Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Klaus: Nebezpečím pro Evropu je uměle zrychlené sjednocování

Klaus: Nebezpečím pro Evropu je uměle zrychlené sjednocování

29.07.2011 9:38
Autor: mediafax

Český prezident Václav Klaus, který je na přednáškovém turné v Austrálii, poskytl rozhovor australské televizní stanici ABC. Hovořil v něm o multikulturalismu a krizi eurozóny, ale i o klimatických změnách.

Přistěhovalectví, spíše v západní Evropě než v Česku, je problém, míní Klaus. Otázky kolem multikulturalismu by však nenazýval novou frontovou linií na poli evropské politiky, neboť Evropa má své spory a boje, které jsou mnohem hlubší.

Jde o "umělou a zbytečnou imigraci, nikoliv o tu skutečnou individuální, ale o kolektivní imigraci, která vychází z naprosto špatné sociální politiky v Evropě, postavené na sociálních dávkách a na přiznávání příspěvků lidem, kteří nepracují," konstatoval prezident v rozhovoru s moderátorem pořadu The Drum Timem Palmerem. Takový systém podle něj láká do Evropy lidi z jiných kontinentů. Alternativou není zavřít před migranty dveře, ale změnit hospodářskou a sociální politiku, domnívá se Klaus.

Jako opravdové nebezpečí pro Evropu vnímá prezident uměle zrychlené sjednocování, které je proti zájmu jednotlivých evropských států. V této souvislosti zmínil i řeckou krizi. "Když někam pošlete peníze, neřešíte tím problém, jenom odkládáte řešení," řekl prezident s tím, že druhá částka zaslaná Řecku není nic jiného než další odklad.

Z toho, že by se eurozóna zhroutila, Klaus obavy nemá. Míní však, že cena za to bude obrovská. Má spíše za to, že by ta či ona země mohla z eurozóny vystoupit a vrátit se ke své původní měně, což by nepovažoval za žádnou katastrofu. Rozpad Evropské unie pokládá v tomto kontextu za nepředstavitelný.

Prezident v interview připustil, že debata o globálním oteplování a klimatických změnách má svou vědeckou stránku, avšak na druhé straně se vede debata, která má s vědou minimální souvislost. Jsou tu lidé, kteří jsou více ideologové než vědci, přičemž debaty zneužívají k tomu, ab se pokusili ovlivnit chod světa, míní Klaus.

"Je to postoj proti volnému trhu, proti demokracii. Jde o skupinu elitářů, obvykle na levici, která se snaží předefinovat naší společnost a naše hodnoty. Co smíme a nesmíme dělat, jak se chovat, jak cestovat a co jíst," prohlásil prezident. Těchto tendencí se obává, neboť byl svědkem podobných pokusů za komunismu.

Činit zásadní rozhodnutí pro lidstvo na základně diskutabilních vědeckých výsledků je pro něj nepředstavitelná arogance "srovnatelná s arogancí, jíž jsme byly svědky během 40 let komunismu v mé zemi". Za stejný nesmysl vnímá Klaus boj se změnami klimatu a politici, kteří přijímají doktrínu globálního oteplování, nemají podle něj své vlastní myšlenky. Za nesmysl Klaus označil samotný termín "klimatická změna" s tím, že klima se mění neustále, celá léta, stovky, tisíce a miliony let.

Jako úplný nesmysl pak prezident odmítl poznámku moderátora Palmera, že podle některých kritiků je příliš blízko zájmovým skupinám v energetickém sektoru. "Padají různá obvinění, ale tohle jsem nikdy neslyšel. To je úplný nesmysl. Jsem člověkem idejí, nikoliv člověkem zájmů," zdůraznil Klaus, který v Austrálii přednáší o svém pohledu na debatu kolem klimatických změn.


Váš názor
  • Konzistence názorů
    29.07.2011 15:59

    Kéž by většina českých politiků zachovala konzistenci svých názorů na úrovni našeho presidenta pana V. Klause. S jeho názory lze souhlasit nebo nesouhlasit, ale vždy jsou předvídatelné resp. čitelné.
    Accountant
  •  
    29.07.2011 14:02

    U něho má i slovo demokracie zvláštní příchuť. Ten člověk začíná být podivný i sám sobě neli nebezpečný.
    Homo
  • Jaké hodnoty?
    29.07.2011 13:30

    Jaké hodnoty Klaus vlastně hájí? Možnost neomezeně ničit Zemi? Některé statky jsou omezené (země, voda, vzduch) a lidstvo s nimi musí nakládat rozumně. Klaus mluví vždy jen o ekonomii, demokracii, ale slova příroda a ekologie mu jsou cizí. Myslet si, že ekonomické principy vyřeší ekologické problémy je hloupost!
    Pes2
  •  
    29.07.2011 9:45

    Zlatá to slova ..... ! Při uvedených slovech se pravdoláskovcům z Havlova bratrstva kočičí pracky musí dělat rudo před očima.
    Peté13
    • Peté
      29.07.2011 14:09

      Většina duchovně chudých lidí dráždí nejvíce slova pravda a láska.Pravděpodobně proto,že lžou i sami sobě a v pravdě by žít nedokázali. A bezpodmínečnou lásku nezažili.Asi ani sami sebe nemají rádi.Nikomu nezávidím život bez lásky a pravdy.Musí to být bolestné a prázdné.
      Velkamedvědice
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data