Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fitch: Řecká dohoda plus pro stabilitu eurozóny. Znamená ale selektivní bankrot a „D“ rating

Fitch: Řecká dohoda plus pro stabilitu eurozóny. Znamená ale selektivní bankrot a „D“ rating

22.07.2011 12:59, aktualizováno: 22.7. 14:33
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Významný krok k zajištění finanční stability eurozóny učinili podle ratingové agentury Fitch Rating politici na včerejším Summitu EU. Nicméně, podle názoru ratingové agentury dohoda znamená selektivní default dluhu země a proto rating Řecka jako emitenta dluhu zařadila dočasně do kategorie omezené platební neschopnosti „restricted default“.

Podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka schválený plán pomoci Řecku dohodnutý ve čtvrtek představuje průlom v jednání evropských politiků, neboť konečně došlo k přiznání neodvratné skutečnosti - řeckého bankrotu. "Finanční trhy dostaly většinu toho, co pro zlidnění situace požadovaly, v některých ohledech byla očekávání překonána. Schválení záchranných kroků odstraňuje jedno z hlavních rizik, které v posledních týdnech doléhalo na trhy a krátkodobě může pomoci rizikovým aktivům, jako jsou komodity, akcie a některé měny. Nicméně z pohledu dalšího vývoje bude důležitý vývoj fundamentálních faktorů, klíčovými tématy jsou nyní zpomalení růstu globální ekonomiky, respektive jeho rozsah či dočasnost," uvádí David Marek.

Fitch uvedla, že dohoda politiků na široké odpovědi na řeckou krizi vede ke zmírnění tlaku na úvěrový rating Řecka a zemí celého regionu. Dodává ale, že bez ekonomického oživení, významného snížení veřejného zadlužení a strukturálních reforem, které podpoří růst řecké ekonomiky v dlouhodobém horizontu, se epizody tržní volatility zřejmě budou opakovat.

Podle Davida Marka z pohledu Řecka přijaté kroky posilují šanci na návrat k dlouhodobě udržitelné fiskální situaci. "Otázkou ovšem je, zda dostatečně. Bez započtení těchto kroků a při zohlednění všech úsporných opatření dosud přijatých řeckou vládou by se v roce 2014 měl pohybovat dluh vládního sektoru na úrovni 149 procent HDP. Přijatá opatření by měla v tomto horizontu snížit řecký dluh o 26 miliard eur, tedy na 139 procent HDP. Aby se Řecko dostalo na snesitelnou úroveň zadlužení, bude muset po poměrně dlouhou dobu dosahovat primárních rozpočtových přebytků. Pokud by se měl například dluh snížit alespoň na 120 procent HDP do roku 2020, bude muset Řecko ročně v průměru vykazovat primární přebytek čtyři procenta HDP," uvádí David Marek.

Zapojení soukromého sektoru do finanční pomoci Řecku v podobě prezentované institutem pro mezinárodní finance IIF ale podle Fitch jednoznačně dává takové budoucí pomoci charakter omezeného bankrotu a tím bude znamenat „D“ (default) rating pro řecké vládní dluhopisy. Pro banky návrh IIF znamená 20% odpis čisté současné hodnoty drženého dluhu. „Podle kritérií Fitch znamená dohoda na směně dluhu za nový, která znamená zhoršení podmínek pro držitele proti dluhu původnímu, default,“ uvedla Fitch.

V souladu s tímto východiskem Fitch uvedla, že těm řeckým dluhopisům, které budou součástí dohody na směně dluhu, stanoví „D“ rating v ten den, kdy bude ukončena perioda této směny dluhu. Následně stanoví nová ratingová hodnocení pro nově vydávané dluhové instrumenty, které budou garantovány vládami eurozóny. „Tato nová hodnocení budou odrážet také prodloužení splatnosti a redukci čisté současné hodnoty původního dluhu a tím očekáváme, že budou na dolním okraji spekulativního pásma přes vědomí, že dohoda na prodloužení splatnosti a snížení úrokových sazeb znamená pro Řecko příležitost k opětovnému dosažení solventnosti,“ uzavírá Fitch. Fitch minulý týden srazila hodnocení úvěrové spolehlivosti Řecka o tři stupně na známku CCC, která je už těsně nad známkou pro platební neschopnost.

