Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Mejstřík (NERV) pro Patria.cz: Mluvit o pomoci Řecku je absurdní, jde o nepovolenou státní pomoc bankám

Mejstřík (NERV) pro Patria.cz: Mluvit o pomoci Řecku je absurdní, jde o nepovolenou státní pomoc bankám

22.09.2011 16:36

„Je absurdní mluvit v současné době o pomoci Řecku, když poskytnuté mezinárodní úvěry Řecku slouží k vyplácení soukromých pozic zahraničních věřitelů (bank a fondů), kteří takto vlastně soustavně a asymetricky získávají nepovolenou státní pomoc,“ řekl na adresu politiky v rámci eurozóny ekonom a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Michal Mejstřík v rozhovoru pro Patria.cz. Za pravděpodobný označil Mejstřík vývoj eurozóny směrem k „transferové unii“ s případným vyloučením některého z členů – „černých pasažérů“ typu Řecka.

Samotný řecký vstup do evropské měnové unie byl podle ekonoma fatální chybou vzhledem k absenci standardního institucionálního prostředí v zemi a nedostatečné konkurenceschopnosti, potřebné ke splácení dluhů. Navzdory jakkoli dramatickému vývoji v oblasti politiky však Evropa nadále čerpá výhody společného trhu zboží, služeb, kapitálu a práce, které by měly společenství udržet pohromadě, domnívá se Mejstřík. „Sama existence společného trhu je atraktivním garantem velkého trhu i pro asijské hráče, kteří v okamžiku slabosti určitě přijdou se svými investicemi (nebudou-li mít problémy doma) a oživí tak rýsující se evropský skanzen průmyslu a služeb,“ dodává.

Takzvaná milionářská daň, kterou chystá americký prezident Obama v rámci boje s rozpočtovým deficitem, a která je tradičně kontroverzním tématem, je podle Mejstříka populistické přímočaré opatření, jak zvýšit příjmy rozpočtu, dlouhodobě ale Spojeným státům nepomůže. „Myslím, že férovější cesta je určení jasného daňového základu s minimalizací daňových výjimek,“ podotkl na jednu z otázek ekonom. V rámci českého daňového systému pak Mejstřík považuje za klíčový především dobře promyšlený přechod ze systému zdanění superhrubé mzdy („kdy se objevovaly degresivní prvky pro vysokopříjmové skupiny) na standardní zdanění, kde je progresivní daň z příjmů „fair“.

V reakci na otázky týkající se rozpočtu ČR Mejstřík připustil nutnost změn v návaznosti na pomalejší než očekávaný růst ekonomiky. V důsledku zhoršení prognóz růstu HDP pak může rozpočtu chybět více než 30 miliard korun, „žádoucím“ řešením pak budou asi proporcionální škrty po jednotlivých rozpočtových kapitolách. Na straně příjmů rozpočtu pak mohou přibýt částky ze zdanění hazardu či 19% namísto 17,5% DPH, o čemž se diskutuje, uvedl Mejstřík.


Kompletní znění dnešního rozhovoru s Michalem Mejstříkem naleznete ZDE.


Váš názor
  • Konečně vidím
    22.09.2011 17:32

    .. že někdo ten řecký problém nazval pravým jménem. Co se týče druhého tématu, milionářská jednorázová daň je k ničemu. Pravicová vláda nechce danit úspěch a chce podporovat spotřebu (utrácení). Proč tedy chce zdaňovat zisk (výsledek úspěchu) a utrácení (DPH)? Peníze by se měly brát tam, kde skutečně jsou, to je v aktivech - majetku. Zdaňovat by se měl potenciál k zisku, ne zisk zamotný. Stejně by se měly zdaňovat pouze peníze, které se neutratily, které se chtě nechtě proměnily opět v majetek. Zdanil bych majetek místo příjmů a bylo by vymalováno. Samozřejmě by se měla stanovit nezdanitelná část, například 2M na poplatníka. Myslím, že 1% daň ročně z majetku by nahradila mnoho jiných daňových příjmů. Bohatí jsou zvyklí platit mnohem víc i za pochybnou správu majetku, ani by jim to neublížilo.
    VeleOp
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m