Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tomáš Ježek: Tunelování privatizovaných podniků způsobil jeden zpackaný zákon

Tomáš Ježek: Tunelování privatizovaných podniků způsobil jeden zpackaný zákon

30.05.2011 17:31
Autor: IHNED.cz

Tomáš Ježek, jeden ze spoluautorů kupónové privatizace, nemůže chybět v našem seriálu rozhovorů k tomuto tématu. Dušan Tříska zmiňuje jako klíčový problém nepřipravenost právního prostředí. Ježek za neúspěch privatizace považuje zpackaný zákon o investičních společnostech a fondech.

Vystudovaný ekonom Tomáš Ježek pracoval dlouho dobu v Ekonomickém ústavu ČSAV. S Václavem Klausem se zná od základní školy. Jejich cesty se spojily i v Prognostickém ústavu ČSAV.

Po pádu komunismu, už jako poradce ministra financí Václava Klause, spoluzakládal Občanskou demokratickou alianci (ODA). Po roce 1990 se tak stal ministrem pro správu národního majetku a jeho privatizaci.

Tomáš Ježek - liberál a obdivovatel myšlenek F.A. Hayeka zastával při privatizaci dlouho názor, že ekonomové musí být půl roku před právníky. Tvrdí, že samotná privatizace proběhla bezchybně, problémy přišly až se špatně nastaveným zákonem o investičních společnostech a fondech.

Jak se vůbec zrodila myšlenka jít cestou kuponové privatizace?

Média nabídla v uplynulých dvou desetiletích několik variant, ale nápad, od kterého vedly konkrétní exekutivní kroky, jsem dal dohromady společně s Dušanem Třískou. V únoru 1990 v Kolodějích proběhla zásadní porada, byl na ní i Jan Švejnar, a tam se vlastně poprvé skutečně reálně mluvilo o privatizaci.

V Kolodějích jsme s Třískou o přestávce chodili parkem a mluvili o tom, jak to celé uděláme. Tam nás napadlo, že to bude právě cestou kuponů. Už tehdy jsme věděli, že privatizaci uděláme přes něco, co by připomínalo tzv. potravinové lístky, jak jsme je znali z dětství.

A pak hned předpokládám začala ta „exekutivní část“ příprav...

Na ministerstvu financí jsme s tím začali prakticky ihned. Společně s Dušanem Třískou jsme byli poradci Václava Klause. V tomto týmu se už začala připravovat ucelená koncepce privatizace.

Od setkání v Kolodějích do spuštění první vlny privatizace ale uběhlo zhruba jeden a půl roku, byla to podle Vás dostatečně dlouhá doba na přípravu?

Byla to doba nesmírně krátká. Nikdy v životě jsem snad nezažil hektičtější období a tolik jsem se nenadřel, jako tehdy. Dnes bych to, i přesto, že se cítím dobře, už asi nevydržel. Pravidelně jsme pracovali i 16 hodin.

Oba dva týmy – slovenský i český – se odstěhovaly z Prahy, aby na to bylo více času. My jsme se v tu dobu prakticky přesunuli do Lnářů a Ivan Mikloš byl zas úplně stejně „zašitý“ v Piešťanech. Zpracovávali jsme privatizační projekty, zhruba jich bylo 5 na jeden podnik. Schvalování v procesu kuponové privatizace se ale nezastavilo, všechno se jelo souběžně s tím dál.

Jak tedy vypadal Váš běžný den v té době?

Do Lnářů jsem dojížděl každý den po práci na ministerstvu. Mezi čtvrtou a pátou jsem si sedl v Praze do auta a vyrazil. Pracovní doba mi pravidelně končila kolem jedenácté večerní. A to jsem pak ještě vyrazil zpátky a ještě se po cestě zastavil na ministerstvu, kam mi v jednu hodinu v noci volal Pithart – prostě automaticky předpokládal, že tam jsem. A druhý den to samé. Prioritou byla v té době kuponová privatizace, protože ta měla svá pevná termíny, které se prostě musely stihnout.

Termín pro start první vlny kuponové privatizace tedy byl hned od začátku jasně stanoven na květen 1992?

To bylo jedno velikánské drama. Klaus s Třískou udělali šílenost. Slíbili, že kuponovka začne už prvního ledna. Na zpracování projektů jsme podle toho harmonogramu dostali asi 10 dní. To samozřejmě nebylo reálné a vznikl tím první větší konflikt. Pithart nechal na vládě hlasovat o tom, jestli se to celé odloží, nebo ne. Naštěstí to dopadlo tak, že se to posunulo alespoň na ten květen.

