Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak nakupovat akcie na amerických burzách?

Jak nakupovat akcie na amerických burzách?

22.08.2011 16:23

Hledáte akciové investiční příležitosti a nabídka společností obchodovaných na pražské burze Vás neuspokojuje? Zkuste obchodování na americkém trhu!

Investor, který se rozhodne pro nákup akcií obchodovaných na burzách jako je NYSE nebo Nasdaq se při obchodování nemusí obávat žádných obtíží. Na rozdíl od nákupu akcií na pražské burze musí český investor, pokud vlastní pouze české koruny, ještě splnit dvě následující podmínky:

1) provést měnovou konverzi z CZK (případně jakékoliv jiné měny) do USD
2) podepsat formulář W-8BEN

Pokud investor nevlastní USD, je nutné před podáním nákupního pokynu provést směnu domácí měny do USD. Např. klienti Patria Direct mohou zvolit konverzi prostřednictvím internetové aplikace, kde jim bude nabídnut aktuální směnný kurz.

USA1

Investor může zadat pokyn ke konverzi i s makléřem telefonicky kdykoliv od 9:00 do 17:00. Určitou „specialitou“ Patria Direct je možnost automatické konverze, ta je ale podmíněna aktivací služby „Cross (x) validace“. Více ZDE. Ve všech případech je provedení konverze zdarma.

Formulář W-8BEN je dokument amerických úřadů potvrzující domicil vlastníků cenných papírů. Formulář slouží pro účely zamezení dvojího zdanění (včetně výnosů z dividend) cenných papírů držených v USA. Pokud formulář W-8BEN není klientem vyplněn, pro dividendy je aplikována daň v plné výši, tj. 30%, zároveň pokyn k nákupu ani nemůže být obchodníkem proveden. Formulář naleznete ZDE.

Před vlastním obchodováním si musí investor v aplikaci www.patria-direct.cz v sekci Obchodování/Akcie svět vyhledat požadovanou akcii (na výběr má název, ISIN nebo RIC), přiřadit do sekce „Oblíbené zahraniční akcie“ a následně podat nákupní pokyn. Vlastní zadání nákupního pokynu probíhá podobně jako v případě českých akcií. Rovněž v tomto případě má klient možnost podat pokyn telefonicky.

USA2

USA3

Sledovat pohyb ceny akcie na přehledném grafu mohou sledovat i uživatelé portálu www.patria.cz v sekci Akcie/fondy, kde v kolonce „Hledání v akciích“ zadá uživatel název společnosti. Pokud se objeví ve výsledku hledání více titulů, je vhodné vybrat titul s největší likviditou (nejčastěji burze NYSE nebo Pacific SE). Pro vyhledání stejné akcie i při dalším přihlášení slouží volba „Přidat do oblíbených.

USA4

USA5

Jaké jsou výhody pro obchodování na americkém trhu? Především široká nabídka společností z různých odvětví a vysoká likvidita. Pro investory, kteří nemají v průběhu běžného pracovního dne čas věnovat se burze, mohou obchodovat i ve večerních hodinách, protože obchodní hodiny amerických burz jsou od 15:30 až do 22:00 středoevropského času. Výjimkou je tzv. pre-market (předobchodní fáze) a after-market (poobchodní fáze), kde za určitých limitujících podmínek mohou klienti některých obchodníků s cennými papíry obchodovat. Patria Direct obchodování v pre-market umožňuje, avšak zatím pouze telefonicky.

Každá investice v jiné než domácí měně přináší sebou i tzv. měnové riziko. To znamená, že posílení domácí měny (CZK) vůči měně, ve které je investice realizovaná (USD), znamená snížení reálného výnosu. Kam bude směřovat americký dolar, je však velmi těžké predikovat.


Váš názor
  • Pre-market a after-market PATRIA
    22.08.2011 16:51

    Jaké jsou "určité limitující podmínky" pro pre-market a after-market při obchodování přes Patrii? Díky za info a zkušenosti
    Karel
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data