Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Evropská verze TARP vrátila trhům optimismus... denní přehled Trhy, data, výsledky

Evropská verze TARP vrátila trhům optimismus... denní přehled Trhy, data, výsledky

27.09.2011 18:21
Autor: Research, Patria Finance

ČR:
Erste Bank dnes uvedla, že jedná s regulátorem o splacení státní pomoci ve výši 1,2 mld. eur a stále tak chce učinit co nejdříve. Nestane se tak ale v průběhu 3Q11, jak banka původně plánovala.

Společnost OKD, dceřiná společnost NWR, včera v podvečer oznámila svůj záměr prozkoumat zásoby uhlí a plynu v okolí Frenštátu pod Radhoštěm. Podle odhadů společnosti se zde nachází asi 1,5 miliardy tun uhlí. Průzkum včetně jeho přípravy a závěrečného vyhodnocení by měl trvat zhruba čtyři roky. Společnost NWR má oprávnění k průzkumu dolu, jeho zásoby ale nejsou zahrnuty v oficiálních zdrojích a rezervách společnosti. Důl Frenštát byl budován od roku 1981, nebyl však nikdy zprovozněn. V roce 1990 stát rozhodl o zakonzervování dolu. Jeho udržování stojí OKD desítky milionů korun ročně. S jakýmikoliv aktivitami v dole ale dlouhodobě nesouhlasí místní občané.

Největší tuzemská telekomunikační firma Telefónica začne v příštím roce ve vybraných lokalitách budovat optické připojení k internetu pro domácnosti. Uvedl to generální ředitel Luis Malvido. Rychlost připojení by se tak proti současnému stavu mohla zněkolikanásobit.

Naděje na řešení dluhové krize v eurozóně se pozitivně promítlo nejen na akciovém trhu či v kurzu koruny, ale také snížením CDS spreadu na 5leté české státní dluhopisy o 18,2 bps na 152,4 bps.

Evropa:
Optimismus na finanční trhy vrátily spekulace o přípravě nového plánu k řešení dluhové krize v eurozóně. Pod křídly Evropské investiční banky by měla vzniknout nová instituce, která by byla financovaná z prostředků v EFSF a navíc by mohla vydávat vlastní dluhopisy, čímž by se zvýšila finanční kapacita k intervencím na trhu se státními dluhopisy. Tento vehikl by tedy mohl plnit dvě úlohy: stabilizovat výnosy státních dluhopisů a bránit tak šíření nákazy, a postupně převzít od bankovního sektoru expozici vůči dluhopisům problémových zemí. Detaily zatím nejsou známy.

USA:
Goldman Sachs se připravuje na rozšíření svých dosud ohlášených nákladových úspor, napsal dnes The New York Times. V létě Goldman Sachs oznámil, že hodlá ušetřit zhruba 1,2 mld. USD z provozních nákladů a propustit zhruba 1000 zaměstnanců (tj. 3 %). Podle spekulací deníku, na základě nejmenovaných informovaných zdrojů, by plán úspor měl být navýšen o další ch 250 mil. USD, což by znamenalo celkovou úsporu zhruba 5 % nákladů z roku 2010. Mělo by se tak stát v reakci na slabé očekávané výsledky divize Trading. Odhady analytiků počítají, že Goldman Sachs ve 3Q11 vydělá 1,35 USD na akcii, což je méně než polovina ve stejném období loni. Ještě před měsícem byl konsensuální odhad 2,65 USD na akcii.

Celková hodnota fúzí a akvizic v sektoru zdravotnictví dosáhla v loňském roce dvojnásobku v porovnání s rokem 2009. Celkový objem dosáhnul 30,6 mld. USD. Podle studie Ernst & Young LLP byly v letošním roce doposud oznámeny transakce v celkové hodnotě 47,3 mld. USD, včele s nabídkou Johnson & Johnson na koupi Synthes Inc. za 21,3 mld. USD. Ze studie dále vyplývá, že tento trend by měl pokračovat, když další konsolidaci by měli pokračovat lídři v odvětví, díky svým silným bilancím, zdravému cash-flow a přístupu k nízko úročenému kapitálu.

Spotřebitelská důvěra, měřená indexem společnosti Conference Board, se v září zlepšila na 45,4 bodu ze srpnových 45,2 bodů. V průměru se odhadovala hodnota 46 bodů.

Index Fedu v Richmondu, sledující průmyslovou aktivitu v okolí, se tento měsíc zdvihl z -10 na -6 bodů, zde se čekalo zhoršení na -11 bodů. Pokud potvrdí stabilizaci či mírné zlepšení také indexy Fedu v dalších regionech, mohlo by to zmírnit obavy z návratu recese.

Ceny domů se podle indexu S&P/CaseShiller Composite 20 v červenci meziročně snížily o 4,1 %, očekávalo se, že meziroční pokles bude stejně jako o měwíc dříve činit 4,4 %.

Komentář k měnám:
Devizové trhy ve střední Evropě dnes plně reflektovaly snížení averze k riziko, za nímž stojí úvahy o nových krocích zemí eurozóny ke zvládnutí dluhové krize. Koruna se posunula zhruba o 20 haléřů a posílila zpět pod hladinu 24,50 koruny za euro. Zlotý zvládnul pokořit úroveň 4,40 zlotého za euro a forint posílil pod 287 forintů za euro. Eurodolarový trh si nejdříve nemohl vybrat, kterým směrem se vydá. Pokles averzi k riziku a rostoucí pravděpodobnost snížení úrokových sazeb ECB působily protisměrně. Nicméně první faktor nakonec převážil podpořen pozitivním vývojem na zámořských trzích a příznivými ekonomickými daty.

Očekávaná data následujícího dne:

14:30

USA - objednávky zboží dl. spotřeby

-0,2%

4,1%


Očekávané firemní události:

Micron Technology

Výsledky za 4Q11

Oček. EPS 0,004 USD


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.04.2024
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data