Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pro fajnšmekry podruhé

Pro fajnšmekry podruhé

10.06.2011 18:47

Víceméně pro fajnšmekry jsem tu před časem poukazoval na to, že v praxi se ekonomové někdy těžko shodnou i na triviálních historických závislostech. Tedy co se vlastně stalo. Nemluvě o tom, co by mělo být a jak se tam dostat. Pro fajnšmekry je to proto, že ostatním stačí říci, že ekonomové se těžko domluví stejně, jako všichni ostatní.

Jen krátce pro připomínku z první části: Paul Krugman, Brad DeLong a pár dalších věrných buší na poplach s tím, že je třeba stimulovat vším, co je k dispozici. Do toho přichází. John Taylor s dvěma jednoduchými grafy, ty říkají jediné: Ekonomice pomůže hlavně privátní sektor a jeho investice, vláda spíše škodí. Tedy již letitá, nevyřešená a dovolím si tvrdit neřešitelná diskuse. Dokumentuje to i následující vývoj - Krugman kritizuje, že se Taylor dívá na celkové investice a ignoruje to, že jejich velkou část tvořila realitní bublina. Přidává se k němu opět DeLong Brad. Taylor pak ukazuje silnou korelaci nezaměstnanosti s podnikovými investicemi (-0,84) a menší korelaci mezi nezaměstnaností a investicemi do bydlení (-0,68). Do diskuse se nepřímo vkládá ex-guru Alan Greenspan. Tvrdí, že růst vládního aktivismu nyní vede k tomu, že podniky omezují investice do reálných aktiv a místo toho drží likvidní investiční aktiva. A nakonec nastupuje Justin Wolfers – jeho dlouhodobé grafy vztahu mezi nezaměstnaností a investicemi soukromého sektoru ukazují jen neforemnou masu bodů, z které těžko dělat nějaké závěry. Každý si tedy vezme to, co se mu líbí.

Uvedené uvádím jako předehru pro neoficiální druhé kolo výměny mezi zastánci vládního aktivismu – stimulace a těmi, kteří by radši vlády méně. To se rozhořelo poté, co další ekonomická těžká váha Robert Lucas pronesl pár slov na téma příčin krize a jejích důsledků. Lucas říká zhruba následující:

Dlouhodobý růst americké ekonomiky je pozoruhodně vysoký a není výjimkou, podobně rostla ekonomika dalších dnes rozvinutých zemí (první graf ukazuje HDP USA, druhý příjmy v dalších dnes rozvinutých ekonomikách). V 70. letech se ale přestala uzavírat mezera v příjmech mezi USA a Evropskými zeměmi, což je podle ekonoma odrazem evropského daňového systému a regulace – ona mezera 20 – 40 % je tak cenou za evropský systém států blahobytu.

fajnšmekr

Lucas poté poukazuje na výraznou odchylku od dlouhodobého růstu USA – Velkou depresi. Tu podle něho nemohl zapříčinit jen pád akciového trhu, pravděpodobnou hlavní příčinou je pokles vkladů v bankách. Tedy runy na banky, které vedly k 48 % poklesu depozit, ten pak vedl k 58 % poklesu výdajů domácností. Přišla deflace a růst nezaměstnanosti. Fed měl podle Lucase zvýšit rezervy bank, namísto toho „stál a koukal“. A pomalé oživení po depresi bylo podle něho zejména důsledkem „démonizace podniků“.

Poslední krize byla obdobná – namísto komerčních bank byly v problémech banky investiční, Fed ale jednal „odvážně“, další depresi tak bylo zabráněno, nezaměstnanost ale zůstává vysoká. Lucas vidí paralelu s podepresovým vývojem – problém nyní není nedostatek vládní stimulace, ale mizerná regulace finančních institucí, prospekt zvyšování daní a růstu vládního sektoru.

Není překvapující, že podobný názor vyvolá polemiku. Paul Krugman podle očekávání nesouhlasí, hází vše do jednoho pytle s teorií reálných cyklů RBC , který pak lehce rozstřílí na kousky. Sám má jasno – problém je nyní v nedostatečné poptávce a vláda s Fedem s tím jednoznačně mohou pohnout (můj názor je k prvnímu „ano“, u druhého bodu je ale velký otazník nad přínosy a negativy). Podobně „klasicky“ vnímá Lucasovy argumenty Gavyn Davies, který vidí problém v tom, že by americká ekonomika najednou začala reagovat na změny na nabídkové straně, ke kterým většinou ještě ani nedošlo. A zdá se mu, že Lucas automaticky neuvažuje o nedostatečné poptávce. Přispěchá David Beckworth, který poukazuje na to, že i podle Lucase je příčinou deprese i poslední recese pokles výdajů - tedy žádné RBC čarování. Argumenty klasické školy přichází až s tím, proč oživení trvá tak dlouho. A svět se točí, točí dál…


Pozn.: Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • Co známe, co neznáme
    13.06.2011 7:11

    Vše bohužel závisí na dostupných informacích a na naší důvěře v tato data. Pokud FED může emitovat peníze, přičemž samozřejmě nemáme plnou jistotu, že to libovolně nedělá, auditory si bezpochyby vybírá sám dle svého uvážení, může ekonomika USA z této výhody profitovat do té doby, pokud se kompletní světová ekonomika bude moci ještě stále a jen zvolna saturovat (tedy bez masivní pozorované inflace v USA). Vzhledem k Číně a dalším stále se zvětšujícím trhům to může trvat ještě dlouho (5-10-20 let...). Problémy ovšem nastanou, až se světová ekonomika zpomalí do té míry, že prostě neporoste, pak nebude moci FED dále zásobovat svoji ekonomiku novými penězi, aniž by způsobil dom, v USA, masivní inflaci. Také lze předpokládat, že ECB se bude moci chovat podobně jako FED, úměrně tomu, jak velká důvěra v Euro bude (svět, Čína...), protože i ECB bude moci emitovat peníze jen takl, přestože se zřejmě tvrdí (? je to tak?), že to se to neděje. Nicméně minimálně v případě Irska se to už bez problému stalo... (51 mld. Euro, jen tak...) Pokud se mýlím a k uvedenému existují tvrdá nezpochybnitelná data/fakta, předem děkuji za laskavou opravu.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m