Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Generální ředitel České televizi Jiří Janeček odstoupí z funkce

Generální ředitel České televizi Jiří Janeček odstoupí z funkce

08.06.2011 15:36
Autor: ČTK

Generální ředitel České televize (ČT) Jiří Janeček k 31. srpnu odstoupí z funkce. K tomuto kroku se rozhodl ze zdravotních důvodů, oznámil dnes radě České televize.

"O těchto skutečnostech vás informuji již dnes, abych Radě České televize poskytl dostatečný časový prostor k vypsání výběrového řízení na nového generálního ředitele," řekl Janeček. Rezignační dopis předá 31. srpna.

"Po zbývající dobu ve funkci připravím veškerou agendu k řádnému předání, tak aby byla zajištěna kontinuita," řekl Radě ČT. Po své rezignaci se Janeček hodlá věnovat léčení. Až poté, co se uzdraví, bude zvažovat, čemu se bude věnovat nadále. Povahu svých zdravotních potíží nekonkretizoval.

"Rada se musí napřed shodnout na celém postupu, musí si nejdřív stanovit podmínky výběrového řízení," řekl ČTK dosluhující předseda Rady ČT Jiří Baumruk na otázku, kdy bude konkurz na nového generálního ředitele vypsán. Volba nového ředitele se podle něj teoreticky dá stihnout za čtrnáct dnů.

V kuloárech se začalo spekulovat o jeho případném nástupci. Padlo i jméno bývalého generálního ředitele TV Nova Petra Dvořáka. "Je to skvělý manažer, který vedl soukromou televizi velmi dobře," okomentoval to Janeček. Ale volba je podle něj věcí rady.

Janeček byl zvolen stálým generálním ředitelem České televize v červenci 2003, předtím byl pověřen řízením zpravodajství ČT, léta působil také jako moderátor. Janeček je šestým šéfem České televize od jejího vzniku v roce 1992.

Profil Jiřího Janečka

Datum a místo narození: 24. května 1956, Jindřichův Hradec

Vzdělání: vyučil se provozním chemikem na Odborném učilišti Silon Planá nad Lužnicí (1974), dálkově si dodělal maturitu na Střední průmyslové škole chemické v Sezimově Ústí a v Táboře (1979) a taktéž dálkově vystudoval Fakultu žurnalistiky Univerzity Karlovy v Praze (1989)

Kariéra: pracoval jako dělník a později výzkumný pracovník v chemickém průmyslu (1974-1983), byl redaktorem a vedoucím redaktorem okresních novin Palcát v Táboře (1983-1989), od roku 1989 je zaměstnán v Československé, respektive České televizi; v televizi začínal jako jihočeský krajský zpravodaj, od roku 1997 šest let moderoval hlavní zpravodajskou relaci Události, v prosinci 2002 byl pověřen vedením zpravodajství a v červenci 2003 byl zvolen generálním ředitelem ČT a o šest let později funkci obhájil; dnes oznámil, že k 31. srpnu ze zdravotních důvodů odejde z čela ČT.
 
Ostatní:
- V letech 1981 až 1989 byl členem KSČ, tato skutečnost přitom vyšla najevo až začátkem roku 2007.

- Je nejdéle sloužícím polistopadovým ředitelem veřejnoprávní televize, ve funkci stráví přes osm let. Před Janečkem vedl Kavčí hory nejdéle Ivo Mathé, a to od roku 1991 do března 1998.

- Ředitelem televize se stal na druhý pokus, o vedení televize se neúspěšně ucházel již v září 2001, kdy Rada ČT zvolila Jiřího Balvína.

- Janečkovi se během působení v čele televize podařilo stabilizovat rozpočet (mj. díky navýšení koncesionářského poplatku na 135 korun měsíčně), jeho mandát provázelo bezproblémové soužití s televizní radou. Letos v únoru jej ale rada pokárala za nedostatečnou komunikaci v souvislosti s nedostatečným informováním o veřejných zakázkách televize (zejména tendru na výběr poplatků) a dočasně mu snížila pohyblivou složku platu.

- Odcházející ředitel si vysloužil kritiku i pro personální kroky nebo údajný nedostatek peněz na původní tvorbu. Dlouhodobě Janečka kritizují profesní organizace Český filmový a televizní svaz (FITES), který sdružuje audiovizuální tvůrce, a Asociace režisérů a scénáristů (ARAS). Negativní odezvu vyvolala i kampaň České televize proti neplatičům poplatku, a to kvůli přehmatům a nejasnostem.

- Během posledních osmi let prošla Česká televize výraznými změnami, v květnu 2005 nabídla zpravodajskou stanici ČT24, o devět měsíců později pak přibyl čtvrtý kanál pod názvem ČT4 Sport. Televize se také zasloužila o rozšíření digitálního pozemního vysílání, výrazně se také angažuje na poli nových médií včetně sociálních sítí.

- Negativní odezvu si vysloužila Janečkova personální politika. Největší pozornost vyvolal případ Františka Lamberta, někdejšího vrchního a programového ředitele. Ten z televize odešel v roce 2007 poté, co vyšlo najevo, že působil v Lidových milicích. Odborníci kritizovali také fakt, že během Janečkova působení se na postu programového ředitele vystřídalo pět lidí. Podezření z klientelismu pak vyvolal tím, že v roce 2007 jmenoval personálním ředitelem Jana Mrzenu, který předsedal radě, jež Janečka zvolila ředitelem ČT.


Váš názor
  •  
    08.06.2011 16:00

    pevne doufam, ze si ten pan s sebou odnese i veskerou reklamu a to ze vsech verejnopravnich kanalu, pokud jeho primarnim zajmem neni, abych odhlasil tv a odrizl tak jeho byvalou firmu od koncesionarskych poplatku.
    Azb
    • ČT a volby
      08.06.2011 22:31

      Bohužel ČT není nezávislá, ale provázaná na zájmové skupiny, na staré dobré kmotry... Co udělat pro to, aby se to změnilo? Nic?
      Michal Rusek
Aktuální komentáře
19.04.2024
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data