Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Strategie investičních guru v 2Q: Buffett nakupoval Wells Fargo, ostatní se akcií bank zbavovali

Strategie investičních guru v 2Q: Buffett nakupoval Wells Fargo, ostatní se akcií bank zbavovali

16.08.2011 13:23, aktualizováno: 16.8. 15:09

Aktualizováno

O tom, jak se zachoval Warren Buffet při propadu akciových trhů v minulém týdnu, nenechal on sám nikoho na pochybách. Že nejraději nakupuje „ve výprodejích“, informovaly četné titulky v investičních médiích. Jak vyplývá z informací povinně poskytovaných Komisi pro cenné papíry (SEC), Buffett akciové portfolio své společnosti Berkshire Hathaway přifukoval i ve druhém čtvrtletí letošního roku, když nakoupil 9,7 milionu akcií banky Wells Fargo, největšího věřitele amerických domácností.

Berkshire, největší akcionář Wells Fargo, tak svůj podíl ke konci června dále navýšil o necelá tři procenta. V pondělí 8. srpna, kdy index Standard & Poor’s 500 propadl o 6,7 procenta, Buffett své nákupy ještě zintenzivnil. „Minulé pondělí jsme za akcie utratili více peněz, než ve kterýkoliv jiný den v tomto roce,“ uvedl Buffett. Na akcie sází za podmínek, kdy rekordně nízké úrokové sazby značně omezují výdělky z investic do aktiv s fixním výnosem. Naproti tomu banky, ačkoli čelí přísnější regulaci, „stále mohou být dost výnosnou investicí“, nechal se investor slyšet.

Akcie sanfranciské Wells Fargo ve druhém čtvrtletí klesly o 12 procent a od začátku července již stačily ztratit dalších 11 procent. Navýšení podílu na kapitálu banky tak pro Berkshire zatím znamenalo ztrátu zhruba 277 milionů dolarů, za předpokladu průměrné nákupní ceny ve druhém čtvrtletí na úrovni 28,53 USD/akcii.

„Vypadá to, že (Buffett) nemohl dalším nákupům odolat,“ říká Thomas Russo z Gardner Russo & Gardner, která je investorem v Berkshire. Podle Russa je velice pravděpodobné, že nakupoval-li Buffett na konci čtvrtletí a vzhledem k objemu hotovosti, kterou drží, ve stejném duchu investoval i v první polovině srpna. Kromě Wells Fargo navýšila Berkshire svůj podíl během 2Q také v maloobchodníkovi Dollar General Corp. nákupem 1,5 milionu kusů akcií a ve vydavateli kreditních karet MasterCard nákupem 189 tisíc akcií (nárůst podílu o 88 procent), naopak prodala necelých 6 procent akcií Kraft Foods.

Jak ovšem naznačuje velikost změn v akciovém portfoliu, nejedná se pravděpodobně o nákupní (či prodejní) rozhodnutí samotného Buffetta, ale spíše nového správce aktiv Berkshire Todda Combse. Jak prohlásil sám Buffett, pokud obchoduje s akciemi, dělá to ve velkém, což většinou dosahuje částky miliardy dolarů a vyšší. Buffett přitom zopakoval své přesvědčení, že Spojené státy se další recesi vyhnou: „Finanční trhy si vytvářejí svou vlastní dynamiku, nemyslím ale, že by hrozilo dvojité dno“.

Finanční sektor zaznamenal ve druhém čtvrtletí nejhorší výkon mezi deseti odvětvími v rámci indexu S&P 500, když odepsal 6,3 procenta. Bankovní index KBW, pokrývající 24 věřitelů, spadl od konce června o 19 procent po výkonu Citigroup (-25 %) a Bank of America Merrill Lynch (-29 %). Ztrátám se vyhnuli mnozí institucionální investoři pod vedením Johna Paulsona a George Sorose, kteří, na rozdíl od Buffetta, se ve druhém čtvrtletí bankovních akcií zbavovali v rámci strategie, podle níž bude růst bank spojen s ekonomickým oživením. Tomu aktuálně data z ekonomiky nenasvědčují.

Paulson, stojící v čele newyorského fondu Paulson & Co, se připravuje na zotavení americké ekonomiky až na konci příštího roku. Paulson, v minulosti významný držitel bankovních aktiv, ve druhém kvartále snížil svůj podíl v BoA/ML o více než polovinu a prodal pětinu akcií Citigroup, prodával také SunTrust Banks, Hartford Financial, JP Morgan i akcie BlackRock. Svou expozici vůči Citigroup nebo Wells Fargo snižoval také Soros Fund Management, který avizoval, že na konci roku navrátí kapitál vnějším investorům a stane se rodinným podnikem. Mezi prodejce bank se podle SEC řadily také fondy Lone Pine Capital nebo Tudor Investment Corp.

(Zdroj: Bloomberg, CNBC)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m