Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Trichet (ECB): Eurozóna má mít možnost centrálně rozhodovat, společná vláda přijde

Trichet (ECB): Eurozóna má mít možnost centrálně rozhodovat, společná vláda přijde

05.09.2011 13:17, aktualizováno: 5.9. 14:53
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Pokud podle šéfa Evropské centrální banky (ECB) Jeana-Clauda Tricheta země eurozóny nečiní správné kroky na národní úrovni, mělo by být možné je přijmout na úrovni centra. Podle něj je tedy možné, že Evropa bude mít jednou společnou vládu, informovala v pondělí agentura Reuters.

"Myslím si, že jednoho dne bude mít evropský lid konfederaci," uvedl v pondělí podle agentury Reuters Trichet a dodal: "Lze si představit federální vládu."

Finanční sektor by měl být podle něj oddělen od rizik státních dluhů v eurozóně.

Eurozóna je podle Tricheta globální dluhovou krizí zasažena velmi tvrdě. Evropa tak podle něj musí okamžitě zavést opatření, na kterých se dohodla na červencovém summitu v Bruselu.

"Je jasné, ... že máme absolutní a celkovou potřebu všech rozhodnutí, která mají být provedena okamžitě, protože bylo rozhodnuto ... různými hlavami států a vlád," řekl dále Trichet na konferenci v Paříži. Dodal, že s reformou finančního sektoru je Evropa teprve na půli cesty.

Eurozóna na červencovém mimořádném zasedání přijala soubor opatření, které by měla zabránit rozšíření dluhové krize. Mezi ně patřilo i zvýšení působnosti záchranného fondu EFSF, který by měl nově nakupovat dluhopisy zemí v potížích na sekundárním trhu či poskytovat úvěrové linky. Navíc tehdy lídři eurozóny schválili druhou záchrannou pomoc, díky které Řecko dostane dodatečných 109 miliard eur (téměř 2,7 bilionu Kč) od eurozóny a Mezinárodního měnového fondu (MMF). Do pomoci se na dobrovolné bázi zapojí i soukromý sektor.

Trichet není jediný, kdo v posledních dnech volá po vzniku společné evropské vlády. Například bývalý německý kancléř Gerhard Schröder v neděli vyzval k vytvoření "Spojených států evropských", protože podle jeho slov blok potřebuje společnou vládu, aby se zabránilo budoucí ekonomické krizi.

"Současná krize jasně ukazuje, že nemůžeme mít společnou měnu zóny bez společné fiskální, hospodářské a sociální politiky," uvedl Schröder."Budeme se muset vzdát národní suverenity," podotkl.

"Z Evropské komise bychom měli udělat vládu, která by byla pod dohledem Evropského parlamentu. A to znamená Spojené státy evropské," řekl dále bývalý kancléř.

V podobném duchu se k zavedení červencových opatření do praxe na stejné konferenci vyjádřil také guvernér italské centrální banky Mario Draghi, který bude v čele ECB Trichetovým nástupcem. Země EU mají podle Draghiho zajistit, že fond EFSF bude mít dostatek peněz, aby byl v případě nutnosti schopen pomoci.

Draghi také řekl, že v důsledku finanční krize se vrátila averze k riziku, která na trzích patrně už zůstane. Evropské země musejí pokročit s reformou konvergenčních smluv a do společných pravidel zakomponovat rovněž fiskální pravidla. Podle něj není tak docela pravda, že finanční systém je podkapitalizovaný, protože mnoho bank si dokázalo potřebný kapitál zajistit normálně na trhu.

"Krátkodobou odpovědí (na krizi) je aplikovat dohodu z 21. července, která ustavuje fond EFSF a dává mu dostatek zdrojů, aby nebyl hned od začátku vnímán jako fond, který nemá peníze," poznamenal Draghi k závěrům dohodnutým na červencovém summitu. "To ale není všechno. Nezapomínejme, že krize začíná neúplností evropské struktury," poukázal bankéř na fakt, že v eurozóně existují různé fiskální i regulatorní režimy. "Teď zjišťujeme, že s takovou nekompletností už se žít nedá," dodal.

(Zdroj: mediafax, čtk, Reuters, AP)


Váš názor
  • integrace
    05.09.2011 16:06

    Myslím, že Schröder má pravdu. To muselo být každému jasné od zavedení Eura, kam to směřuje. Buď se Evropa sjednotí nebo Euro bolestně skončí. Nyní to jsou výstřední myšlenky politiků, zítra možná budoucnost. Rozhodně lepší než Evropa zmítaná občanskými nebo i jinými válkami.
    magnus
    • Re: integrace
      08.09.2011 19:24

      Tebe už dostali. Taky věříš těm pohádkám o 3 světové válce ?:-))
      Jesse
  • Hmmm
    05.09.2011 15:48

    tak bud rychle ven, anebo to máme tady i se všema průšvihama. Nevím, co ted dělají obrozenci, ale rozhodně se nesmějí a pakud ano, tak šíleně ironicky.
    Muff
  • SSS
    05.09.2011 14:08

    proc ne hned Spojene staty svetove? A zachranovat nas pak budou martani v cele s Paroubkem...
    hm
    • Re: SSS
      05.09.2011 14:10

      Taky se zde vytváří otázka,zda celá situace z Řeckem nebyla vyvolána úmyslně za splnění vyššího cíle-vytvoření federativních států evropy.Něco obětovat za splnění vyššího pol.cíle.
      ?
      •  
        05.09.2011 15:15

        jednoduse NE. To jsou zase konspiracni teorie, ale uplne zbytecne :) Rekni mi jedinej duvod, proc by politici a jejich okoli vyvolavali nejakou krizi, kdyz si presne to co chteji schvalit mohli schvalit i v dobe naprosteho klidu. Naopak je sance, ze by si toho nikdo ani nevsiml :) Odpurci EU zustali odpurci EU a priznivci EU tohle chteli uz driv. Jestli ma tahle krize nejaky rizeny zaklad, tak je to vyreseni celosvetoveho dluhu Cine. To je totiz jednoduse pochopitelne i realizovatelne. Takze proc hledat nejake slozitejsi klicky. Federalni rada EU s tim vubec nesouvisi. To jen byrokrati vymysli jak se pokusit ridit vic veci, i kdyz v zivote nikdy nic neuridili.
        Tom
        • spíš ANO
          08.09.2011 19:09

          ..tak za prvé, ono to tak "jednoduše", jak si představujete, schválit nejde. Za druhé, právě tento způsob "rozhodování" by vedl ještě k větším nepokojům a kolapsu. Zkrátka a jednoduše, toto je cesta jak PŘINUTIT lidi, aby si mysleli, že jednotnou vládu POTŘEBUJÍ. K čemu je dobré používat název "konspirační teorie" užívat synonyma? Tomu se odjakživa říkalo politika. Více jak 80% lidí v této zemi neví, jak se jmenuje a odkud pochází dnešní prezident EU. O to více bude zajímavé vidět jejich rozčarování, až zjistí, že o jejich důchodech rozhodují lidé, kterým ani nerozumí :-)) Systém konfederace USA nelze takto jednoduše aplikovat v EU. Je to nesmysl. Takový, který máme možnost vidět nyní. Velká EU bez pravidel. EU je tak silná, jako je její nejslabší článek. Pokud je tak silná, jako je jím Řecko... je o co stát?
  • pánbu
    05.09.2011 13:44

    nás ochraňuj:-)
    tlustý hrabě
Aktuální komentáře
25.04.2024
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.