Kde tedy hledat klíčové faktory neúspěchu kuponové privatizace?

Zákon o investičních společnostech a fondech, který připravovalo tehdejší federální ministerstvo financí, nakonec neobsahoval klíčové ustanovení o tom, že v momentě, kdy se do těch už založených investičních a privatizačních fondů pošlou akcie účastníků kuponové privatizace tzv. DIKů (držitel investičních kuponů), tak oni – ti zakladatelé fondů – odejdou z toho fondu a zůstanou tam jen akcionaří.

To se nestalo. Tento bod byl z toho zákona nakonec vypuštěn a způsobil rozsáhlé tunelování.

Nějaký konkrétní príklad?

Vemte si takového Michaela Kocába. Vždyť on prodával majetek DIKů. Zbavil se toho, co měl pouze spravovat. Prodával majetek, který nebyl jeho. Takže toto vidím jako obrovský problém, který na kuponovou privatizaci vrhl stín, kterého se už kuponovka nezbavila.

A doplatili na to hlavně DIKové...

Ochrana minoritních akcionářů tu prostě nebyla, přišla až v roce 1996. Novelu obchodního zákoníku jsme dodělali až v roce 1996 - zákon vstoupil v platnost 1. července 1996. Podle parlamentních procedur k tomu mělo být připojeno kladné stanovisko vlády. To ale nepřišlo.

Jsem pyšný na to, že se na to „vládní ne“ parlament vykašlal a jednohlasně novelu přijal. Nikdo tehdy nebyl proti, ani se nezdržel hlasování. Jenomže to vše bylo až v roce 1996 a to už bylo pozdě.

iHNed

Související články na IHNED.cz

19 let poté: Miliardy korun stále leží na "mrtvých účtech" kuponové privatizace

Privatizace očima Jana Švejnara: Neúspěch, který měl nastartovat ekonomiku

Otec privatizace Tříska: Spolupráce s Koženým byla bezpodmínečně nutná


Váš názor
  • Nesmysl ...
    30.05.2011 23:36

    Zákon nebyl zpackaný, byl tak udělán zcela záměrně. To, co selhalo, nebyly schopnosti poslanců rozpoznat v tom chybu. To bychom parlament přeceňovali, že takové schopnosti může mít. Selhala morálka navrhovatelů těch zákonů.
    VeleOp
    • Re: Nesmysl ...
      31.05.2011 1:33

      no jasně, ani ježek ale není schopný po letech přiznat, že jim jako užitečnejm idiotům diktovala veksláckoestébácká mafie, ani nechápe, že s ní kooperovala většina jeho geniálních kolegů...ale v pohodě, to je život....
      db
      • nejhorší na tom je
        31.05.2011 1:36

        že to je tak hrozně slušnej a čistej člověk, že to nikdy nepochopí ---- )))))
        db
  •  
    30.05.2011 21:48

    Pan Ježek a jeho slova na omluvu TO BYLA BLBÁ ADMISTRATIVN9 CHYBA
    Bobo
    • DIK
      03.06.2011 21:35

      Jak jedna blba administrativni chyba udelala z DIKů DICKy.
      DYK
  •  
    30.05.2011 18:11

    Na doživotí to opravdu je.
    Homo
    • ale hovno
      31.05.2011 1:43

      ježek byl fér akorát mimozemšťan...nakonec to nedopadlo tak špatně, ale walker texas ranger ani rašín fakt není a legendy se o něm vyprávět nebudou ,,, nicméně obětoval kus života s dobrým úmyslem...kolik takovejch je ? ;)
      db
      • Re: ale hovno
        31.05.2011 7:43

        I Hitler měl dobrý úmysl a před nim další, kteří chtěli pro své národy dobýt svět. Rozhodující je výsledek a že je to slušný člověk , pak neměl být blbý a propůjčit se k takovým zlodějinám, Pro mě je polechčující okolnost, že alespoň dodatečně mluví o tom co se tenkrát dělo. Jinak poslaneckou, nebo jakoukoli imunitu jsem jako občan zrušil už dávno, Přiblížil jsem se právem k spravedlnosti.
        Homo
Aktuální komentáře
24.04.2024
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m