Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Faber: Zlato nad 1900 USD bublina? Jen pojistka při poklesu akcií a chrlení peněz. Po USA Švýcary či Brity

Faber: Zlato nad 1900 USD bublina? Jen pojistka při poklesu akcií a chrlení peněz. Po USA Švýcary či Brity

06.09.2011 17:45, aktualizováno: 6.9. 18:12
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Žádná bublina, ale racionální obrana investorů proti turbulencím finančního trhu a selhání systému, uvádí na adresu zlata hledajícího nové rekordy nad úrovní 1900 dolarů USD za trojskou unci investor Marc Faber s tím, že on sám komoditu pravidelně přikupuje.

„Nemyslím si, že se na zlatě jedná o nafukování bubliny, jen o formu pojištění proti současným problémům finančního trhu. Já sám jej budu každý měsíc pravidelně nakupovat,“ uvedl investor v interview s Bloomberg TV.

Zlato dnes v časném obchodování vystoupalo na nový spotový rekord 1921,15 USD/tr. unce, aby se vzápětí vydalo níže po nečekaně razantním kroku v podobě nastavení cílového kurzu 1,20 CHF/EUR ze strany švýcarské centrální banky a oznámení, že pro bránění franku zpevnit pod tuto úroveň bude nakupovat libovolný objem zahraničních měn = tisknout neomezené množství domácí měny. Marc Faber k vývoji na zlatu poznamenává, že jde právě o velmi racionální pojistku proti dalšímu chrlení peněz ze strany světových centrálních bank. Po dnešním překvapivém kroku SNB analytici Goldman Sachs a Citigroup předpovídají, že centrální banka Velké Británie, Bank of England, ještě v tomto týdnu zřejmě obnoví odkupy dluhopisů = měnovou expanzi s oslabováním dechu ekonomiky a růstem zápůjčních nákladů (úroků na dluhopisech a CDS).

Vývoj spotové ceny zlata vůči klouzavým průměrům od počátku roku 2011:
gold2011

O bublině již od úrovně 1800 USD/tr. unce hovoří analytici Wells Fargo, který za růstem vidí spekulativní poptávku. S tím Marc Faber nesouhlasí, když jako podporu další poptávky po zlatě vedle tisku peněz uvádí pokles akciových trhů a oslabující měny.

Zlato prochází jedenáctiletým býčím trhem, nejdelším nejméně od roku 1920 v londýnském obchodování s tím, jak investoři diverzifikují zdroje z akcií a některých měn. Dnes vystoupalo na nové rekordy v eurech, dolarech, švýcarských francích, britské libře a kanadském dolaru na spekulaci o dalším vyhrocování dluhové krize v Evropě a reálnějšímu obrazu možného bankrotu Řecka. Na nových rekordech jsou také futures v Indii a Číně, které jsou dvěma nejvýznamnějšími zákazníky a konzumenty komodity. Od počátku roku je zlato výše o 33 procent a je jednoznačně nad výkonem akcií, dalších komodit i dluhopisů a poukázek. Dokupováním do zásob se přidávají také centrální banky. Index MSCI World ukazuje na letošní zápornou výnosnost světových akcií v rozsahu 11 procent, dolar proti dolarovému koši ztratil 5 procent, dluhopisy vynesly 8,1 procenta, ukazují data Bank of America. Objem zlata nakoupeného ze strany zlatých ETF fondů, které větší část trhu označuje za reálnou bublinu na rozdíl od hmatatelné komodity, klesl na aktuálních 2142 tuny z rekordu 2217 tuny k 8. srpnu.

Obchodníci na trhu se nyní „hádají“ v pohledu, zda krok švýcarské centrální banky povede k poklesu ceny zlata, nebo jejímu dalšímu růstu. Marc Faber argumentuje tištěním peněz a tedy další růstem poptávky. Protiargument hovoří o zásahu SNB do jednoho ze „save haven“ instrumentů, který s sebou strhne i zlato. Krok SNB totiž znamená závazek nakupovat neomezené množství zahraniční měny včetně eur a jelikož jde o intervenci, která míří proti vlastní měně, může být relativně neomezená a úspěšná (s dopady do struktury bilance, které se budou řešit mnohem později…).

„Ti, kdo jsou či byli v dlouhých pozicích na švýcarském franku, jdou ve většině stejným směrem i na zlatu. Krok SNB není proto dobrý pro zlato,“ tvrdí Sebastien Galy, stratég Societe Generale. Jiný názor má londýnský analytik UBS Edel Tully. „Mírná korekce, kterou zlato nyní prošlo, pročistila poptávku a položila solidní základy dalšímu růstu ceny komodity a důvěře investorů v ni,“ uvedl Galy. Názor si musí každý investor utvořit vlastní…


Váš názor
  • klid vše je tak jak má byt
    06.09.2011 21:12

    Soudný den je neodvratitelný-Usa jsou klinicky mrtvý,británie,a naše budoucnost japonsko.Nemám o zlato strach ale jen o to fyzické,ten podvod se zlatem v akciích 1/2 nebo 1/4 je normálně ponciho schéma
    prorok
    • Zlato
      07.09.2011 21:42

