Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Růst HDP Spojených států ve 2Q o třetinu rychlejší díky spotřebě, žádosti v nezaměstnanosti nejníže od dubna

Růst HDP Spojených států ve 2Q o třetinu rychlejší díky spotřebě, žádosti v nezaměstnanosti nejníže od dubna

29.09.2011 14:56, aktualizováno: 29.9. 16:15
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Americká ekonomika ve druhém čtvrtletí roku rostla o anualizovaných 1,3 procenta, což je o třetinu vyšší tempo proti dosud odhadovaným 1,0 procenta. Na vyšší tempo růstu proti dosavadním odhadům ukázala spotřeba domácností. Po 0,4% růstu v prvním čtvrtletí roku ekonomové a analytici očekávali konečnou revizi na 1,2% tempo.

Revize HDP je třetí a poslední. Podle statistických údajů ministerstva obchodu určitého zlepšení dosáhly nerezidenční stavební projekty, zpět se držely výdaje centrálního i lokálních rozpočtů. Výraznou podporou je revize spotřeby domácností na 0,7% anualizované tempo z doposud odhadovaných 0,4 procenta. V prvním čtvrtletí roku spotřeba domácností nicméně rostla o 2,1 procenta. Poslední revize dat ukázala také na zúžení mezery mezi vývozem a dovozy, což se projevilo na růstu příspěvku k HDP na 0,24 procenta z 0,09 procenta dosud odhadovaných. Silný je nadále nárůst investic firem do software a vybavení, revidovaný na 6,2 procenta z 7,9 %. V prvním čtvrtletí bylo tempo rychlejší, 8,7%. Zásoby z růstu HDP odebraly 0,28 % proti dosud odhadovaným 0,23 %.

První rychlá zpráva, která byla zveřejněna už na konci července, ukázala roční růst hrubého domácího produktu (HDP) USA oz 1,3 procenta. Následná předběžná zpráva z konce srpna však odhad růstu zhoršila na jedno procento. Statistika z posledních dnů ale naznačovala, že vývoj byl patrně o trochu lepší. Konečná zpráva to potvrdila.

Počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech amerických minulý týden prudce klesl o 37 tisíc na 391 tisíc a je na nejnižší úrovni od letošního dubna. Analytici odhadovali pokles na 420 tisíc žádostí. Předchozí údaj byl ale revidován z 423 tisíc na 428 tisíc. Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech amerických v srpnu letošního roku stagnovala na úrovni 9,1 procenta. Podle Bílého domu by míra nezaměstnanosti v letošním roce měla průměrně dosahovat 9,1 procenta, v příštím roce by měla mírně klesnout na devět procent.

Dnešní data přinesla také revizi, podle které americká ekonomika vytvořila o 192 tisíc nových pracovních míst v roce končícím březnem letošního roku. Jednou za rok úřad porovnává své údaje s mnohem komplexnější databází o pojištění nezaměstnaných. Podle tohoto srovnání byla zaměstnanost koncem března letošního roku o 0,1 procenta vyšší, než bylo dříve uvedeno. Čtvrteční zpráva je předběžným odhadem, konečná data budou zveřejněna na začátku příštího roku.

Experti na pracovní trh k aktuálním číslům podpor v nezaměstnanosti nicméně podotýkají, že pokud se má situace výrazněji zlepšit, musel by počet žadatelů klesnout pod 375.000. Jedině pak bude možné mluvit o tom, že se zvyšuje počet pracovních míst. Pod zmíněnou úrovní ale počet žádostí nebyl už od února. Mluvčí ministerstva práce navíc připustil, že za výraznějším poklesem počtu žadatelů jsou částečně technické faktory. V některých oblastech také lidé v minulých týdnech podávali více žádostí kvůli dopadům hurikánu Irene. Počet žadatelů ve čtyřtýdenním klouzavém průměru, který eliminuje prudké výkyvy z týdne na týden, klesl na 417.000. To je první pokles za šest týdnů. 

Za týden v pátek budou zveřejněna údaje o zářijovém vývoji nezaměstnanosti v USA, přičemž analytici zatím odhadují, že nezaměstnanost bude i nadále stagnovat.

Jak americké HDP tak trh práce nicméně podpořily Wall Street i evropské akcie. Americké indexy před daty indikovaly 1,1% růst, aktálně Wall Street roste o 1,7 až 2 procenta. Evropské akcie zrychlily růst až na 1,8 % u francouzského CAC.

(Zdroj: Bloomberg, CNBC, mediafax, čtk)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university