Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
HSBC: Ropu máme na půl století, uhlí na jedno a tři čtvrtě. Evropa je značně ohrožena, tak opatrně s výroky k jádru…

HSBC: Ropu máme na půl století, uhlí na jedno a tři čtvrtě. Evropa je značně ohrožena, tak opatrně s výroky k jádru…

24.03.2011 11:58
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

I v případě, že poptávka po ropě zůstane stabilní k úrovním posledních let, její zásoby máme na necelou polovinu století. Spoléhat nemůžeme na plyn, kde je největší překážkou technologie a geografie jeho transportu. Nejdéle nám vystačí uhlí, jehož zásoby postačují na zhruba jedno a tři čtvrtě století. V krátké analýze to odhadla banka HSBC, podle které z pohledu energetické soběstačnosti a jistoty dodávek je nejohroženějším regionem světa právě Evropa, následována Latinskou Amerikou a Indií.

„Zdroje energií do budoucna nejsou dostatečné. I v případě, že se poptávka po ropě nebude zvyšovat, její zásoby zbývají na méně než 49 let, znějí slova ekonomky pro globální trhy v HSBC Karen Wardové. „Slibně by mohly vypadat zásoby zemního plynu, ale obtížný je samotný transport komodity a také její masové použití jako paliva (pro výrobu tepla a energie),“ uvádí ve zprávě HSBC Wardová. Z pohledu životnosti zásob podle ní nejlépe vyznívají zásoby uhlí, které analýza banky v porovnání s odhadovaných vývojem poptávky odhadla na 176 let. To je ale zase zdrojem značných emisí.

„Pokud nedojde k výraznému omezení poptávky proti předpokladům, do roku 2050 se v celosvětovém měřítku dočkáme 110% nárůstu poptávky po ropě na ekvivalent 190 milionů barelů denně. Za touto poptávkou budou stát nároky na růst a vývoj rozvíjejících se ekonomik. Slova Wardové promlouvají do prostředí jaderné hysterie po událostech Japonsku a politických impulzů k potlačení jaderných zdrojů energie, zejména v Evropě (Německo, Itálie, v Asii Čína). A její závěry příliš nenabízejí alternativu.

„Pokud nebudou nalezeny ropné rezervy zásadního rozsahu, situace nebude udržitelná a svět bude muset spoléhat na jiné a nové zdroje energie,“ uvádí Wardová. „Energetická bezpečnost, definovaná poměrem domácí produkce energií na obyvatele, se bude stále více vzdalovat od situace umožňující zůstat v klidu. Přechod k většímu využití plynu tyto obavy nezažene kvůli ještě vyšším geografickým a dopravním překážkám, než je tomu u ropy. Z tohoto pohledu jsou nejvíce nestabilními regiony především Evropa, ale i Latinská Amerika a v Asii Indie,“ uvádí Wardová. „Zejména v Evropě se takto definovaná energetická bezpečnost bude rychle zhoršovat. "To může pro řadu evropských zemí znamenat ústup z jejich dnešních příček ekonomického postavení ve světě,“ upozorňuje HSBC.

Wardová upozorňuje, že pokud se japonské tragédii a událostem v poškozené elektrárně Fukušima „podaří“ zastavit rozvoj jaderných zdrojů energie řádově o 20 let tak, jak se to „podařilo“ po havárii ruského Černobylu, pak budou muset výrazně vyšší roli přebrat obnovitelné energie. Vedle toho, že jde o zdroje méně masivní, méně stabilní a spolehlivé a v nakonec také dražší (viz i například slova CFO ČEZ Nováka ve včerejším online rozhovoru na Patria.cz), vyvolá tento posun masivní investice. Ty budou začínat nárůstem CAPEX v energetickém sektoru a následovat celospolečenskými změnami směrem k vyšší efektivnosti a skromnosti k zacházení s energií. Právě to poslední je dosud poněkud nepředstavitelné. „Dosud jsme byli neskutečně samolibí ve způsobu využívání energií. Novým (nižším) možnostem budeme muset přizpůsobit naše zvyklosti. Nejblíže po ruce je v tomto směru sektor dopravy,“ míní Wardová.

Prozíravost vlád ohledně energetické budoucnosti, kterou lze řešit snad ještě během následujících 40 let a kterou vlády postrádaly zejména v posledních 40 letech, musí přijít v situaci, kdy tyto vlády mají s ohledem na stav rozpočtů a dluhů nejméně zdrojů na strategické investice a budování technologicky zcela nové infrastruktury, poznamenává HSBC. Tak rozvážně se siláckými rozhodnutími o jádru….

(Zdroj: HSBC, CNBC, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data