Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Medveděv vystrkuje růžky: Chce privatizovat většinové podíly státních firem, vyhazuje z nich Putinovy klienty

Medveděv vystrkuje růžky: Chce privatizovat většinové podíly státních firem, vyhazuje z nich Putinovy klienty

13.06.2011 12:11
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Nominální hlava ruského státu Dmitrij Medveděv se s přibližujícím termínem klíčových prezidentských voleb (plánovaných na jaro příštího roku) pokouší upevnit svoji pozici a vystoupit ze stínu svého patrona Vladimíra Putina. Ten nyní zastává funkci premiéra a v souboji o prezidentský úřad se všeobecně počítá s jeho účastí a vítězstvím, jež by mu funkci zajistilo na šest let.

Nejnovějším autonomní iniciativou prezidenta Medveděva byl páteční příkaz vládě zvážit snížení jejích podílů v některých strategicky významných státních koncernech, a to pod hranici kontrolního balíku akcií. Nejmenované zdroje deníku Vedomosti sdělily, že se tato varianta zvažuje u druhé největší banky v zemi VTB, ropné společnosti Rosněfť, Ruské zemědělské banky a největšího provozovatele vodních elektráren RusHydro.

V Rusku se již několik měsíců rozbíhá rozsáhlý privatizační program v hodnotě desítek miliard dolarů, v jehož rámci už stát za 3,4 mld. USD prodal 10 % akcií ve VTB. Dosud se však v této souvislosti mluvilo jen o menšinových podílech. Již několik let navíc Kreml provozuje politiku zachování většinových podílů v klíčových firmách operujících ve strategicky významných sektorech ekonomiky (ropa, plyn, zbrojní průmysl, telekomunikace a jiné).

Medveděvův příkaz přišel formou dopisu psaného jeho poradcem pro ekonomiku Arkadijem Dvorkovičem, podle kterého by se tak zlepšilo investorské klima v Rusku. Zdroj z prezidentova okolí uvedl, že vláda, v jejímž čele stojí Putin, by měla ospravedlnit svoji přítomnost v některých společnostech, a nevyloučil, že by mohla prodat celý svůj podíl VTB i Rosněfti. V poslední větě dopisu prý Medveděv nabádá: „Musíte jednat rozhodněji!“

Zlepšení podmínek pro zahraniční investory a drobné akcionáře měla za cíl i Medveděvova předchozí akce. Prezident vyhlásil boj zavedené praxi, podle níž vysoce postavení vládní představitelé sedí zároveň v představenstvech státních koncernů. Lidé odpovědní za regulaci a tvorbu legislativy by podle prezidenta neměli současně řídit společnosti, kterých se tyto zákony týkají a které mají působit v konkurenčním prostředí. Podle Medveděva stát svůj majetek nespravuje dobře a do poloviny roku je třeba vybrat za ministry a náměstky ruského kabinetu kompetentnější náhradu.

Při lovu na funkcionáře si prezident hned od začátku vzal na mušku jednu z nejmocnějších postav ruské energetiky vicepremiéra Igora Sečina, který v roce 2003 vedl útok na soukromou společnost Jukos Michaila Chodorkovského a poté jako šéf představenstva státní Rosněfti převzal její hlavní aktiva. Právě jeho pozice v Rosněfti se nyní stala Medveděvovi trnem v oku. Sečin, který v minulosti působil jako tlumočník u sovětských zpravodajských služeb, je považován za jednu z mála osob s neomezeným přístupem k premiéru Putinovi. Medveděv nakonec prosadil svou a obávaný vicepremiér musel do dvou týdnů představenstvo Rosněfti opustit.

Význam střetu potvrzují slova Arkadije Dvorkoviče: „Z vlastní zkušenosti práce v představenstvu vím, že téměř vše závisí na tom, kdo je předseda. Devadesát procent rozhodnutí předem závisí na pozici předsedy představenstva.“

Pro společnost samu byl krátkodobý efekt spíše negativní. Přece jen ztratila klíčovou postavu, která mohla v případě potřeby za její zájmy lobbovat přímo na vládě, nejčastěji v souboji s ministerstvem financí, které v otázkách daňového zatížení těžařů zaujímá vždy jestřábí pozici. Sečin se v minulosti vždy snažil břemeno Rosněfti mírnit. Akcie společnosti na zprávu o jeho odchodu reagovaly poklesem.

A co drobní akcionáři Rosněfti? Ty už roky trápí nízká výše dividend, které se pohybují kolem dvou rublů na akcii. Ta stojí zhruba 250 rublů. Na páteční valné hromadě, konané již bez Sečina, bylo schváleno navýšení o 20 % na 2,76 rublu na akcii, což implikuje dividendový výnos 1,1 % - stále dost hluboko pod sektorovým průměrem. Společnost na dividendě vyplatila 15 % čistého zisku z minulého roku.

(Zdroj: RIA Novosti, Kommersant, Vedomosti, YahooFinance)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.