Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fed se chce stát Tvým přítelem na Facebooku... aneb (nejeden) Velký bratr Tě sleduje

Fed se chce stát Tvým přítelem na Facebooku... aneb (nejeden) Velký bratr Tě sleduje

04.10.2011 16:03, aktualizováno: 4.10. 17:36

Aktualizováno

Vaše příspěvky v diskusích a komentáře na sociálních sítích zajímají už i centrální banky. Newyorský Fed hledá dodavatele „špionážního systému“, který by hlásil, kdo o něm co říká. Chce disponovat systémem, který by umožnil prosít internetová média i sociální sítě, aby mohl snadno identifikovat, odkud fouká vítr kritiky. Americká centrální banka přitom doufá, že tak bude schopna lépe zvládat krize.

„Usilujeme o vytvoření férového a poctivého partnerství s lídrem na trhu, který by pro nás shromažďoval data z různých sociálních médií a novinových zdrojů a zajistil jejich náležité vyhodnocení,“ píše se v oficiální obchodní výzvě pobočky americké centrální banky v New Yorku. Systém by měl být podle plánu spuštěn v prosinci příštího roku.

Detailní popis poptávané služby ukazuje, že by Fed rád využíval systém, kterým by monitoroval „primární sociální platformy - Facebook, Twitter, Blogy, diskusní fóra a YouTube“. Software by dále měl být schopen agregovat zprávy z různých médií – přímo jsou zmíněny CNN, WSJ, Factiva a další. Veškeré informace by přitom měly být americké centrální bance poskytovány v reálném čase.

Hlavní zamýšlené schopnosti poptávaného softwarového systému Fed popsal následovně: „Řešit krizové situace, nepřetržitě monitorovat konverzace a identifikovat a dohledat klíčové blogery a lidi schopné ovlivňovat (veřejné mínění).“ Systém by měl být schopen rychle zhodnotit sentiment vůči libovolnému tématu a na základě předchozího nastavení by měl také upozorňovat zprávou na určitý (negativní) vývoj.

Stranou zájmu přitom nemají zůstat ani neanglická média. Jeden z požadavků na systém hovoří o schopnosti analyzovat data ve více jazycích. Zda by mezi nimi měla být i čeština však již zpráva neuvádí.

Záměr významné součásti americké centrální banky ihned vyvolal diskusi nejen mezi čtenáři románu 1984 od George Orwella. „Podtrženo sečteno Fed právě vstoupil do období kontrašpionáže a bude monitorovat,“ zhodnotil směřování americké centrální banky Tyler Durden z blogu Zero Hedge. Komentátoři se dále především dohadují o tom, k čemu má daný systém sloužit a jaký nátlak by mohl být vyvíjen na ty, které identifikuje jako šiřitele negativního sentimentu vůči tvůrci americké měnové politiky.

Nejedná se přitom o první krok významné světové centrální banky směrem k využívání informací na internetu. Již na konci prvního pololetní Bank of England uvedla, že začala při prognóze ovlivňující nastavení úrokových sazeb s využíváním moderních informačních technologií. Pro lepší odhadování očekávání spotřebitelů ohledně budoucího vývoje inflace se začala obracet na statistická data společnosti Google zachycující četnost vyhledávání jednotlivých výrazů.

(Zdroj: Fed, Zero Hedge, CNBC, Bank of England, The Telegraph)


Váš názor
  • Nová doba!!
    05.10.2011 9:17

    jen se tomu nevysmívejte.... V UK už odsoudili ty co shromažďovali na Twitteru či FB nespokojence při posledních nepokojích.... Až chytí Velkou Medvědici, Dennyho, Jesseho a Zuzku za své názory tak tu bude smutno i Optimistovi! :o)
    TOM
    • mě nezvřou
      05.10.2011 9:31

      Jsem totiž amerikanista a zlý kapitalista :-))) Mohl bych jim pomáhat ve sledování aktivit socialistické internacionály :-)))
      Jesse
  • :-D
    05.10.2011 7:04

    koukám že jak jsem tu nebyl tak mám jmnovce nj někdo hold nezvládá psát pod svým zámečkem njn.:-DD
    Deny:-)
  •  
    05.10.2011 3:43

    Hm asi se prihlasim o praci v instituci ktera bude monitorovat socialni site a budu separovat denne to co si lidi mysli a pisou....strycek Sam to jiste financne podpori.....prestane zasilat finance do afghanistanu a bude sledovat co pise Marena Jitce.
  •  
    04.10.2011 17:56

    Proč takové blbosti vůbec píšete? To si opravdu myslíte, že někdo má vůbec zájem o jakýsi „špionážní systém“?:-)) Jim je úplně fuk, co si lidi myslí?:-)))
    Jesse
  • Hurááá !!!
    04.10.2011 16:41

    ...tak jsme se konečně dočkali- po 22 letech budeme zase "přátelsky monitorováni" aby centrální instituce nahoře měly přehled o našich náladách a podle toho mohly třeba rozhodovat o........úrokových sazbách :-)
    XY
    • Re: Hurááá !!!
      05.10.2011 3:44

      jo pravda..ne jenom ze Fukl ale i FUCK....
      Deny
    • Re: Hurááá !!!
      04.10.2011 18:16

      ...pokud by na tom Wall Streetu mohli zařídit, aby akcie šly aspoň na dvojnásobek, tak slibuju, že jim o svých náladách budu sám psát každý týden mailem přímo do Emériky... :-)
      XY
    • Re: Hurááá !!!
      04.10.2011 17:59

      Ale ten obrázek amerického zločince z Wall street se mi líbí. Z těchto imperialistů naskakuje komunistům kopřivka :-)))
      Jesse
      •  
        04.10.2011 18:09

        je starsi nez ty jesse :D Facebook te vidi
        OPTIMISTA
        •  
          05.10.2011 3:46

          Yep to je to co na komance vzdy platilo....tvrda mena......dolary..bony....tuzex....
          Deny
    • Re: Hurááá !!!
      04.10.2011 17:13

      .. použil bych přítomný čas. Protože pokud akce iniciuje reakci, musí již být lídr trhu s prvotní verzí hotový, aby mohl reakci na medializaci sledovat a patřičně vyhodnotit. Případní další "zájemci stát se tím lídrem" pouze doplní prvotní verzi o své podněty, čímž si současný lídr (dejme tomu že nejdál se svou verzí je google) vyladí svou verzi a stane se skutečným lídrem. Lídr je vždy o krok vpřed, proto bych použil ten přítomný čas. Vzhledem k tomu, ajk nepopulární tato zhmotněná myšlenka bude, vsadil bych na to, že lídrem bude ovládaný subjekt vlastněný fondem fondů... Na druhou stranu, většina lidí má dnes povědomí o tom, kolik informací je o každém známo a neagregovaně shromažďováno. No a tak jsme se skutečně dočkali, co bylo dříve jen o někom ve spisu, bude brzy o všech na médiu a v barvě.
      Mudrc
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data