"Důležité je, že Evropská centrální banka bude nejspíše i nadále přijímat řecké státní dluhopisy jako kolaterál při repo operacích a nedojde tak k ohrožení řeckého bankovního sektoru, který je v současnosti životně závislý na financování z ECB. Bohužel zde není možné rozklíčovat dopady na evropský finanční sektor. Poslední zátěžové testy sice počítaly s možností poklesu hodnoty řeckých státních dluhopisů o 20 až 30 procent v případě dlouhodobých bodů, ale pouze v případě dluhopisů na obchodních knihách, nikoli bankovních knihách. Výsledky zátěžových testů jsou tak prakticky nepoužitelné," komentuje dále hlavní ekonom Patria Finance.

K dohodě o prodloužení splatnosti úvěrů z EFSF Fitch dále uvedla, že je podporou pro vývoj veřejného dluhu a ratingového hodnocení Irska (nyní 'BBB'/Negative) and Portugalska (nyní 'BBB-'/Rating Watch Negative).

Co bylo dohodnuto na Summitu přehledně:

1) Současný záchranný fond eurozóny (EFSF) a Mezinárodní měnový fond přispějí Řecku 109 miliardami eur (zhruba 2,7 bilionu Kč).

2) Banky do poloviny roku 2014 přispějí celkem 37 miliardami eur, dalších 12,6 miliardy eur bude určeno na zpětný odkup dluhopisů, celkový podíl soukromého sektoru se tak přiblíží 50 miliardám eur. Do roku 2019 bude podíl soukromého sektoru na záchraně Řecka zhruba 106 miliard eur.

3) Řecké banky dostanou na rekapitalizaci celkem 20 miliard eur, dalších 35 miliard eur dostanou jako záruky, které umožní další financování řeckého finančního sektoru skrz Evropskou centrální banku. Tyto záruky budou muset využít v době, kdy se Řecko ocitne v řízeném bankrotu (selective default), což bude jen velmi krátce.

4) Všechny úvěry ze záchranného fondu eurozóny (EFSF), včetně úvěrů pro Irsko a Portugalsko, budou mít prodlouženou splatnost na 15 až 30 let, úroky se sníží na 3,5 procenta, tedy jen těsně nad náklady, za něž získává peníze samotný EFSF.

5) Zapojení soukromého sektoru do záchrany Řecka se již nikdy nebude opakovat u ostatních zemí eurozóny.

6) EFSF a Evropský stabilizační mechanismus (ESM), který začne fungovat v roce 2013, budou mít nové nástroje. Mezi ně patří úvěrová linka, možnost kupovat dluhopisy na sekundárním trhu, ale pouze za dohledu ECB a za extrémních podmínek, a možnost rekapitalizace bank.

7) Zapojení soukromého sektoru do záchrany Řecka se uskuteční ve spolupráci s Ústavem pro mezinárodní finance (IIF). Banky přitom budou mít na výběr ze tří možností, jak se na záchraně Řecka podílet. Buď vymění své dluhopisy za dluhopisy s delší splatností (bond swap), zavážou se k nákupu dalšího řeckého dluhu (bond rollover) a nebo dluh odprodají vládám eurozóny (bond buyback). Eurozóna a IIF předpokládají, že se zapojí 90 procent majitelů řeckých dluhopisů, jejich průměrná ztráta bude činit 21 procent.

8) Vznikne obdoba Marshallova plánu, která má přivést více investic z EU do regionu.

9) Výše řeckého dluhu se sníží o 21 procent

(Zdroj: Fitch Ratings, Bloomberg, čtk, mediafax)


Váš názor
  • Větší odstup - větší objektivnost.
    22.07.2011 15:45

    Tak se nemohu ubránit dojmu, že si Fitch měl vzít přece jen trochu větší časový odstup na svou reakci ke včerejšku. Takto mu příliš čouhá sláma z bot. :-)
    /eye/
Aktuální komentáře
18.04.2024
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy
8:54ČEZ jedná o větrných turbínách v lesích. Bank of England možná začne snižovat sazby dříve než Fed a futures jsou smíšené  
8:09Adidas po nečekaně úspěšném prvním čtvrtletí zvedl celoroční výhled

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m