytváří riziko pro snížení ratingu,“ uvedla v polovině prosince S&P při snížení výhled na negativní.

Situaci na trhu nepřidává ani řešení záchranného nástroje EU (ESM) po roce 2013. Ministři financí v něm trvají na preferenci úvěrů z tohoto nástroje nad dluhem ostatních věřitelů a dokonce i před dluhem MMF. „Jestli eurozóna problémy nedokáže brzy vyřešit, náklady těchto zemí na refinancování dále porostou a ratingové agentury nebudou moci jinak, než zamířit s hodnocením dluhu těchto zemí výrazně níže. Dynamika na trhu je jasná, nejvíce v ohrožení je Francie,“ uvedl Ralf Ahrens z Frankfurt Trust.


Za čerstvým růstem cen CDS zřejmě z části stojí také  Evropská centrální banka, která dnes uvedla, že v minulém týdnu utlumila odkupy státních dluhopisů na objem 603 milionů eur proti předchozímu týdnu, kdy její odkoupený objem dosáhl 2,667 miliardy eur, což bylo nejvýše od doby řecké krize v létě letošního roku. Banka dluhopisy nakupuje v rámci snahy zamezit dalšímu šíření krize státních dluhů.

(Zdroj: Bloomberg, CNBC, S&P , Moody’s)


Váš názor
  • Otázka
    20.12.2010 16:01

    Otázka je, k čemu ty ******* z Moody's a S&P vlastně potřebujeme. Snižování ratingu o 5 stupňů přes noc rozhodně není normální a vyjadřuje to neschopnost těchto agentur, které měly začít snižovat ratingy už dávno. Na rozdíl od soukromé firmy, která může přijít o peníze přes noc se státy vyvíjejí daleko předvídatelněji. Výsledkem je, že trh ratingy dávno ignoruje, protože ví, že jsou tvořeny na politickou objednávku bláznivých bankéřů, kteří v tom trčí až po uši a kdyby jim někdo ratingy snížil, tak se můžou jít hodit rybám. Stávající ratingovky jsou k smíchu a vzhledem k tomu, že jediné, co taková firma kromě řady špičkově placených flákačů má, je její pověst, je zjevné, že je tu místo pro nové nezkorumpované hráče. Kdo pamatuje vyčištění hřiště mezi auditorskými firmami nechápe, jak to, že to u ratingovek trvá tak dlouho.
    Skeptik
  •  
    20.12.2010 12:04

    No jen jestli ten náš je správně trhem ohodnocen. Spíš si myslím, že není a že by stát měl platit zhruba o 1-1,5% vyšší úrok. Uvidíme, ale v příštím roce si myslím, že nás čeká vládní krize a úroky které se mohou vyšponovat o hodně výš.
    tk69
    •  
      20.12.2010 13:02

      Aktuální 5Y CDS České Republiky je 92bps, nikoliv 5-10 bps.
      Morningstar
      • Omyl...
        20.12.2010 13:33

        v článku je zmíněno "řádově o 5-10 bps", z čehož výplývá, že Francie se financuje o cca 5-10 bps hůře.
        Mr.Bean
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m