Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Řecko zvažuje „špatnou“ banku. Němci, Finové a spol. peníze jen po dalších úsporách. ECB vidí restrukturalizaci jako trest smrti

Řecko zvažuje „špatnou“ banku. Němci, Finové a spol. peníze jen po dalších úsporách. ECB vidí restrukturalizaci jako trest smrti

30.05.2011 9:36, aktualizováno: 30.5. 10:44
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Řecko zvažuje, že by stejně jako Španělsko vytvořilo banku, na níž by převádělo ztrátová aktiva ze státních bank. Informoval o tom list To Vima. Myšlenkou se údajně zabývá řecké ministerstvo financí. Část zemí v čele s Německem, Finskem a Nizozemím dala najevo, že zemi uvolní další prostředky až po přijetí dalších úsporných opatření. ECB znovu ostře vystoupila proti restrukturalizaci dluhu. "Myšlenka spořádané restrukturalizace řeckého dluhu nemá reálný základ a je spíše z kategorie pohádek," uveld člen bankovní rady ECB Lorenzo Bini Smaghi.

Úvahami o zřízení špatné banky Řecko zkoumá možnost očistit své banky od tzv. toxických obligací, aby se staly atraktivnějšími pro případné kupce. Do privatizace by podle návrhu měla jít například Savings Post Bank. Ministerstvo podle listu analyzuje model španělských spořitelen cajas. Předpokládá se, že řecké banky drží nesplacené státní obligace za přibližně 50 miliard eur, které přišly o část nominální hodnoty kvůli řecké dluhové krizi. Pokud Řecko restrukturalizuje dluh, bankám to přinese další ztráty.

V Aténách je už více než dva týdny hodnotící mise Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie, která posuzuje, zda Řecko plní podmínky pro uvolnění další tranše úvěrové pomoci. Pokud uvolnění dalšího úvěru nedoporučí, hrozí Řecku v červnu, že nesplatí dluhopisy v částce přes 13 miliard dolarů.

Německo, Nizozemsko, Finsko a další členové eurozóny neposkytnou Řecku další finanční pomoc, pokud země nezavede další úsporná opatření, uvedl o víkendu nizozemský ministr financí Jan Kees de Jager. Lídři eurozóny jednají o dohodě, která by výměnou za další pomoc Řecko vedla k dosud bezprecedentní vnější intervenci do řecké ekonomiky. Její součástí by byla i mezinárodní účast ve výběru daní či při privatizaci státního majetku, informuje FTD. Zdroje zapojené do rozhovorů pro FTD uvedly, že balíček by obsahoval i pobídky pro soukromé držitele řeckých dluhopisů, aby dobrovolně přijali prodloužení jejich splatnosti. Hovoří se i o dalším kole úsporných kroků.

Podle de Jagera je zcela nezbytné, aby Řecko splnilo všechny podmínky, k nimž se zavázalo Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF), aby získalo další část z pomoci 110 miliard eur slíbené loni. Hospodářští ministři eurozóny zkoumají podle nizozemského ministra variantu, že by Řecku povolili nezávislé rozložení splátek, tzv. soft reprofiling.

Odepření dalších zdrojů živí spekulace kolem přiblížení restrukturalizace nebo vystoupení z eurozóny. Tyto kroky by pro Řecko de facto znamenaly trest smrti, vzkázal z ECB Bini Smaghi. "Když se podíváte na finanční trhy, tak pokaždé, když padne zmínka o 'restrukturalizaci' či 'měkké restrukturalizaci', začnou šílet. To dokazuje, že něco takového se nemůže odehrát spořádaným způsobem. Alespoň ne v tomto prostředí," poznamenal Bini Smaghi k náznakům, že by Řecko mohlo sáhnout k mírnější formě restrukturalizace - reprofilaci.

"Kdyby Řecko vyhlásilo platební neschopnost, bankovní systém Řecka by zkolaboval. Pak by bylo nutné zajistit jeho obrovskou rekapitalizaci, ale kde by se na to vzaly peníze?," ptá se dále Bini Smaghi. Vyhlášení platební neschopnosti by znamenalo ztráty pro ECB, která drží řecké státní dluhopisy, a jejich soustavným nakupováním tak zemi výrazně v krizi pomáhá. Bini Smaghi ale řekl, že dopady platební neschopnosti Řecka by pocítily hlavně centrální banky eurozóny a v konečném důsledku daňoví poplatníci. Řecko podle něj není v platební neschopnosti a situaci stále může řešit, například rozprodejem státního majetku či změnou daňového systému a struktury výdajů. "Když se podíváte na bilanci Řecka, tak ta země není nesolventní," řekl bankéř.

Představitelé řeckých vládních a opozičních stran se v pátek nedohodli na tom, jak vyvést zemi z dluhové krize. Konzervativci jako největší opoziční strana odmítli vládní politiku, která podle nich škodí ekonomice i společnosti. Další úspory v Řecku odmítá největší opoziční strana, podle které je jedinou cestou vyjednání nové dohody o pomoci.

Mezinárodní měnový fond (MMF) i řecký premiér Jorgos Papakonstantinu v neděli odmítl informace týdeníku Der Spiegel o tom, že inspekční tým zjistil nesplnění ani jednoho ze stanovených fiskálních cílů Řecka.

"Nejnovější zprávy v médiích, které píší, že znají zjištění hodnotící mise, nejsou pravdivé. Jednání s řeckými představiteli nadále pokračují a brzy by měly skončit," uvedla podle agentury Reuters mluvčí MMF.

Podle šéfa ekonomických poradců německé vlády Wolfganga Franze ale může být určitá forma restrukturalizace řeckého dluhu potřebná.

"Je možné, že dluhová restrukturalizace bude potřebná a v tomto případě upřednostňuji snížení nominální hodnoty dluhopisů. Jsem si plně vědom nákladů, které by takovéto opatření přineslo," řekl Franz.

Podle něj je neakceptovatelné, aby daňoví poplatníci snášeli rizika vyplývající z řeckého dluhu a držitelé dluhopisů zároveň profitovali z vysokých úroků.

(Zdroj: FTD, Bloomberg, AP, mediafax, čtk)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m