Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Trhy čekají na Bernankeho signál. Spekulace o QE3 sílí…

Trhy čekají na Bernankeho signál. Spekulace o QE3 sílí…

09.08.2011 13:37, aktualizováno: 9.8. 15:39

Aktualizováno

 Včerejší téměř 7% pád americké burzy potvrdil panické výprodeje, jimiž investoři měli možnost poprvé zareagovat na sobotní ztrátu prestižního ratingu Spojených států. Trhy v Asii dnes navázaly v podobném duchu a i Evropa směřuje dolů, byť s krátkým ranním nádechem v zeleném pásmu. V situaci, kdy trhy přestaly registrovat fundament a obchodují v duchu rychle se měnícího sentimentu, jsou zraky upřeny k měnové autoritě Spojených států. Trhy očekávají od Fedu pozitivní signál v jakékoli podobě.

Šéf Fedu Ben Bernanke se dnes s dalšími zástupci centrální banky sejde k pravidelné debatě a následnému rozhodnutí o nastavení úrokových sazeb, ty ale hlavním předmětem jednání zjevně nebudou. Snižovat už je není kam a o pohybu v opačném směru nemůže být v současné situaci řeč. Jak nastínil Bernanke minulý měsíc, existují čtyři kroky, jimiž lze z pohledu měnové politiky reagovat. První je nasnadě – o QE3 se spekuluje od konce června, kdy bylo formálně ukončeno druhé kolo nákupu federálních dluhopisů. Dalšími jsou: nižší úroky u přebytečných rezerv, nákup dluhopisů s delší splatností a verbální intervence Fedu v podobě nastínění časového harmonogramu rozpouštění vládních aktiv z bilance centrální banky.

Očekávání ohledně dnešního výstupu z jednání Fedu se různí. V průzkumu agentury Bloomberg očekává 52 procent oslovených analytiků, že Fed bude letos pokračovat v uvolňování měnové politiky, poté co obě fáze nákupu vládních dluhopisů v celkovém objemu 2,3 bilionu dolarů neměly dostatečný účinek povzbuzení ekonomického růstu a snížení nezaměstnanosti pod 9 procent. Pod tlakem zpráv o zpomalujícím oživování a dluhu USA včera americké akciové trhy zažily nejhorší den od prosince 2008.

„Šance na dramatičtější zásah (Fedu) se tak zvyšují,“ domnívá se Vincent Reinhart, dříve působící jako hlavní měnově-politický stratég centrální banky. „Nicméně se (Fed) bude pravděpodobně snažit ubránit dojmu, že přímo reaguje na vývoj akcií,“ dodává s tím, že s oznámením dalšího nákupu dluhopisů proto možná počká až na konec srpna. Po dnešním jednání není plánován Bernankeho projev, který následuje zpravidla po dvoudenních schůzích. Místo toho Federální výbor pro otevřený trh (FOMC) vydá ve 2:15 newyorského času (20:15 SELČ) prohlášení.

„Soudím-li ze zkušenosti s QE2, by mohlo být oznámení další fáze nákupu vládních aktiv tou nejlepší volbou z hlediska krátkodobé resuscitace akciového trhu, uvedl hlavní ekonom UniCredit Research Harm Bandholz, který popsal včerejší den jako „Černé pondělí“. Bandholz připomněl, že akciová rally po oznámení QE2 dosáhla 30 procent, přesto opakování kroku od Fedu dnes neočekává, ačkoli ne zcela vylučuje.

Pokračování QE nepředpokládá ani hlavní ekonom High Frequency Economics Ian Shepherdson. Ačkoli by takový stimulační krok považoval za nejlepší řešení, nemá podle něj – vzhledem k současnému politickému prostředí ve Washingtonu - šanci na úspěch. Podobně jako Bandholz se domnívá, že by se Fed mohl pokusit navýšit strukturu splatností držených dluhopisů nebo zveřejnit výhled pro vývoj své bilance. „Mají potenciál pozvednout důvěru, a to v podstatě za nulové náklady,“ podotýká Badholz. Výrazně pozitivní dopad však neočekávají.

Julia Coronado z BNP Paribas v New Yorku předpokládá, že Fed bude po vzoru prezidenta Obamy hovořit o delším než očekávaném zpomalení ekonomiky a potvrdí, že hodlá držet vládní aktiva ve svém portfoliu po „delší období“, nahradit kratší splatnosti delšími a omezit tak úroky u dlouhodobého dluhu. O „delším období mimořádně nízkých“ jednodenních sazeb hovořil Bernanke již v červnu, kdy se zároveň zavázal k reinvesticím výnosů z maturujících cenných papírů. Frázi „delší období“ příliš neosvětlil, když řekl, že FOMC dělí od nějakého razantnějšího kroku dvě nebo tři setkání, možná i „podstatně déle“.

O něco razantnější názor zastává harvardský profesor Kenneth Rogoff, podle něhož by měl Fed neprodleně reagovat, přičemž za nejpravděpodobnější krok označuje právě QE3. Není však jasné, zda by měl Bernanke v tomto směru podporu FOMC, dodává.

Americké dluhopisy si při propadu akcií významně polepšily, když převážil efekt jejich statusu „safe heaven“ nad snížením ratingu USA. Výnos desetiletého dluhopisy klesl dle Bloomberg Bond Trader o 24 bazických bodů na 2,32 procenta, nejníže od ledna 2009.

(Zdroj: Bloomberg, CNBC)


Váš názor
  • naděje
    09.08.2011 14:37

    tak proto trhy stoji a čekaji na zazrak jen aby jej neohodnotili jako Obamuv projev to si take davali naděje takže jestli FED nezaboduje tak jsme dlšich -9%
    Deny:-)
    • Re: naděje
      09.08.2011 14:43

      QE3 je na objednavku GS. To jsi nevedel? oni uz na nej cekaji cely rok a porad nic ... tak trochu zatoci s trhy a dostanou co chteji ... oni dokazou byt fakt presvedcivi :))) http://www.youtube.com/watch?v=_CsE7WuAuzM
      eple
  •  
    09.08.2011 14:30

    Peníze rozdali bankám a teď nemají ani na nakopnutí ekonomiky, smutné.
    Richard
  • QEx Explained - pro ty co nevi vocode :))
    09.08.2011 14:19

    http://www.youtube.com/watch?v=PTUY16CkS-k
    eple
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.