Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Finanční ředitel NWR na Patria.cz: Máme šanci dostat se do FTSE 250; akvizice pro nás mají stále smysl, sledujeme privatizaci v Polsku a těžaře na Ukrajině

Finanční ředitel NWR na Patria.cz: Máme šanci dostat se do FTSE 250; akvizice pro nás mají stále smysl, sledujeme privatizaci v Polsku a těžaře na Ukrajině

11.03.2011 17:51, aktualizováno: 11.3. 18:06

Aktualizováno

Po „krizovém“ roce 2009 a stabilizaci v loňském roce může být rok 2011 pro těžební společnost NWR rokem nových příležitostí, a to hned v několika směrech. Společnost a její akcie mají díky reinkorporaci totiž letos reálnou šanci stát se součástí jednoho z akciových indexů z prestižní britské rodiny FTSE. A ačkoliv NWR v loňském roce nevyšlo převzetí polského černouhelného dolu Bogdanka, představenstvem tyto zkušenosti nijak neotřásly a společnost stále jeví zájem o expanzi svých aktivit skrze akvizice zejména v Polsku a na Ukrajině. Uvedl to dnes v online rozhovoru na Patria.cz finanční ředitel NWR Marek Jelínek.

„V objemech prodejů nejsme omezeni poptávkou, ale tím, co jsme schopni vytěžit. Jinými slovy my dnes víme, ze vše, co vytěžíme, to také prodáme,“ řekl v online rozhovoru s investory Marek Jelínek a poskytl tak jeden z hlavních důvodů pro rozšiřování aktivit NWR. Středoevropský trh je podle finančního ředitele společnosti „příliš rozdroben“ a jeho konsolidace tak s sebou nese velký potenciál k vytváření hodnoty. „Bedlivě sledujeme privatizační proces v Polsku a rovněž se díváme na uhelná aktiva na Ukrajině,“ přiblížil Jelínek možné akviziční cíle. Dodal, že pro úspěch v akvizičních příležitostech je často rozhodující mít rychle k dispozici dostatek volných prostředků s tím, že v tomto ohledu má NWR s více než půl miliardou eur hotovosti v rozvaze „velmi silnou pozici“.

Po výsledcích hospodaření NWR za loňský rok, které byly představeny na konci února, se pozornost (potenciálních) akcionářů společnosti soustřeďuje na vyjednávání o cenách koksovatelného uhlí na další období. Marek Jelínek v online rozhovoru pro Patria.cz potvrdil, že NWR bude letos usilovat o to, aby prodávala veškerou svou produkci koksovatelného uhlí na základě kvartálně nasmlouvaných cen. V loňském roce byla přitom čtvrtletně dojednávána pouze pětina celkové produkce koksovatelného uhlí NWR. Předpokládaný termín zveřejnění cen pro druhý kvartál letošního roku je podle šéfa financí NWR kolem poloviny dubna.

Na konkrétní dotaz ohledně možnosti vyjednání ceny koksovatelného uhlí někde poblíž úrovně 325 dolarů za tunu, kterou na 2Q11 nasmlouval těžební gigant BHP Billiton, Marek Jelínek odpověděl následovně: „K probíhajícím jednáním se nemůžu z pochopitelných důvodů vyjadřovat. Dovolte mi na tomto miste připomenout, že pouze 40 % našeho koksovatelného uhlí má kvalitu Hard coking coal, což je typ uhlí, jehož cenu uvádíte. 60 % naší produkce má nižší kvalitu semi-soft.“

Záplavy v Austrálii, které vyvrcholily na přelomu roku, vyhnaly ceny uhlí výše. „V druhé polovině roku můžeme vidět korekci v globálních cenách, nicméně my věříme, že fundament pro ceny uhlí zůstává dlouhodobě velmi silný,“ uvedl dnes v rozhovoru Jelínek a dodal, že v současné době vidí řadu pozitivních signálů ohledně vývoje středoevropských ekonomik. Hlavními riziky naopak podle finančního ředitele NWR jsou geopolitické události jako například vývoj v severní Africe a dopad na cenu ropy, dále potom případné zhoršení dluhových problémů okrajových evropských ekonomik.

Finanční ředitel NWR dnes na portálu Patria.cz také detailněji vysvětlil plány na reinkorporaci společnosti a její motivaci. „Nechystáme přesun sídla do Anglie. Naše fyzické sídlo i daňové rezidentství je a zůstává v Nizozemí. Našim záměrem je přidat na vrchol naší korporátní struktury společnost inkorporovanou ve Velké Británii, čímž se kvalifikujeme k zahrnutí do některého z indexů FTSE,“ vysvětlil Marek Jelínek. Od potenciálního zařazení do indexu si přitom slibuje stabilnější akcionářskou strukturu, více orientovanou na těžařský sektor. To by podle Jelínka mělo v konečném důsledku vést k nižší volatilitě akcií a tím pádem i k vylepšení rizikového profilu akcií NWR pro všechny investory. „S naší současnou tržní kapitalizací předpokládáme zařazení do vrchních pater indexu FTSE 250,“ řekl šéf financí NWR a dodal, že reinkorporace společnosti dává šanci, ale nikoli jistotu, že se do některého z indexů FTSE dostane.

Ohledně budoucího vývoje ceny akcii sice finanční ředitel NWR z titulu své pozice konkrétněji promluvit nemohl, ale sdělil, že vývoj hospodaření těžaře vidí pozitivně. „Sám jsem majitelem ne úplně zanedbatelného počtu akcií pořízených za upisovací cenu 13,25 GBP,“ svěřil se Marek Jelínek na samém závěru rozhovoru.

Více z vyjádření Marka Jelínka z NWR například o regionální konkurenci či optimalizaci nákladů naleznete v rozhovoru ZDE


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.