      Ať si analytici povídají co chtějí, tak pohled na 10 letý graf zlata toho poví hodně. Všichni co nakupovali jsou dnes v zisku a nemusí propadat panice, když to o 10% zkoriguje jako nedávno, když 3x zvedli margin a spousta překoupených byla nucena zavřít pozice. Ty příspěvky jak se držitelé zlata jednoho dne probudí chudí tu pamatuji ještě když bylo zlato za 800 USD/un. Je to odbrzděný vlak a nikdo nemá dost zásob aby ho zabrzil a sám nepřišel na buben výměnou za potištěné papírky.
      velkyprcek
    • Re: klid vše je tak jak má byt
      06.09.2011 21:17

      K čemu ti bude zlato, když nebude co žrát a nikdo ho od tebe za takovou cenu nekoupí?:-)) Je to bublina jako Čína !! Zvláště když jsou podle tebe už velmoci v klinické smrti :-))
      Jesse
  •  
    06.09.2011 18:28

    Na zlatě je bublina strachu. Jakmile strach opadne, tak přijdou obavy nebo strach, jak se toho zlata zbavit.
    Zdravý rozum
    •  
      06.09.2011 20:26

      jsem stejneho nazoru, kdyz to pujde moc moc dobre (tj exponencialne dobre) tak mozna prekoname 2000 ale kdyz ne tak jsme na 1000 cobydup. riziko propadu je tu tak desive ze bych zlato nechtel na aktualnich urovnich vubec drzet. spis nez procisteni poptavky doslo k vytvoreni dvojiteho vrcholu a mluvit o solidnim zakladu pro dalsi rust na zlatu je fabulacni hantyrka ktera si nezada s tou politickou ... jako kdyz se rekne "socialni rovnost" ... proste nonsense nonplus ultra
      eple
      •  
        06.09.2011 21:07

        to nemá logický základ.Ano, obavy z vysoké ceny beru,ale ztrátu důvěry v "bezpečný přístav"???Pravda,je to trochu nefér vůči cenám akcií,ty mohou jít od "nuly k tisíci a naopak",ale jde na nich udělat i vyšší zisky.Zlato nahrazuje stabilní měnu.Ta tu chybí a dlouho chybět bude.Ani snahy číňanů s rusy to nezmění.
        jarda
    •  
      06.09.2011 19:55

      může mi nějaký "analytik" vysvětlit proč zlato padá?Nějak to postrádá logiku.Padají akcie,situace v eurozóně i v USA nedobrá.Vidím za tím spekulace fondů nebo je za tím něco víc,popř. jednodušší vysvětlení?Nechápu to. Dokonce ani média nemají nyní kupodivu nic proti zlatu, jako před cca 14i dny.
      jarda
      •  
        07.09.2011 6:28

        tedkon 6,20ráno jsem byl svědkem pádu zlata během sekundy z 1870 na 1817 a to ještě není konec, tyhlety zlaté papíry nemají nic spol. se skutečným zlatem.Asi cenu shazují aby dolar vypadal silněji.
        jarda
        •  
          07.09.2011 7:31

          Hodnota zlata nepadá. Je pořád stejná. Padají nebo rostou jen papírové peníze, akcie či dluhopisy. Ty mohou spadnout až na nulu. V roce 1923 v Německu při hyperinflaci vyžila čtyčlenná rodina s půl gramem zlata na měsíc. Vyžiješ ty se svými kilogramy tištěných akcíí? Možná si s nima podpálíš v krbu. A přemýšlím jak dlouho by to teplo vůbec vydrželo.....
          ferda
          •  
            15.09.2011 22:16

            Pánové, nerad se míchám mezi zkušenější hráče, ale jako finanční poradce a prodejce zlata a stříbra od společnosti PAMP SA, kde jsou 3 měsíční pořadníky, jelikož zlato není, bych rád upozornil na to, že je na světě 7 miliard lidí a pouhá 0.3-0.5 % lidí vlastní drahé kovy, kdežto v roce 1980 to bylo skoro 1%, myslíte si, že tento přístav je tak rozšířen mezi lidmi a že by to byla bublina? Každý dnes vlastní peníze, které jsou bezcenné, a ti co vlastní zlato a stříbro (ona menšina), si budou moci brzy vybrat, co si za ně koupí, jestli peníze, nemovitosti nebo další komodity jako potraviny, ale ti co už dnes s penězi vychází od výplaty k výplatě, co ti budou dělat až ty peníze budou úplně bezcenné? Asi se budou pást, ale co když i ta tráva bude nějakého vlastníka zlata? Bude třetí světová? Nebo že by konec světa? To asi ne, jen bude třeba nastolit nějaký nový systém, jako kdysi dávno!!! Třeba vše na příděl a potom bych si i dokázal představit, že bude zlato bezcenné.
            Pett
Aktuální komentáře
26.04.2024
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university