Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Přehnaný pesimismus, nebo potvrzení Nového normálu?

Přehnaný pesimismus, nebo potvrzení Nového normálu?

10.08.2011 18:09

Poté, co hlavní představitelé kalifornského dluhopisového fondu Pimco, Bill Gross a Mohamed El-Erian, představili před více než dvěma lety svůj koncept „Nového normálu“, respektive scénář nastávajícího období podprůměrného hospodářského růstu v kombinaci s dlouhodobě vysokou nezaměstnaností, sklidili od mnohých místy až nevybíravou kritiku. S protiargumenty přišli například bývalý poradce Bílého domu Lawrence Summers nebo někdejší šéfka poradního sboru prezidenta Christina Romer; investiční správce Kenneth Fisher dokonce označil koncept Nového normálu za „slabomyslný“.

Sama americká centrální banka přitom pánům z Pimca v podstatě dala za pravdu, když v úterý, následně po největší ztrátě amerického akciového trhu od prosince 2008, označila ekonomické oživování za „výrazně slabší“ proti očekávání. Ekonomika Spojených států již dlouho nenabídla jednoznačně pozitivní údaj, což trhy silně vnímají; další ránu jim o víkendu zasadila ratingová agentura Standard & Poor’s, když po několikerém varování skutečně zemi odebrala prestižní úvěrový rating AAA, s odkazem na nedostatečný výhled fiskální kondice USA. Fed nepřišel s žádnou radikální reakcí (objevovaly se hojné spekulace o QE3), Bernanke nicméně zopakoval, že současné minimální sazby podrží, bude-li to ekonomika vyžadovat, rekordně nízko ještě nějakou dobu – podle jeho slov by došlo k jejich změně nejdříve v polovině přespříštího roku.

„Je dost ohromující, že takto nízko (sazby) zůstanou až do roku 2013,“ domnívá se Jason Rogan z Guggenheim Partners. „Jde o signál, že jsme ve fázi podobné japonskému růstu,“ dodává. Spoluzakladatel investiční společnosti BlackRock Laurence D. Fink, který se v lednu oháněl nedůvěrou v Nový normál, dnes očekává růst na úrovni 1 až 2 procent pro dalších deset let, zatímco ještě v lednu ujišťoval investory, že Nový normál nemá s realitou nic společného a že BlackRock do budoucna počítá s tříprocentním a vyšším růstem HDP.

„Spousta znaků Nového normálu se stala realitou,“ podotýká El-Erian, generální ředitel Pimca a dále vysvětluje, že záměrem vypuštění takového termínu do světa nebylo přenést na trhy odevzdanost. „Někteří si pletou Nový normál s rezignací, úmysl byl však opačný. Doufali jsme, že politici si uvědomí potřebu určitých strukturálních změn,“ dodává.

Za svým si stojí Kenneth Fisher, výkonný ředitel společnosti Fisher Investments, spravující 44 miliard dolarů, podle něhož se Pimco a ostatní přívrženci Nového normálu zkrátka rozhodli ignorovat pozitivní signály na trhu a zaměřují se pouze na problém nezaměstnanosti a spotřebitelské výdaje, což jsou „zpožděné indikátory“. „Lidé jsou za dozvuků medvědího trhu pesimističtí, takže očekávám, že Nový normál si udrží popularitu,“ dodává Fisher.

Hrubý domácí produkt Spojených států se ve druhém čtvrtletí zvýšil 1,3% tempem, poté co v předešlém kvartálu meziročně přidal pouhých 0,4 % (nejslabší výsledek od poloviny 2009). Statistické údaje poukázaly také na zpomalování růstu pracovních míst – ve druhém čtvrtletí se růst počtu přijatých zaměstnanců snížil o 72 tisíc z 215 tisíc v předchozím čtvrtletí. Následující čtvrtletí přitom podle Fedu nepřinesou zlepšení, tempo oživování zůstane slabší, přičemž vzrostla rizika ohrožující růst i trh práce.

Grossův Pimco Total Return Fund letos zatím dosáhl 3,6% výnosu a zaostává tak za 66 procenty svých konkurentů, uvádí Bloomberg. Důvodem může být i promeškaná rally na amerických dluhopisech, od nichž dalo Pimco na jaře ruce pryč s varováním ohledně neudržitelnosti dluhového financování federální pokladny.

(Zdroj: Bloomberg, CNBC)


Váš názor
  •  
    10.08.2011 18:46

    Jj, Bill Gross už je v Mexiku (podle svých nedávných slov ;-)
    Kalka.
Aktuální komentáře
25.04.2024
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.