Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zavádějící volání po zvýšení konkurenceschopnosti periferie eurozóny

Zavádějící volání po zvýšení konkurenceschopnosti periferie eurozóny

01.04.2011 18:08
Autor: Redakce, Patria.cz

Ekonomiky na periferii Evropy údajně čelí další v řadě krizí – nyní jde o krizi konkurenceschopnosti. Podle mnohých analytiků jsou zaměstnanci v Řecku, Irsku, Portugalsku a Španělsku ve srovnání s německou konkurencí příliš drazí. A protože jsou členy eurozóny, nemohou devalvovat měnu, ani použít monetární, či fiskální politiku. Zůstává tak jen jedna možnost: Změna na trhu práce. Současná diskuse týkající se jejich ekonomické politiky se tak zaměřuje na to, jak snížit jednotkové náklady práce. S tím je ale spojeno několik problémů.

Pochybné měření jednotkových nákladů práce:

Problém s těmito argumenty však spočívá v tom, jak se jednotkové náklady práce počítají. Definovány jsou jako poměr nominální mzdy (v eurech na pracovníka) a produktivity práce (v jednotkách výstupu na pracovníka, což je například počet automobilů vyrobených v průměru jedním zaměstnancem). První problém s takovým odhadem spočívá v tom, že jako jmenovatel se používá celková produktivita práce počítaná jako poměr nominální přidané hodnoty a deflátoru, který se následně vydělí počtem pracovníků. To není to samé jako odhad jednotkových nákladů práce provedený na základě fyzického objemu produkce.

Následující graf ukazuje agregované jednotkové náklady práce v jednotlivých zemích eurozóny od roku 1980, nejvyšší růst byl zaznamenán v Řecku a Portugalsku:

konk1

Pokud ovšem tyto agregované jednotkové náklady nelze jednotně interpretovat ve vztahu k fyzicky vyrobeným jednotkám, existuje nějaká alternativní interpretace? Ano. Jsou totiž podílem nákladu práce na celkové produkci (na přidané hodnotě) násobeným cenovým deflátorem. Odrážejí tedy rozdělení příjmů mezi práci a kapitál. Druhý graf ukazuje vývoj zmíněných dvou proměnných určujících jednotkové náklady práce (ULC – na levé ose): Podíl práce (přerušovaně – na levé ose) a cenový deflátor (plně – na pravé ose). Z grafů je vidět, že růst jednotkových nákladů práce byl tažen růstem cenového deflátoru, který se používá při výpočtech produktivity. S výjimkou Řecka podíl práce klesal, nebo se neměnil:

konk2


Když práce, proč ne také kapitál?

Dalším problémem je to, že pokud odhadujeme jednotkové náklady práce, měli bychom také počítat jednotkové náklady kapitálu a poměr nominálních zisků k produktivitě kapitálu. Třetí graf ukazuje, že jednotkové náklady kapitálu ve všech 12 zemích rostly. Pokud se na konkurenceschopnost díváme z perspektivy jednotkových nákladů práce, tíha nutných změn leží na zaměstnancích. Zrovna tak ale můžeme tvrdit, že předpokládaná ztráta konkurenceschopnosti je dána tím, že „stroje jsou vzhledem ke své produktivitě drahé“.
 
konk3

Údajná ztráta konkurenceschopnosti tak není jen otázkou toho, že by nominální mzdy rostly rychleji, než produktivita práce.

Chybné porovnávání s Německem:

Porovnání jednotkových nákladů práce periferních zemí s Německem není na místě. „Komplexnost“ německých exportů je mnohem vyšší než u vývozů zemí na jihu a Irska. Německo dosahuje 12 % podílu na světových vývozech 10 nejsložitějších produktů a 30 % podílu u produktů, které leží v nejvyšší třetině složitosti. Je jasné, že Irsko, Španělsko, Portugalsko a Řecko jen těžko přímo konkurují Německu a vzájemné porovnávání jednotkových nákladů práce je tak zavádějící.

Problém zemí na periferii spočívá v tom, že jsou zaměřené na odvětví, kterým konkuruje mnoho dalších zemí, zejména těch s nízkými mzdami a příjmy. Snížení mezd by tak problém neřešilo, jen by oslabilo poptávku, ale konkurenceschopnost vůči Německu by nezvýšilo. A ani 20 – 30% snížení mezd by pravděpodobně nestačilo na konkurenci s Čínou. Země na periferii by se naopak měly výrazně snažit o produktový posun směrem k exportům produkovaným v Německu, ne v Číně. To je jediné dlouhodobé řešení.


Uvedené je výtahem z „Do some countries in the Eurozone need an internal devaluation? A reassessment of what unit labour costs really mean”, autory jsou Jesus Felipe a Utsav Kumar.

(Zdroj: VOX)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data